NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Flexibele mogelijkheden voor een correcte afdichting in sanitaire omgevingen
PROMASTOP®-W.

Flexibele mogelijkheden voor een correcte afdichting in sanitaire omgevingen

Promat biedt tal van oplossingen die voldoen aan de Europese normen en die je snel en makkelijk kunt toepassen. Naast brandwerende manchetten met een vaste diameter, zijn er ook flexibele oplossingen die de installateur op maat kan afknippen.

Om de brandwerende compartimentering van een gebouw te vrijwaren moeten de openingen rond doorvoeringen brandwerend worden afgedicht. Voor installateurs van sanitair is vooral het afdichten van openingen rond door­voeringen van belang. Die doorvoeringen doorboren wanden en vloeren. Over het algemeen zijn de openingen groter dan de leiding die er doorheen moet. Een manchet in combinatie met brandwerende mortel zorgen er hier voor dat de opening rookdicht en brandwerend wordt afgedicht. Als dit niet op de juiste manier gebeurt, vormen ze een doorgang waarlangs het vuur en de rook zich snel kunnen verspreiden.

PROMASTOP®-UCE.

Diameter niet altijd op voorhand gekend

Promat heeft reeds een stevige reputatie uitgebouwd met de kant-en-klare brandwerende manchetten PROMASTOP®-FC, beschikbaar in type FC3/FC6/FC15. In sommige projecten zijn de benodigde diameters echter niet op voorhand gekend: denk maar aan appartementsgebouwen met vijf verschillende leidingen. Dan dient een flexibele oplossing zich op. Promat biedt een antwoord op die vraag met PROMASTOP®-UCE, -W en -FC MD. “De installateur kan het manchet of de rol op maat inkorten, afhankelijk van de diameter die hij nodigt heeft”, zegt Steven Gabriel, Sales Engineer fire stopping & ducting bij Promat. 

De drie producten verschillen onderling op vlak van toepassingsgebied, brandweerstand, plaatsing en diameter (zie kader). PROMASTOP®-UCE is bedoeld voor het brandwerend afdichten van doorvoeringen van kunststof- en meerlaagse leidingen met een diameter tot 160mm en brandweerstandsklasse EI 60 U/U. Gabriel: “U/U betekent dat de leidinguiteinden in de testopstelling niet uitgedicht zijn en er dus zuurstof kan circuleren. Dit is de meest on­gunstige situatie en betekent dus dat onze producten op de strengste, meest kritische wijze getest worden.”

PROMASTOP®-FC MD.

PROMASTOP®-W is een expanderende brandwerende strook die als een wrap rond de leiding wordt gewikkeld. Deze kan worden ingebouwd in vloeren en wanden. De strook wordt voornamelijk gebruikt bij kunststofleidingen, en is ook geschikt voor metalen leidingen. PROMASTOP®-FC MD is een recente innovatie van Promat en is geschikt voor diameters tot 125 mm. Het grote verschil met PROMASTOP®-UCE is dat dit brandwerend manchet een brandweerstand van EI 120 U/U kent. “Bovendien is het een oplossing die nu volop getest wordt bij kunststofleidingen, die vaak terug te vinden zijn in sanitaire omgevingen”, aldus Gabriel. 

Elk product heeft zijn eigenheid

Om te bepalen welk product in een welbepaalde context het meeste geschikt is, dient de installateur rekening te houden met het toepassingsgebied. ­Gabriel legt uit: “Elk product heeft zijn eigenheid. Niet alleen het type leiding speelt een rol, ook het type bouwelement – een lichte scheidingswand, een massieve wand of vloer – speelt een belangrijke rol. Zo is PROMASTOP®-W uitermate geschikt voor CLT-wanden en -vloeren. Een belangrijke troef nu houtskeletbouw steeds meer aan belang wint.” 

Met deze innovatieve producten biedt Promat een oplossing voor uitzonderingssituaties en projecten die op technisch vlak een complexere oplossing vereisen. Gabriel: “Wij garanderen de installateur een geattesteerde totaal­oplossing die van toepassing is op alle soorten leidingen die doorgevoerd moeten worden – op vlak van sanitair, HVAC en elektriciteit – en die goed­gekeurd wordt door de controleorganen.” 

Overzichtsschema.

Advies en instructievideo’s

Uiteraard kunnen de installateurs rekenen op deskundig advies van het ­Promat-team. “Dat kan op de werf zelf, of ze kunnen ons foto’s en documen­tatie van het type leidingen bezorgen. Binnenkort lanceren we zelfs de ­selector app die de vakman naar de uiteenlopende criteria bevraagt. Aan het einde van de rit legt de app hem verschillende werkbare oplossingen voor”, licht Gabriel toe. Om installateurs te helpen met de montage, heeft Promat verschillende instructievideo’s gemaakt. Zo krijgt de vakman meteen te zien hoe de producten geplaatst moeten worden om een optimale werking te garanderen. “Het is immers van cruciaal belang dat alle plaatsingsvoorschriften gerespecteerd worden. Alleen dan is de brandveiligheid verzekerd”, besluit Gabriel.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details