NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Fluisterstil ventilatietoestel resulteert in torenhoog rendement

Fluisterstil ventilatietoestel resulteert in torenhoog rendement

Met de nieuwste ventilatie D-unit DX zet Vasco meer dan ooit in op een gezond, comfortabel en duurzaam binnenklimaat. Een centrale rol is toebedeeld voor de gloednieuwe Octogon-warmtewisselaar. ‘Deze innovatieve warmtewisselaar en de hoge warmterecuperatie beperken het energieverlies door de ventilatie, zeker in tegenstelling van systemen die de verse lucht binnenhalen via roosters in de ramen’, klinkt het bij Vasco.

Bjorn Berger, Product Manager Ventilation & Cooling bij Vasco, licht de werking van de DX-units toe. “Koude verse buitenlucht wordt met een ventilator in het toestel aangezogen en zal in de warmtewisselaar opgewarmd worden door de warme lucht die uit de natte ruimtes (keuken, badkamer, toilet, wasplaats,…) wordt afgezogen. Deze opgewarmde lucht wordt in de droge ruimtes (woonkamer, bureau, slaapkamer,…) ingeblazen. De afgezogen lucht wordt daarna naar buiten geblazen aan een temperatuur die ongeveer gelijk is aan de buitentemperatuur. Hierdoor is er weinig tot geen warmteverlies door ventilatie, in tegenstelling tot bij systemen waar de warme lucht rechtstreeks naar buiten geblazen wordt.”

Fluisterstil ventilatietoestel resulteert in torenhoog rendement

Met de nieuwste ventilatie D-unit DX zet Vasco meer dan ooit in op een gezond, comfortabel en duurzaam binnenklimaat.

 

Rendement van 90%

“Uiteraard wordt de verse lucht in het toestel als eerste gefilterd door een F7 fijnstoffilter”, vervolgt Bjorn. “De afgezogen lucht wordt gefilterd door een G4-filter zodat de ventilator gespaard zal blijven van stof. In de warmtewisselaar wordt de warmte van de afgezogen lucht overgedragen aan de verse lucht. Deze unieke Octogon-warmtewisselaar zorgt voor een rendement van om en bij de 90%. Indien de woning uitgerust is met airconditioning zal deze warmtewisselaar er uiteraard ook voor zorgen dat in de zomer de warme buitenlucht afgekoeld wordt alvorens deze in te blazen. Een modulerende bypass-module garandeert dat de temperatuur van de woning ook in het tussenseizoen op niveau blijft. De bypass werkt geheel automatisch op basis van binnen-en buitentemperatuurmetingen, en leidt de lucht om de warmtewisselaar.”

Naast het hoge rendement is de fluisterstille werking van de DX één van de grootste troeven, stelt Bjorn: “Bij Vasco tonen we al jaren dat ventilatie ook op een fluisterstille manier kan. Met de DX hebben we die bewering extra kracht bijgezet.”

Ook de vele aansluitmogelijkheden zijn een voordeel. “Zo kunnen we met een groter toestel toch voor een compactere installatie zorgen”, aldus Bjorn. “Installatiegemak was een belangrijke vereiste bij de ontwikkeling van het toestel. De DX bevat zowel een omkeerbare woningaansluiting (voor/achter) als een verticale en horizontale montagemogelijkheid. De DX kan langs boven en/of onder aangesloten worden, naar de woning toe, en past daardoor ook in een smalle ruimte. Door de mogelijkheid om langs boven en /of onder aan te sluiten is het niet nodig om met leidingen langs het toestel naar beneden te gaan, waardoor je slechts een breedte van 600 mm nodig hebt.”

Fluisterstil ventilatietoestel resulteert in torenhoog rendement

‘Je kan de DX ook opnemen in domoticatoepassingen, en met onze Vasco Climate control app kan je de DX zelfs met je smartphone bedienen.’

 

RF-regelaar

Gebruiksgemak is ook het codewoord wanneer het over de bediening gaat, dankzij de meegeleverde RF-regelaar. Hiermee kan het toestel draadloos bediend en ingesteld worden. “Ook is er de mogelijkheid om een draadloze vocht en/of CO² sensor te koppelen. Dat maakt het mogelijk om alleen maar intensief te ventileren op momenten dat het nodig is: ook op deze manier heeft de DX een streepje voor inzake duurzaamheid. Je kan de DX ook opnemen in domoticatoepassingen, en met onze Vasco Climate Control app kan je de DX zelfs met je smartphone bedienen, samen met je Vasco radiatoren en eventueel je vloerverwarming.”

Vasco beseft als geen ander dat de installateur zich comfortabel voelt bij een deskundige begeleiding doorheen het volledige proces. “We bieden niet alleen de units, maar het totale ventilatiepakket. Vasco zorgt voor een complete offerte, en een uitgebreid legplan met de ventielinstellingen. Daarnaast bieden we in het nieuwe Vasco Training Center ook intensieve servicetrainingen en hands-on opleidingen aan, waarbij Professionals een hele dag geschoold wordt over onze units, regelmogelijkheden en kanaalsystemen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details