Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuws

Fluvius plaatst 1 miljoenste digitale meter in Vlaanderen

DigitaleMeter_1mljn_8886-kopiëren

20 september 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

De uitrol van digitale meters is een cruciale stap in de energietransitie. Ze bieden gezinnen veel meer mogelijkheden om hun energiegebruik op te volgen, aan te sturen en betaalbaar te houden.

Meters maken energietransitie haalbaar en betaalbaar

‘We weten allemaal dat de digitale meter na het arrest van het Grondwettelijk Hof een stevige klap kreeg. Maar toch ben ik bijzonder tevreden over deze mijlpaal, die eigenlijk erg belangrijk is voor elke Vlaming’, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. ‘Ons energielandschap verandert volop, broodnodig in de strijd tegen de klimaatverandering. We moeten allemaal zuiniger, slimmer en groener omgaan met onze energie. Of je het nu wil of niet: de digitale meter is een van de belangrijkste instrumenten voor elk gezin of bedrijf om die transitie haalbaar en betaalbaar te maken. Hij geeft je -helemaal gratis- heel wat info over je energiegebruik en je kunt er ook apps aan koppelen waarmee je je verbruik kunt gaan sturen. Die nieuwe generatie technologie staat trouwens echt voor de deur, zowel bij energieleveranciers, autobouwers, bouwbedrijven als installateurs.’

80% digitale meters tegen 2024

De digitale meters voor elektriciteit en gas werden op 1 juli 2019 geïntroduceerd in Vlaanderen. Sindsdien vervangen ze de oude, mechanische meters die niet langer in omloop zijn. Fluvius plaatst ze automatisch bij nieuwbouwwoningen of verbouwingen waarbij de elektriciteitsaansluiting wordt vernieuwd. Bij gezinnen met een budgetmeter of een slimme meter uit vorige proefprojecten loopt dit jaar een ombouwprogramma.

Daarnaast startte Fluvius dit voorjaar een grote geografische uitrol om zo’n meters te plaatsen bij elk gezin en klein bedrijf in Vlaanderen. Dat wordt georganiseerd per regio, stad of gemeente (meer info: www.fluvius.be/planningschecker). De uitrol mikt op een volledige ombouw tegen 2029, met de belangrijkste versnelling in de komende 3 jaren. Het is bedoeling dat tegen eind 2024 80% van de woningen digitale meters hebben.

Gezinnen die sinds begin 2021 zonnepanelen lieten plaatsen, krijgen automatisch een digitale meter. En ook bij wie de installatie ouder is dan 15 jaar is dat het geval. Voor alle andere prosumenten geldt een andere aanpak, uitgewerkt na het arrest van het Grondwettelijk Hof over de terugdraaiende teller. Zij krijgen de keuze: ofwel laten ze een digitale meter plaatsen en kunnen ze in aanmerking komen voor een premie en de verkoop van hun overschot-zonnestroom aan hun energieleverancier, ofwel stellen ze die plaatsing nog even uit, maximaal tot 1 januari 2025.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details