NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Fresh Warehousing kiest voor een groene koelinstallatie van Daikin

Fresh Warehousing kiest voor een groene koelinstallatie van Daikin

Fresh Warehousing uit Meer slaat reefer-cargo, zoals bananen en ander fruit, op die in de havens van Antwerpen, Rotterdam en Vlissingen aankomen. Om de vruchten te kunnen bewaren in de tijd tussen hun aankomst in België, en hun verspreiding over heel Europa, verzorgt het bedrijf onder meer de opslagruimte. Een goede koelinstallatie is dus uitermate belangrijk. De bananen worden bewaard bij een temperatuur van maximum 14 graden. In de zomer van 2018 was de oude installatie van het bedrijf aan vervanging toe. Na grondig onderzoek naar de noden en opties door TWS Cool Service, heeft Fresh Warehousing gekozen voor nieuwe chillers van Daikin die beter zijn voor het milieu, enerzijds door de hoge energie-efficiëntie, anderzijds door het koelmiddel R1234ze.

CO2-equivalent koudemiddel daalt met 99%
Tot voor kort verkoelde Fresh Warehousing het fruit met twee koelcentrales met Bitzer compressoren, die nog aangevuld werd met een aparte koelgroep. Alles samen was deze koelinstallatie goed voor meer dan 1.000 kilogram koelvloeistof. De twee nieuwe Daikin koelmachines van 116 kW en 266 kW met invertgestuurde monoschroef gebruiken samen echter minder dan 100 kilogram koelvloeistof.

Daarnaast is de koelvloeistof R1234ze van de nieuwe installatie ook een stuk minder schadelijk voor het milieu. Dit koelmiddel heeft namelijk een ‘Global Warming Potential’ of GWP van slechts zeven. Dankzij de vervanging van de oude koelvloeistof R130 door R1234ze, daalt het potentieel CO2-equivalent zo met 1.863 ton, oftewel 99%. Het CO2-equivalent is een meeteenheid die gebruikt wordt om het opwarmend vermogen van broeikasgassen weer te geven, met CO2 als referentiegas. Ook het energieverbruik voor de koeling is verminderd: door overdimensionering moet de installatie nooit op volle toeren draaien, en is de efficiëntie steeds optimaal.

Deze installatie was voor Fresh Warehousing een serieuze investering, maar één die wel de moeite waard is. “In de fruitsector kan je niet rond de klimaatkwestie heen. Wij zijn daar dus ook heel sterk mee bezig. Om zelf een steentje bij te dragen en een positieve boodschap over te brengen aan onze klanten, zijn we met onze nieuwe installatie zo groen mogelijk gegaan”, aldus Harry de Koning, President Advisory Board bij Fresh Warehousing.

Zekerheid voor de toekomst
Het bedrijf koos met de nieuwe koelinstallatie voor een strategie op lange termijn. Want, de installatie is niet alleen duurzaam op ecologisch vlak, voor het bedrijf is het ook een pak voordeliger werken met de Daikin inverter chillers. De prijs van de oude koelvloeistof was namelijk al enkele jaren stevig aan het stijgen, waardoor de toekomstige kostprijs moeilijk te voorspellen werd. Daikin garandeert dat het huidige koelmiddel R1234 ZE nog minstens 15 jaar verkrijgbaar zal zijn, met minder risico op grote prijsstijgingen.

Ook de onderhoudskosten van de nieuwe Daikin-installatie zijn lager. Het pand van Fresh Warehousing staat meestal behoorlijk vol met bananendozen. De techniekers moesten dus manoeuvreren tussen de dozen om lekcontroles uit te voeren, wat het een erg tijdrovende klus maakte. “Door met deze nieuwe chillers te werken, is het uitvoeren van lektesten veel eenvoudiger geworden aangezien deze enkel nodig zijn rond de installatie die buiten het magazijn staat”, aldus Maarten Verbiest van TWS Cool service. “Volgens mij heeft deze installatie zich binnen de drie à vier jaar terugverdiend. Dit door de lagere onderhoudskosten, de kleinere hoeveelheid koelvloeistof en de veel hogere efficiëntie met de nieuwe Daikin chiller”, voegt hij nog toe.

Fresh Warehousing

In een fractie van een seconde van oud naar nieuw
Bananen, de core business van Fresh Warehousing, mogen nooit bewaard worden in een ruimte die warmer is dan 14°C. Bij hogere temperaturen begint het fruit namelijk te rijpen. Bananen geven in hun rijpingsproces bovendien zelf ook warmte af. In een opslagruimte als deze, waar wel 50 containers, of meer dan 1.000 ton bananen kunnen staan, verspreidt die warmte zich dan als een lopend vuurtje: “De ene banaan steekt de andere aan, en vanaf dan is het proces niet meer tegen te houden. We konden dus op geen enkel moment stoppen met de verkoeling van de ruimte”, stelt Managing Director Wouter de Koning.

Het constant houden van de temperatuur tijdens de werken bracht heel wat uitdagingen met zich mee. “We hebben de hele installatie uitgevoerd, terwijl de oude koelers nog aanstonden. Toen we eenmaal klaar waren om over te schakelen, was het noodzakelijk dat de chillers in een fractie van een seconde aansprongen. Daar zijn de installateurs ook in geslaagd. De werken vonden plaats in hartje zomer, dus we zijn héél vroeg ’s ochtends begonnen, zodat er geen risico was dat loods in de volle middagzon ongekoeld zou zijn. Gelukkig verliep alles vlot”, zegt Kris Mertens, de projectingenieur van Daikin.

Mogelijkheid tot uitbreiden
Om het risico op een uitgevallen koelcentrale absoluut te vermijden, werd er tijdens de werken een extra chiller van Daikin ingezet, voor het geval de 15-jaar oude installatie het zou begeven. Ook in de toekomst kan zo’n extra chiller aangesloten worden aan de buitenzijde van de nieuwe installatie. Zo is het bedrijf voorbereid op onvoorziene omstandigheden zoals een defect of extreme hitte, of op een mogelijke uitbreiding in de toekomst. “Er zijn nog geen concrete plannen, maar misschien willen we in de toekomst uitbreiden. Het feit dat TWS Cool Service en Daikin daar nu al rekening mee houden, zal het uitbreidingsproces in de toekomst ongetwijfeld ten goede komen”, aldus Wouter de Koning.

Daikin heeft twee koelmachines geïnstalleerd:

Daikin koelmachine EWAH220TZ-XS B1
Daikin koelmachine EWAH270TZ-XS B1

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details