Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuws

Gasfederatie beloont de renovatie van een collectieve schoorsteen

Gas.be keert een premie uit om de schoorsteenrenovatie in appartementsgebouwen aan te moedigen. Met dit initiatief stimuleert Gas.be de keuze...

27 januari 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Gas.be keert een premie uit om de schoorsteenrenovatie in appartementsgebouwen aan te moedigen. Met dit initiatief stimuleert Gas.be de keuze voor een milieu- en budgetvriendelijke oplossing. Zo’n efficiënte condenserende ketel betekent immers een CO2-reductie van 30% en een jaarlijkse besparing van gemiddeld € 350 op de energiefactuur per appartement. 

Wanneer in een bestaand appartementsgebouw verschillende individuele gasketels worden aangesloten op een gemeenschappelijke schoorsteen, vraagt dit een ingrijpende aanpassing van het centrale rookafvoerkanaal. Nochtans is dit vanuit ecologisch en economisch standpunt vaak de juiste beslissing. Daarom steunt Gas.be deze renovatie met € 300 per aangesloten condensatieketel. 

Efficiënte condenserende ketels

Wie kiest voor een renovatie van de collectieve schoorsteen, waar op ieder aansluitpunt een efficiënte condenserende ketel wordt aangesloten, maakt aanspraak op de premie. Alleen condensatieketels met CE-markering voor België die het energielabel van minimum EE-klasse ‘A’ komen in aanmerking.  Uiteraard moet de installatie voldoen aan alle huidige installatie- en productnormen. Een collectieve schoorsteenrenovatie om eventueel in de toekomst de centrale verwarmingsketel te vervangen door individuele condensatieketels, voldoet niet voor de premie. Hetzelfde geldt voor een tubering van een individueel rookgasafvoerkanaal in een bestaande collectieve schoorsteen. 

Maximum € 15.000

De premie heeft betrekking op een renovatie die na 22 november 2019 is uitgevoerd. Het gaat om € 300 per aangesloten condensatieketel, met een maximum van € 15.000 voor hetzelfde appartementsgebouw. Uiteraard kan de eigenaar de premie nog steeds cumuleren met andere bestaande premies en eventuele fiscale voordelen. Het totale premiebudget dat Gas.be verdeelt, is echter niet onbeperkt. Bij iedere aanvraag zal Gas.be het beschikbare budget raadplegen. Een reden te meer om niet te talmen met de aanvraag. 

Procedure

Om de premie aan te vragen moet de aanvrager het online aanvraagformulier op www.gas.be/nl/schoorsteenpremie invullen. Hij ontvangt meteen een elektronisch ontvangstbewijs, waarop ook het gereserveerde premiebedrag staat. Vanaf dan heeft de aanvrager zes maanden de tijd om zijn dossier te vervolledigen met de nodige attesten, foto’s en facturen. 

Bij iedere aanvraag wordt nagekeken of de installatie aan de voorwaarden voldoet en of er voldoende geld beschikbaar is. Eenmaal toegekend wordt het premiebedrag maximaal na 30 dagen uitbetaald. 

Vervangpremie

Gas.be past ook het premiestelsel om een oud gastoestel te vervangen aan. Wie een toestel van voor het jaar 2000 vervangt ontvangt een premie van € 500 voor een nieuw centraal verwarmingstoestel op aardgas, met een maximaal nominaal vermogen van 70 kW. De premie heeft betrekking op een efficiënte condensatieketel, gaswarmtepomp, condenserende warmeluchtgenerator, hybride warmtepomp op aardgas,… Per extra kW stijgt de premie met € 5, tot maximaal € 2.500 per toestel. Hier is de limiet ingesteld op twee nieuwe installaties. Dit komt neer op een maximumpremiebedrag van € 5.000. Deze premie kan gecombineerd worden met de schoonsteenpremie.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details