Gebouwbeheer breidt steeds verder uit: niet alleen HVAC, maar ook allerlei andere technieken zijn onderdeel van het gebouwbeheersysteem. Als specialist in het integreren van een brede waaier aan protocollen zorgt WAGO voor een gepaste oplossing. Alle oplossingen van WAGO gaan uit van hetzelfde principe én doel: een flexibele industriële oplossing naar de klant brengen, waarbij hij zelf de controle heeft over zijn installatie.
WAGO is gespecialiseerd in het integreren van een brede waaier aan protocollen, zoals KNX, DALI, Bacnet, EnOcean, SMI, MQTT,… “Weinig firma’s worden dagdagelijks geconfronteerd met al deze uiteenlopende protocollen. Wij beschikken wel over die kennis”, aldus Philippe Kygnée, BU Manager Building Technologies bij WAGO. WAGO ondersteunt alle belangrijke open gebouwen- protocollen, en is dus niet gebonden aan één specifieke technologie. “Daarom worden we zeer vaak gevraagd om als technisch consultant advies te geven bij technische ontwerpen. Deze knowhow delen we tijdens zelf georganiseerde trainingen en workshops. We doen dit niet enkel voor studiebureaus, maar ook voor eindklanten, installateurs en distributeurs.“
“Het grote verschil met andere bedrijven is dat gebouwenautomatisatie voor WAGO een corebusiness is. Deze markt is nauw verweven met ons DNA”, vervolgt Kygnée. “We spreken dus met absolute kennis van zaken, om de nodige projectondersteuning te geven aan de verschillende betrokkenen (studiebureaus, installateurs, integratoren, federale instanties,…). Bovendien investeren we sterk in de ontwikkeling van innovatieve producten.”
De basis van de WAGO-oplossing is de WAGO 750 serie. Kygnée legt uit: “Dit is een gamma van hoogwaardige PLC’s, waar alle toonaangevende open gebouwenprotocollen in geïntegreerd zijn. Onze automatisatieoplossing verbindt de veldapparatuur (verlichting, energiemeters, HVAC, temperaturen,…) met het gebouwenbeheersysteem.”
Gebouwbeheer heeft de jongste jaren een sterke evolutie doorgemaakt, meent Kygnée. “Vroeger werd enkel de HVAC geïntegreerd in het gebouwenbeheersysteem. Over de jaren heen zijn we meer en meer technieken gaan toevoegen, zoals toegangscontrole, verlichting, meterstanden, alarmen,…” Daarom is het belang van een goede dataverzameling- én verwerking sterk toegenomen. “Het gebouwen- beheersysteem moet een tool zijn die de facility manager ondersteunt in zijn dagdagelijkse taken. We zien een evolutie naar Cloud-platformen die data analyseren en de resultaten terugkoppelen.“
Voor WAGO is het een prioriteit dat de eindklant geen gevangene is binnen zijn installatie. “Een hoge graad aan automatisatie is noodzakelijk om uitstekende resultaten op vlak van duurzaamheid te realiseren. Dit botst wel eens met de flexibiliteit die een eindgebruiker zou wensen. Waar het onder- houdsteam vroeger alle technieken zelf onder controle had, is dit vandaag de dag niet meer zo vanzelfsprekend. Om dit te voorkomen moet er vanuit ontwerpfase absoluut rekening gehouden worden met deze problematiek.”
Een andere bezorgdheid is dat de eindgebruiker nog op een eenvoudige manier aanpassingen aan de installatie kan aanbrengen. Kygnée: “WAGO heeft hiervoor specifieke oplossingen ontwikkeld waar de eindklant zelf, zonder installatie van software of complexe voorkennis, aanpassingen kan doen aan zijn installatie. Alles verloopt via een intuïtieve interface. Eén van die oplossingen is de WAGO flexROOM. Via enkele clicks kan de klant de configuratie van bijvoorbeeld een kantoorruimte aanpassen. Zo is het perfect mogelijk om een zone te vergroten of verkleinen. Zonder enige programmatie heeft de klant de volledige controle over zijn verlichting, de zonneblinden en de HVAC.”