NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Gebouwbeheersystemen sleutel tot lagere energiefactuur
Voor Beckhoff begint slim sturen met het samenbrengen van alle signalen in één oplossing.

Gebouwbeheersystemen sleutel tot lagere energiefactuur

Als Europa haar ambities voor een koolstofneutrale maatschappij wil waarmaken, dan zal het haar patrimonium onder handen moeten nemen. Gebouwen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 40% van het energieverbruik en 36% van de CO2-emissies. Als we de energiefactuur en milieu-impact willen terugdringen, zullen gebouwen vooral slimmer moeten worden. “Met een minimum aan inspanningen, kan je al heel veel energie besparen”, weet Patrick Gielis, general manager van Beckhoff Automation. De tandem van slimme Beckhoff-technologie en de uitgebreide applicatiekennis van integratoren leverde al bijzonder mooie succesverhalen op.

Gebouwbeheersystemen vormen de sleutel tot duurzamere gebouwen. “Alle investeringen in energiezuinige technologie renderen pas echt wanneer je ze slim gaat sturen. Wat heb je aan ledverlichting als je de verlichting de hele dag laat aan liggen in een lokaal waar niemand is? Door net die verliezen aan te pakken, zullen we pas echt stappen zetten”, beklemtoont Gielis. 

Ook Europa heeft dat begrepen. Voor grote en middelgrote gebouwen wordt een slim gebouwbeheersysteem verplicht vanaf 2025. Dat dit vandaag nog niet de standaard is heeft er alles mee te maken dat de bouwheer en de gebruiker niet altijd samenvallen. Gielis: “We vallen soms zelf bijna van onze stoel als we zien hoeveel we kunnen besparen op de energiefactuur met een minimum aan investeringen. In ons eigen kantoor bijvoorbeeld, zitten we maar aan een derde van het verbruik van onze buur. Zwart-op-wit. Iedereen die zelf de energierekening betaalt heeft hier dus wel oren naar.”

In zijn eigen kantoor in Lummen zit Beckhoff maar aan een derde van het verbruik van zijn buur met dank aan slimme gebouwautomatiseringstechnologie.

Alle signalen in één systeem

Voor Beckhoff begint slim sturen met het samenbrengen van alle signalen in één oplossing. Gielis: “Dat is de sterkte van onze technologie. We kunnen alle gestandaardiseerde signalen in een gebouw, denk aan DALI, KNX, Modbus,… inlezen en gebruiken om alles te laten samenwerken. Verlichting die automatisch aangaat, wanneer iemand de ruimte betreedt. Verwarming die rekening houdt met waar de zon door de ramen zal stralen,… Alles kan zodanig geprogrammeerd worden om tegelijk energie te sparen en het comfort van de gebruiker te verhogen.” 

Dat is meteen één van de voornaamste drempels waarom gebouw­beheer­systemen niet sneller ingang vinden. Niet elke installateur zal zich als een vis in het water voelen bij dit soort technologie waar programmeren aan te pas komt. Het vergt wel wat knowhow. “We zijn dan ook bijzonder fier op de integratoren die zich wel verdiept hebben in onze technologie en ze in de praktijk brengen. Op onze website hebben we ze gebundeld in het Solution Provider Program voor wie een partner zoekt om slimme, duurzame, gebouwen vorm te geven. Zij brengen hun kennis van applicaties mee om van onze technologie een succesverhaal te maken. Vandaag al”, aldus Gielis.

Gebouwbeheersystemen zijn de sleutel tot toekomstbestendige gebouwen die niet alleen bij de bouw, maar gedurende hun volledige levenscyclus state-of-the-art kunnen zijn.

Open oplossing

Dat de oplossing voor gebouwbeheer van Beckhoff ook een open oplossing is, maakt ze des te aantrekkelijker voor integratoren. “Ze kunnen de informatie die ons systeem verzamelt gebruiken om hun eigen software voor gebouwbeheer te voeden. Er wordt dan eigenlijk een platform gekoppeld aan onze technologie, een laagje erbovenop als het ware, zodat het systeem inzichtelijk wordt en mee kan evolueren met de noden van het gebouw en zijn gebruikers. Dat is immers het mooie aan open systemen voor gebouwautomatisering. Je kan er op voortbouwen om nieuwe technieken te integreren wanneer ze zich aandienen maar ook om blijvend te optimaliseren naar verbruik en comfort. Gebouwbeheersystemen zijn dan ook de sleutel tot toekomstbestendige gebouwen die niet alleen bij de bouw, maar gedurende hun volledige levenscyclus state-of-the-art kunnen zijn”, besluit Gielis.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details