NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Gebouwtechnieken eerst in 3D, dan in het echt
Marijn en Stijn Pacquet runnen familiebedrijf Pacquet in Ieper.

Gebouwtechnieken eerst in 3D, dan in het echt

Familiebedrijf Pacquet uit Ieper ontwerpt, installeert en onderhoudt alle sanitair, HVAC-technieken en elektrische installaties voor gebouwen. De sterktes van deze onderneming? Door volledig via het BIM-model te werken, zorgt ze voor tijd- en materiaalbesparingen tijdens de bouw en levenslang comfort bij de eindgebruikers. En ze werkt intensief en proactief samen met andere bouwpartners om tot het beste resultaat te komen.

3D-modellen zorgen voor tijd-, geld- en materiaalwinst op de werf.

Zaakvoerder Marijn Pacquet: “Er wordt in de bouwsector al járen gesproken over BIM en bouwteams. Toch merken we dat veel bouwbedrijven nog altijd naast elkaar werken – ieder voor zich en elk met zijn eigen plan. Tien jaar geleden kozen mijn broer en ik ervoor om met Pacquet voluit voor die BIM-filosofie te gaan. Dat betekent dat we vanaf het eerste gebouwontwerp betrokken willen worden bij het bouwproces. We tekenen alle HVAC-installaties, elektriciteit, databekabeling, gebouwbeheersystemen en sanitaire installaties ook eerst tot in detail uit in een digitale omgeving.”

Pacquet werkt volledig via het BIM-model.

Slimme en energiezuinige gebouwen

Hoe winnen de bouwheer, hoofdaannemer én eindgebruiker bij zo’n manier van werken? Marijn Pacquet: “BIM zorgt ten eerste voor beter presterende gebouwen. In de ontwerpfase ligt alles nog open. Door van bij de start mee aan de ontwerptafel te zitten, kunnen we gericht op zoek gaan naar de beste technieken en systemen, op basis van de wensen van de klant en het budget. Je kunt de volledige bouw perfect op elkaar afstemmen. Meestal komen de technieken er pas bij in een latere fase van het bouwproces, wat de mogelijkheden beperkt.”

Pacquet ontwerpt en installeert sanitair, HVAC en elektrische installaties.

Sneller bouwproces

Pacquet zorgt met zijn 3D-model niet alleen voor beter presterende gebouwen, maar ook voor een hoger bouwtempo. Want dankzij dat model weet de hoofdaannemer waar alle afvoeren, ventilatiekanalen en kokers met leidingen komen. Dus zorgen ze bij de ruwbouw al voor uitsparingen. Achteraf boren hoeft niet meer. Dat resulteert in tijd-, geld- en materiaalwinst. Ten derde zorgt Pacquet voor een vlotter bouwproces op de werf door zo veel mogelijk te prefabriceren in eigen ateliers, onafhankelijk van weer en wind.    

Belang van het voortraject

Marijn Pacquet: “Het belangrijkste werk gebeurt niet tijdens het bouwen, maar in de ontwerpfase. Door het gebouw en alle technieken eerst digitaal uit te tekenen, zie je waar de eventuele problemen zitten en haal je die er op voorhand uit. Een tekening aanpassen is snel gebeurd, een gebouw aanpassen niet.” Pacquet ontwierp en plaatste voor bouwbedrijf Kaizer de verwarming, ventilatietechnieken en het sanitair in een woonzorgcentrum in Gavere. Voor Furnibo installeerde het alle technieken voor een appartementsgebouw in Oostduinkerke. Ook de verwarming, luchtbehandeling, het gebouwbeheer en toegangssysteem van de kantoorgebouwen van Windout in Wervik zijn het werk van Pacquet.

HVAC en sanitair in het logistiek centrum van Dewulf in Roeselare.

Monitoring vanop afstand

Ook na de installatie blijft Pacquet altijd in de buurt. Het volgt de werking van de technieken vanop afstand op en grijpt in waar nodig, vaak nog voor klanten merken dat er een technisch probleem is. Hebben de installaties een onderhoudsbeurt nodig? Ook dan komen de technici van Pacquet langs.

Vloerverwarming, elektrische installatie en ventilatie voor Demo-Construct.

Marktkennis, korte lijnen en sterke technische teams

Pacquet is een familiebedrijf van de tweede generatie met zes mensen op kantoor en een aantal technische teams onderweg en op de werven. Het bedrijf verzorgt in opdracht van architecten, aannemers en project-ontwikkelaars de technieken van kleine en grote gebouwen – van een privéwoning over kantoor- en appartementsgebouwen tot woonzorgcentra en scholen. Wat maakt dat bouwbedrijven graag met hen werken volgens Marijn Pacquet? “Ten eerste weten we wat er op de markt is en kennen we de wetgeving door en door. Zo kiezen we voor de klant de beste combinatie van technieken. Ten tweede zweren we bij korte lijnen en een open en heldere communicatie. Je wilt tenslotte samen het beste resultaat neerzetten. En ten derde hebben we fantastische technici voor wie we onze hand in het vuur durven steken.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details