NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Geïntegreerde beveiliging is de toekomst

Geïntegreerde beveiliging is de toekomst

ENGIE Fabricom is al jarenlang pleitbezorger van een geïntegreerde, holistische visie op brandveiligheid en beveiliging: de firma benadert gebouwen vanuit een brede kijk op risicobeheersing, veiligheid, comfort en gebruiksgemak, en zet in op het realiseren van één geïntegreerd systeem. Toch weegt de mogelijkheid tot integratie nog niet genoeg door in de studiefase. Een mentaliteitswijziging is noodzakelijk om het potentieel volledig te benutten.

Het Departement Security & Audiovisual is voornamelijk gespecialiseerd in de geïntegreerde beveiliging van kritische infrastructuur in België. “Het gaat dan bijvoorbeeld om havens, luchthavens, gevangenissen, en gebouwen voor defensie, de nucleaire sector, en het openbaar vervoer”, zegt Patrick Naze, Department Manager Infra, Security & Audiovisual bij ENGIE Fabricom. 

In de filosofie van ENGIE Fabricom is brandveiligheid een onderdeel dat naadloos moet ingepast worden in de volledige risicobeheersing.

Volledige risicobeheersing 

In de filosofie van ENGIE Fabricom is brandveiligheid een onderdeel dat naadloos moet ingepast worden in de volledige risicobeheersing. Daarom zet het bedrijf sterk in op de samenhang tussen alle gebouwtechnieken. Het einddoel: één geïntegreerd systeem, dat rekening houdt met alle facetten van veiligheid en comfort. 

“Dat laat toe om verschillende technieken beter te benutten en een betere interactie te bekomen”, stelt Naze. “Bijvoorbeeld: als er een brandalarm is, moet de toegangscontrole aangestuurd worden om de deuren automatisch te sluiten of (vooral) te openen. Afhankelijk van het alarm kunnen we ook de ventilatie en de noodverlichting aansturen, en enkele camera’s automatisch op de brandhaard of de plaats van het alarm laten richten. Dat laat toe om meteen de oorzaak van de brand en het type brand te verifiëren.”

ENGIE Fabricom specialiseert zich al meer dan 20 jaar in geïntegreerde beveiliging. Zo zijn verschillende technieken in grote gebouwen als Brussels Airport al lange tijd geïntegreerd. Toch merkt Naze dat er nog een lange weg af te leggen is, omdat nog niet alle geesten gerijpt zijn. “In de studiefase wordt er nog te weinig nagedacht over integratie. Het is moeilijk om de integratie te verzorgen tussen systemen die niet op elkaar afgestemd zijn. Dikwijls zijn daar ook geen budgetten voorzien.”

Daarom zet ENGIE Fabricom in op het informeren van studiebureaus over de voordelen van de integratie. “Tot op zekere hoogte lukt dat ook, maar ook de klant en bouwheer moeten mee de stap willen zetten. Daarom ondernemen we ook via Agoria inspanningen om een nieuwe mindset ingang te laten vinden.” 

ENGIE Fabricom benadert gebouwen vanuit een brede kijk op risicobeheersing, veiligheid, comfort en gebruiksgemak.

Nieuwe brandcentrale

Recent lanceerde ENGIE Fabricom ook een nieuwe versie van de Fideni MK V-brandcentrale. Die is intussen aan de vijfde generatie toe. “De centrale verzekert continuïteit bij klanten. De vernieuwing laat toe om de centrale eenvoudig uit te breiden, door verschillende centrales aan elkaar te koppelen. Zo kan deze centrale gebruikt worden voor grotere systemen, met 20.000 detectoren en meer. Een toepassing waarvoor er geen alternatieven beschikbaar zijn  op de markt.”

Naze: “Een ander voordeel is dat de centrale op verschillende protocollen van branddetectoren kan functioneren, en zelfs een mix van verschillende protocollen ondersteunt. Een niet te verwaarlozen voordeel voor bestaande installaties die uitgerust zijn met verschillende types detectoren.” 

Fideni MK V is bovendien integreerbaar in het open gebouwbeheersysteem ICAROS+ van ENGIE Fabricom. Dit systeem brengt alle gebouwtechnieken samen in één duidelijk en makkelijk te bedienen totaalplatform. Zo behoudt de klant op elk moment overzicht en controle over zijn gebouw. Bij een mogelijk incident kan de operator gepast reageren dankzij de operationele workflows, die hem stap voor stap begeleiden bij het afhandelen van een alarmprocedure. De automatische rapportering van incidenten helpt dan weer om de alarmafhandeling te evalueren en procedures te optimaliseren.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details