Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Jaarboek

Geïntegreerde systemen met focus op energiebesparing en comfort

IthoDaaldrop_0711-001
Bart Vandenberghe, Managing Director bij Itho Daalderop Belgium

Tekst | Filip Van der Elst

Beeld | Kurt Van Strijthem

20 december 2022 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Itho Daalderop gaat uit van een filosofie die noodzakelijkerwijs de blik op de toekomst richt. ‘Met de energietransitie komt er een storm op ons af. Het is een verplichting om nu al de funderingen te leggen.’ En er is werk aan de winkel, want er zijn in België tienduizenden woningen die, zelfs zonder ingrijpende werkzaamheden, op korte termijn kunnen overschakelen op een warmtepomp. Itho Daalderop is klaar om de uitdaging aan te gaan en zet in op een geïntegreerd systeem dat de bewoners ontzorgt. 

Bart Vandenberghe heeft er zijn eerste jaar als Managing Director bij Itho Daalderop Belgium opzitten. Het is zijn taak om de positie van Itho Daalderop in België, naar analogie met Nederland, te verstevigen, en om te bouwen aan een ambitieus toekomstverhaal voor de firma. Dat het een duurzaam verhaal moet zijn, staat nu al vast. “Duurzaamheid is voor ons geen modewoord, maar maakt al twintig jaar lang deel uit van ons DNA. Itho Daalderop introduceerde bijvoorbeeld al meer dan twintig jaar geleden geothermische oplossingen. Op monitoring en beheer vanop afstand zetten we al in sinds 2004. En de uitzonderlijke, langdurige garantieformules die we bieden – tot 25 jaar – geeft blijk van een groot vertrouwen in de levensduur van onze toestellen. Kwaliteit primeert, op alle vlakken.”

‘Duurzaamheid is voor ons geen modewoord, maar maakt al twintig jaar lang deel uit van ons DNA.’

Van het gas af

Dat het Itho Daalderop menens is op vlak van duurzaamheid, bleek eens te meer uit een drastische, maar belangrijke beslissing van de firma. Itho Daalderop is volledig gestopt met de productie van gaswandketels, en zet op vlak van verwarming uitsluitend nog in op warmtepompen. “We zagen de verkoop van gasketels terugvallen, en onze groene motivatie maakte het een stuk eenvoudiger om de knoop door te hakken. De huidige energiecrisis bewijst alleen maar dat we de juiste beslissing hebben genomen”, aldus Vandenberghe. 

Intussen heeft de snel stijgende verkoop van warmtepompen de weggevallen omzet van gastoestellen al ruimschoots gecompenseerd. En het einde is nog lang niet in zicht. Itho Daalderop gelooft in warmtepomptechnologie, ook in huizen die nog geen volledige renovatie hebben ondergaan. Vandenberghe: “Er zijn wel degelijk projecten waar we ‘neen’ op zeggen – als er bijvoorbeeld geen enkele vorm van isolatie aanwezig is – maar in heel wat projecten is een warmtepomp wél een optie, zelfs veel vaker dan de mensen denken. Een hybride systeem kan een goede tussenoplossing zijn, maar in heel wat gevallen kan je al meteen uit de voeten met enkel een warmtepomp.”

Voor Itho Daalderop zijn twee systemen essentieel voor dé duurzame woning van de toekomst: een warmtepomp en een ventilatie D-systeem. Vandenberghe: “Warmtepomp en ventilatie zijn twee communicerende vaten. We gaan voor één systeem dat je aanbiedt in de woning, die toelaat om alle technieken samen te besturen en het comfortniveau op peil te houden. Ook de productie van sanitair warm water is verbonden met dat systeem. De bewoner heeft aan één afstandsbediening voldoende om alle technieken te beheren. Die systematische aanpak willen we verder uitrollen in België, want er is vraag naar. Mensen willen vooral ontzorgd worden.”

Voor Itho Daalderop zijn twee systemen essentieel voor dé duurzame woning van de toekomst: een warmtepomp en een ventilatie D-systeem.

De installateur van morgen

De onvermijdelijke boom van warmtepompen plaatst ook de verwarmingsinstallateur voor grote uitdagingen, meent Vandenberghe. “Er zijn radicale veranderingen op komst. De toenemende vraag zal zorgen naar een hoge nood aan gespecialiseerde installateurs. Niet elke gasinstallateur plaatst nu al warmtepompen, maar die shift zit er onvermijdelijk aan te komen. Ook traditionele elektrische installateurs zullen zich snel op luchtwater-warmtepompen richten.” Bovendien zullen klanten alleen maar veeleisender worden. Vandenberghe: “De moderne installateur moet uiteraard goed hydraulisch kunnen inregelen, maar hij moet ook oog hebben voor digitalisatie en een goede dienstverlening. Het zijn de installatiebedrijven die een goede installatiekwaliteit koppelen aan een uitstekende service, die zullen overleven.’ 

Itho Daalderop wil de installateur mee helpen om die transitie te maken. “Dat doen we door een begeleiding van a tot z, van de offerte tot de oplevering. We voorzien ook gratis diepgaande opleidingen over de technologie, de toestellen, installatie en opstart, maar we willen de installateurs ook ontlasten door alle berekeningen – denk maar aan warmteverlies, boringsdimensionering en EPB – voor hen te doen. Tot slot we bieden ook een opstart service: handig voor installateurs die nog geen koelcertificaat hebben”, besluit Vandenberghe.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details