NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Geothermische verwarmingsoplossing draagt bij aan energieneutraal resultaat

Geothermische verwarmingsoplossing draagt bij aan energieneutraal resultaat

Tegen eind 2021 verrijst er in Strombeek-Bever, deelgemeente van Grimbergen, een gloednieuw nieuwbouwproject dat doorgedreven duurzaamheid combineert met optimaal wooncomfort: residentie Pierre-Elise. Het gebruik van geothermische warmtepompen en een D-ventilatiesysteem van Itho Daalderop heeft een belangrijke rol gespeeld in het behalen van het E-peil 0. “Itho Daalderop is echt een gamechanger geweest”, zo klinkt het bij de betrokkenen.

wpu-5g_gestapeld_ccw_spider-kopieren

Warmtepomp van Itho Daalderop

 

Residentie Pierre-Elise komt vlakbij het centrum van Strombeek-Bever te liggen. Het woningencomplex is vernoemd naar de grootouders van de projectontwikkelaars. Zij baatten vroeger op dezelfde site een handelszaak in bouwmaterialen en containerverhuur uit. Hun zoon en kleinzonen blazen de zone nu nieuw leven in met een gloednieuw woonproject.

Het project omvat een halfopen bebouwing met drie appartementen, en een vrijstaande meer­gezinswoning met acht appartementen. Verder komt er een ondergrondse parkeergarage en een grote groene gemeenschappelijke buitenruimte. “Met dit project komen we tegemoet aan een brede categorie van potentiële bewoners: zowel jonge tweeverdieners als gepensioneerden die graag kleiner gaan wonen komen hier aan hun trekken“, aldus Anthony Hermans van Housing by Nature, dat in dit project optreedt als advies- en consultatiebureau. “Het project is rustig en groen gelegen, met kleine handelszaken in de onmiddellijke nabijheid, en toch ligt het bruisende Brussel slechts op een boogscheut hiervandaan.”

img_3008-kopieren

Het binnengebied met de hangar en bijgebouwen.

 

Verdichting is het uitgangspunt

G&G architecten speelde een thuiswedstrijd, want het architectenbureau uit Grimbergen stond in voor het ontwerp. Architect Michaël Vits licht toe: “Er werd geopteerd voor het vernieuwen van het woonweefsel. Hierbij vormt verdichting het uitgangspunt, zolang deze verdichting gepaard gaat met kwaliteitsverbetering en er voldoende aandacht gaat naar (semi-)publieke ruimte en private buitenruimte.” Het draait in dit project om de ontwikkeling van het binnengebied. Vooral het achterliggend gebouw is in dit binnengebied gelegen.

Op vlak van inplanting zorgden de architecten ervoor dat er voldoende rekening zou worden gehouden met de impact van het project op de nabije omgeving. “Zo wordt er voldoende afstand gehouden ten opzichte van de perceelsgrenzen, en wordt ingespeeld op de heersende en toekomstige bouwdieptes in de directe omgeving. Vooral op het achterste gebouw heeft dit een belangrijke invloed gehad”, aldus Vits.

De opdrachtgever en ontwerper hebben sterk ingezet op de woonkwaliteit van de woongelegenheden, zegt Vits. “Door een efficiënt ruimtegebruik en efficiënte indeling worden compacte appartementen gecreëerd, die toch voldoende bewegingsruimte toelaten en open en luchtig aanvoelen. De toegepaste materialen en systemen werden zorgvuldig gekozen en afgewogen ten opzichte van mekaar.”

img_9534-kopieren

Het perceel is klaar voor de verdere werken.

 

EPC 0

Dankzij een EPC-score van 0 mag de toekomstige residentie zich volstrekt energieneutraal noemen. “Dat was een voorname doelstelling”, zegt Hermans. “Alle materialen in het project zijn geselecteerd op basis van de milieukost die eraan verbonden is. Zonder natuurlijk uit het oog te verliezen dat het geheel ook betaalbaar moet blijven.”

“We streven naar een zo circulair mogelijk gebouw, met respect voor het milieu en extra aandacht voor de materialen, LCA, hergebruik,…”, voegt Vits toe. “Er worden zoveel mogelijk circulaire materialen gebruikt. Zo is er onder meer gekozen voor EPS-korrels in plaats van gespoten PUR, rotwsol in plaats van PUR-isolatie in de spouw, dunbed in plaats van lijmen, enzovoort. Ook wat de technieken betreft, viel de voorkeur op systemen die zoveel mogelijk gebruik maken van hernieuwbare energie. Op dat vlak springen vooral de geothermische warmtepomp en de PV-installatie erboven uit.”

Itho Daalderop werd uitgekozen om de geothermische warmtepompen te leveren voor dit project. Hermans: “De verwarmingsoplossing moest uiteraard fossielvrij zijn om een energieneutraal gebouw te bekomen. Dan kwamen we al snel uit bij Itho Daalderop. We waren onder de indruk van de kennis die de firma etaleerde in de eerste vergaderingen van het bouwteam. Itho Daalderop heeft echt de rol van gamechanger gespeeld in dit project.”

De wooneenheden worden verwarmd en passief gekoeld via de vloer. In elke berging staat een individu­ele warmtepomp van Itho Daalderop, die aangesloten is op de geothermische boring. Het volledige systeem is zone­geregeld, wat betekent dat elke ruimte apart bediend kan worden via de thermostaat. Daarnaast leverde Itho Daalderop ook het D-ventilatiesysteem voor dit project.

Vits: “De keuzes die we gemaakt hebben, laten ons toe om het E-peil 0 te behalen. Verder is de unit van de warmtepomp is compact en zit goed in mekaar. Indien nodig kunnen onderdelen gemakkelijk en efficiënt vervangen worden. Naar circulariteit toe is dat natuurlijk een extra troef.”

hru300_model_filterklep_garage_nl_model_detail_24_0151ent_id4-kopieren

Itho Daalderop biedt tot 25 jaar garantie aan, in combinatie met een monitoring- en serviceluik, waarbij de fabrikant de werking gedurende de hele garantieperiode garandeert en daarvoor proactief het nodige onderhoud verricht.

 

Abonnementsformule

Een ander uniek aspect van dit project is dat de bewoners de warmtepomp en het ventilatiesysteem niet zelf hoeven aan te kopen: verwarming, koeling en ventilatie worden aan de bewoners aangeboden in een voordelige abonnementsformule. Ze hoeven de toestellen dus niet aan te kopen, maar betalen elke maand een vast bedrag, inclusief onderhoud. “‘Product als een dienst’ strookt sluit nauw aan bij de circulaire mindset van de projectontwikkelaars, en is een unieke troef die Itho Daalderop wist te bieden. Dat was zeker een extra reden om voor Itho Daalderop te kiezen”, besluit Hermans. Itho Daalderop biedt tot 25 jaar garantie aan, in combinatie met een monitoring- en serviceluik, waarbij de fabrikant de werking gedurende de hele garantieperiode garandeert en daarvoor proactief het nodige onderhoud verricht.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details