NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Gezond binnenklimaat voor residentie Clarenhof
In residentie Clarenhof genieten 65-plussers van de rust.

Gezond binnenklimaat voor residentie Clarenhof

In hartje Nieuwpoort treffen we het oude klooster aan van de orde van Clarissen. Het historische complex werd grondig onder handen genomen en biedt vandaag onderdak aan maar liefst 110 assistentiewoningen. SheCi.be architecten en studiebureau Schoonackers namen het ontwerp voor hun rekening. Historische elementen in combinatie met hedendaagse installatietechnieken typeren de architectuur. Zo kozen ze voor warmtepompen, PV-panelen en het energiezuinige ventilatiesysteem DUCO Focus System.

De beperkingen in plaats en ruimte, geen complex luchtkanaal en de compactheid van het toestel vormden een perfecte match.’

In residentie Clarenhof genieten 65-plussers van de rust. Het voormalige slotklooster van de Clarissen ligt in hartje Nieuwpoort en vormt een symbiose tussen oud en nieuw. “De karaktervolle gevel aan de straatzijde bleef volledig behouden”, vertellen Cindy Taelman en Sebastiaan Van Damme van architectenbureau SheCi.be. “De woningen rondom de binnentuin daarentegen zijn volledig nieuw. We hebben aandacht voor openheid in de omsloten binnenruimte, maar behouden het gesloten karakter. Het klooster als typologie wordt zo geaccentueerd. Historische elementen werden in het geheel opgenomen, zoals de oorspronkelijke toren van de kapel.” Binnenin deze moderne woningen werden verschillende energiezuinige technieken aangehaald die bovendien bijdragen aan een comfortabel binnenklimaat.

Binnen de assistentiewoningen werd gekozen voor een ventilatiesysteem DUCO Focus System, een vraaggestuurd C-systeem.

Energiezuinige technieken

Binnenin de woningen zijn energiezuinige gasverwarmingen geïnstalleerd. Deze werden aangevuld met warmtepompen. Ook PV-panelen zijn aanwezig op de woning. “Het ontwerp houdt de middenweg tussen energiezuinige en betaalbare technieken om te voldoen aan de EPB-eisen”, gaat Sebastiaan verder. “Ook een duurzaam ventilatiesysteem met slimme vraagsturing hoort hierbij”. Omwille van beperkingen in hoogte en ruimte, werd geopteerd voor een compacte en efficiënte oplossing. Het DUCO Focus System met de ventilatiebox DucoBox Focus en met DucoTop 60 ZR toevoerroosters biedt soelaas.

Compacte en efficiënte ventilatie voor een maximaal wooncomfort

Binnen de assistentiewoningen werd gekozen voor een ventilatiesysteem DUCO Focus System, een vraaggestuurd C-systeem. Verse binnenlucht wordt hierbij toegevoerd via DucoTop 60 ventilatieroosters in de slaap- en leefruimtes. De DucoBox Focus voert dan weer vervuilde lucht af. Bovendien zijn de interne regelkleppen in de DucoBox Focus voor­geprogrammeerd, waar­door automatische lucht­afvoer wordt voor­zien in de keuken, toilet en badkamer op basis van lucht­vochtigheid. “Wij verkozen het hoog­waardige systeem C omwille van de installatie­vriendelijkheid. De combinatie kost­prijs, energie­zuinigheid en de goede score in het E-peil waren een doorslaggevende factor”, concludeert Jurgen Schoonackers van studiebureau Schoonackers. “De beperkingen in plaats en ruimte, geen complex luchtkanaal en de compactheid van het toestel vormden dan ook een perfecte match.”  ❚

DUCO op Install Day

Ontdek DUCO’s totaaloplossingen tijdens Install Day op stand 118. Tijdens de beurs toont de ventilatie­specia­list slimme op­lossingen voor een hoog­waardig residen­tieel ventilatie­systeem voor systeem C en D. Van ventilatie­roosters, over ventilatie­boxen, ventielen tot lucht­kanalen. DUCO als one-stop-shop voor een gezond, comfortabel en energiezuinig binnen­klimaat.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details