Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Jaarboek

Gips-en vezelcementplaten die excelleren

shutterstock_557310337
Gipsplaten zijn circulaire producten bij uitstek: ze bestaan hoofdzakelijk uit gips, water, papier en eventueel vezels. Vooral natuurlijke producten dus, die eenvoudig kunnen worden hergebruikt.

Tekst | Filip Van der Elst

Beeld | Siniat

25 april 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Etex Building Performance heeft een duidelijk doel voor ogen: betaalbare en duurzame bouwoplossingen realiseren. Met zijn vernieuwende gips- en vezelcementplaten draagt Siniat duidelijk bij aan die doelstelling.

Siniat biedt een assortiment binnen- en buiten­op­lossingen (scheidingswanden, plafonds, paneel­systemen) waarbij de prestaties te allen tijde primeren. Toon Plompen, Product Manager bij Siniat: “Of het nu gaat om akoestiek, warmte-isolatie, vocht­weerstand, brand­weerstand of esthetiek: onze gips- en vezel­cement­platen moeten voldoen aan heel wat criteria die belang­rijk zijn om een zekere quality of life voor bewoners en gebruikers te kunnen garanderen. We kunnen elk project intensief onder­steunen dankzij een brede interne technische expertise, zodat we onze klanten kunnen helpen met het maken van de juiste keuzes. Daarbij genieten we van het voordeel dat de Etex Group inter­nationaal actief is: we leren elke dag bij van onze collega’s en technologie­centra uit het buitenland. Die inter­nationale blik combineren we met een hyperlokale technische ondersteuning.” 

In zijn productontwikkeling luistert Siniat actief naar de vragen en bekommernissen die vanuit de markt naar boven komen.

Weather Defence™

Ook in zijn productontwikkeling luistert Siniat actief naar de vragen en bekommernissen die vanuit de markt naar boven komen. “Dat bewijst onze Weather Defence™ plaat”, haalt Plompen aan. “In het verleden werden gipsplaten niet aangeraden  voor externe weersomstandigheden. Dankzij onze interne expertise ontwikkelden we de Weather Defence™  plaat, die de voordelen van gips op vlak van montage – eenvoudig snijden en breken met een snijmes – combineert met een hoge wind- en regendichting. Door het zorgvuldig selecteren van het juiste materiaal en de juiste samenstellingen kwamen we tot een efficiënte, marktgerichte oplossing die sterk geapprecieerd wordt door vakmensen.”

De producten van Siniat zijn toepasbaar in uiteen­lopende projecten en sectoren, zoals onderwijs, gezond­heids­zorg, hotels, studentenkoten, kan­toren, appartementsgebouwen en woningen. 

Plompen koestert hoge verwachtingen van de innovaties in modulaire en prefabbouw. “In plaats van metsers in weer en wind aan het werk te zetten op de werf, zijn er alternatieven met bijzonder veel potentieel. Denk maar aan de mogelijkheid om wanden in een gecontroleerde omgeving op te bouwen, onder gunstige temperatuur- en vochtcondities, en ze van daaruit naar de werf te transporteren. Onze materialen zijn uitermate geschikt voor deze manier van bouwen. Siniat is continu op zoek naar nieuwe systemen om nieuwe bouwmethoden te ondersteunen. De bouwsector blijft een stugge, traditionele markt, maar toch zien we dat de evolutie in de richting van modulaire en duurzame technieken zich met rasse schreden voortzet.”

Siniat biedt een assortiment binnen- en buitenoplossingen (scheidingswanden, plafonds, paneelsystemen) waarbij de prestaties te allen tijde primeren.

Circulaire producten 

Duurzaam is al lang geen modewoord meer in de hedendaagse bouwsector. Dat is voor Siniat niet anders. Zo zet Etex Group het spreekwoord ‘practice what you preach’ kracht bij door op de verschillende sites van het bedrijf duurzame maatregelen door te voeren: zo was er in 2018 de inhuldiging van een warmtekrachtkoppeling op de site van Promat in Tisseltwaarmee we op 1 uur evenveel elektriciteit produceren als een gemiddeld gezin gebruikt op 1 jaar. Daar­naast maakt Siniat bewust werk van duurzame producten, bijvoorbeeld door gebruik te maken van gerecycleerd gips. “We besteden veel aandacht aan de Environmental Product Declarations (EPDs) voor onze producten. Enerzijds willen we zoveel mogelijk materialen recycleren bij onze productie, anderzijds moeten we ook onze eigen materialen zo recycleerbaar mogelijk maken – ze kunnen dienst doen als grondstof voor nieuwe materialen of zelfs één op één hergebruikt worden. Gipsplaten zijn circulaire producten bij uitstek: ze bestaan hoofdzakelijk uit gips, water, papier en eventueel vezels. Vooral natuurlijke producten dus, die eenvoudig kunnen worden hergebruikt.”, besluit Plompen.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details