KNX Siemens Glass Touch Sensors
01:55
05-02-2016

Glazen aanraakdrukknoppen met KNX

Siemens brengt nieuwe schakelaars op de markt: De Glass Touch Sensors. Het zijn aanraaktoestellen met ledverlichting die op de KNX-standaard werken. Met de glazen aanraakdrukknoppen zet Siemens verder in op een mooi design bij zijn producten. “Daar is steeds meer nood aan, ook in de tertiaire sector.”

De Touch Sensor-schakelaar bestaat uit een glas in wit of zwart met een chroomafwerking. Geen mechanische drukknoppen, maar aanraaksensoren geven gebruikers controle over de technieken in de ruimte. De capacitieve zones zijn omgeven door een verlichte ring voor statusaanduiding of als oriëntatieverlichting; er zijn zeven verschillende kleurinstellingen: wit, geel, rood, magenta, cyaan, groen en blauw. Werner Roelandt, hoofd van de afdeling Control Products and Systems bij Siemens: “Je kan kiezen voor feedback van het systeem door bijvoorbeeld de lichtkleur aan te passen als een toestel ‘aan’ staat. Je kan die kleuren eventueel ook programmeren en gebruiken om alarmen te integreren. Is er bijvoorbeeld iets mis in de ruimte, dan kan de ledverlichting flikkeren zodat gebruikers zien dat er iets scheelt. Bij die programmatie kan je tussen twee kleuren kiezen.  Bijvoorbeeld: blauw als het licht aan is, maar rood als er iets mis is met het toestel. De schakelaars komen trouwens in drie modellen op de markt: met twee, vier of acht toetsen.”

Design naast functionaliteit
Waarom brengt Siemens dit nieuwe product op de markt? Roelandt: “We zien dat er steeds meer nood is aan producten waar ook aan design is gedacht. Dat is al even zo op de residentiële markt, maar wordt ook steeds meer een aandachtspunt in de tertiaire sector. Ook daar is er steeds meer nodig dan gewoon functionaliteit. De klassieke schakelaar met een drukplaatje werkt perfect, maar onze klanten zijn naar iets extra op zoek. Siemens slaat daarom, en dat is al enkele jaren zo, een nieuwe weg in richting design. Dat zag je al bij vorige producten, en komt zeker tot uiting bij de nieuwe glazen aanraakdrukknoppen.”

Naast aanraaktoetsen hebben de Touch Sensors ook een nabijheidssensor. Bij het naderen van de aanraakdrukknop neemt de helderheid van de verlichte ringen toe. Zo zijn ook in het donker oriëntatie en perfecte bediening verzekerd.

Werken op KNX
De Touch Sensors werken met de KNX-standaard, iets waar Siemens sterk op inzet. Roelandt: “We richten ons op KNX omdat we zo onze nieuwe producten met eender welk KNX-toestel van Siemens of andere fabrikanten kunnen combineren en integreren. Je kan immers zowel verlichting, zonnewering, verlichting, ventilatie en nog veel andere zaken perfect aansturen met KNX. We hebben bijvoorbeeld ook de Synco 700 in ons gamma, waarmee we de stookplaats kunnen aansturen in tertiaire gebouwen. Nieuwigheid daarbij: de webserver die dienst doet als beheerssysteem kunnen we ook in de cloud zetten en zo verschillende installaties tegelijk beheren.”

Grootste voordeel van KNX voor Siemens is echter dat ze zich door de open standaard echt kunnen specialiseren in bepaalde producten. Bij een vast protocol zou het bedrijf alle producten moeten aanbieden, nu is dat niet nodig. “Zo investeert Siemens niet in audio- of videofonie. Dat is met de KNX-standaard geen probleem, want onze producten combineren vlot met die van bijvoorbeeld audio- en videoproducenten.”

Tekst: Jeroen Schreurs Beeld: Siemens

 


 

 

KNX België
Werner Roelandt is ook voorzitter van KNX België, de organisatie met fabrikaånten, integratoren en distributeurs die KNX in ons land in de markt wil zetten. KNX België is lid van de KNX International Association die producten certificeert en software ontwikkelt om producten te kunnen programmeren voor KNX.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Installatie en Bouw België partners

Annemie Turtelboom ministerie van Energie