NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Goedkoper en efficiënter regenwaterbeheer in nieuw sorteercentrum

Goedkoper en efficiënter regenwaterbeheer in nieuw sorteercentrum

Het nieuwe sorteercentrum van bpost in Sankt Vith is een gebouw van 2.500 m², waar efficiëntie centraal staat. Het zal vanaf 2020 in gebruik worden genomen. Bovengronds zullen de machines vanzelfsprekend goed geolied zijn. Maar ook ondergronds, dankzij een oplossing die precies op tijd komt.

Zoals bij alle grootschalige projecten is een systeem voor infiltratie en opvang van regenwater een stedenbouwkundige verplichting. De gemeente gaf in dit geval de toestemming voor een lozingsdebiet in de riool van 42 liter per seconde.

Voor nog meer onderhoudsgemak heeft Deschacht het systeem uitgerust met een filter op alle ingangen.

 

Om het afstromend water van het enorme dak, de 32 laadzones en 200 parkeerplaatsen op te vangen, voorzag architectenbureau Olivier Russe in een afvoersysteem dat zoveel mogelijk water kon opslaan.

Beter dan een geperforeerde buis?

Het eerste idee was gebaseerd op een dikke buis van 800 meter lang, geperforeerd over twee derde van het oppervlak. Een goede oplossing, maar erg duur en maar matig efficiënt.

Aannemer Wust, die op de werf wordt vertegenwoordigd door Guy Gahima, stelde al gauw vast dat de installatiekosten waren onderschat: “De grondwerken zouden te omvangrijk zijn geweest waardoor we achterstand zouden hebben opgelopen.”

De buizen in het project werden vervangen door de Controlbox van Hewitech met Benor-certificaat.

 

Een analyse van Jonathan Englebert, technisch vertegenwoordiger Deschacht, bevestigde deze eerste vaststelling: “Nog afgezien van de kosten, hadden deze buizen ook een veel te zwakke waterinfiltratie. Ondanks de diameter van 300 mm bedroeg het perforatie-oppervlak slechts 120 cm² per meter.”

De buizen in het project werden daarom vervangen door de Controlbox van Hewitech met Benor-certificaat. Deze vierkante kratten van 60 centimeter voldeden zowel aan de budgetbeperkingen als aan de optimalisatie van de infiltratie.

Voor nog meer onderhoudsgemak heeft Deschacht het systeem ook uitgerust met een filter op alle ingangen. De 14 toezichtputten in HDPE maken de kratten makkelijk toegankelijk voor een duurzame efficiëntie.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details