NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Groene koelinstallatie bewaart fruit  in optimale condities

Groene koelinstallatie bewaart fruit in optimale condities

Fresh Warehousing uit Meer slaat reefer-cargo, zoals bananen en ander fruit, op dat in de havens van Antwerpen, Rotterdam en Vlissingen aankomt. Een goede koelinstallatie is hierbij van groot belang. De bananen worden bewaard bij een temperatuur van maximum 14 graden. In de zomer van 2018 was de oude installatie van het bedrijf aan vervanging toe. Na grondig onderzoek naar de noden en opties door TWS Cool Service, heeft Fresh Warehousing gekozen voor nieuwe chillers van Daikin die beter zijn voor het milieu, enerzijds door de hoge energie-efficiëntie, anderzijds door het koelmiddel R1234ze.

Tot voor kort verkoelde Fresh Warehousing het fruit met twee koelcentrales met Bitzer compressoren, die nog aangevuld werd met een aparte koelgroep. Alles samen was deze koelinstallatie goed voor meer dan 1.000 kilogram koelvloeistof. De twee nieuwe Daikin koelmachines van 116 kW en 266 kW met invertgestuurde mono-schroef gebruiken samen echter minder dan 100 kilogram koelvloeistof.

De onderhoudskosten van de nieuwe Daikin-installatie zijn lager

 

Daarnaast is de koelvloeistof R1234ze van de nieuwe installatie ook een stuk minder schadelijk voor het milieu. Dit koelmiddel heeft namelijk een ‘Global Warming Potential’ of GWP van slechts zeven. Dankzij de vervanging van de oude koelvloeistof R130 door R1234ze, daalt het potentieel CO2-equivalent zo met 1.863 ton, oftewel 99%. Het CO2-equivalent is een meeteenheid die gebruikt wordt om het opwarmend vermogen van broeikasgassen weer te geven, met CO2 als referentiegas. Ook het energie-verbruik voor de koeling is verminderd: door overdimensionering moet de installatie nooit op volle toeren draaien, en is de efficiëntie
steeds optimaal.

Zekerheid voor de toekomst

Het bedrijf koos met de nieuwe koelinstallatie voor een strategie op lange termijn. Want, de installatie is niet alleen duurzaam op ecologisch vlak, voor het bedrijf is het ook een pak voordeliger werken met de Daikin inverter chillers. De prijs van de oude koelvloeistof was namelijk al enkele jaren stevig aan het stijgen, waardoor de toekomstige kostprijs moeilijk te voorspellen werd. Daikin garandeert
dat het huidige koelmiddel R1234 ZE nog minstens 15 jaar verkrijgbaar zal zijn, met minder risico op grote prijsstijgingen.

Het bedrijf koos met de nieuwe koelinstallatie voor een strategie op lange termijn.

 

De onderhoudskosten van de nieuwe Daikin-installatie zijn lager. Het pand van Fresh Warehousing staat meestal behoorlijk vol met bananendozen. De techniekers moesten dus manoeuvreren tussen de dozen om lekcontroles uit te voeren, wat het een erg tijdrovende klus maakte. “Door met deze nieuwe chillers te werken, is het uitvoeren van lektesten veel eenvoudiger geworden aangezien deze enkel nodig zijn rond de installatie die buiten het magazijn staat”, aldus Maarten Verbiest van TWS Cool service. “Volgens mij heeft deze installatie zich binnen de drie à vier jaar terugverdiend. Dit door de lagere onderhoudskosten, de kleinere hoeveelheid koelvloeistof en de veel hogere efficiëntie met de nieuwe Daikin chiller”, voegt hij nog toe.

Het constant houden van de temperatuur tijdens de werken bracht heel wat uitdagingen met zich mee. “We hebben de hele installatie uitgevoerd, terwijl de oude koelers nog aanstonden. Toen we eenmaal klaar waren om over te schakelen, was het noodzakelijk dat de chillers in een fractie van een seconde aansprongen. Daar zijn de installateurs ook in geslaagd. De werken vonden plaats in hartje zomer, dus we zijn héél vroeg ’s ochtends begonnen, zodat er geen risico was dat loods in de volle middagzon ongekoeld zou zijn. Gelukkig verliep alles vlot”, zegt Kris Mertens, de projectingenieur van Daikin.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details