NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
GROHE onthult recycledouche voor een wereld in waternood

GROHE onthult recycledouche voor een wereld in waternood

  • Nu bijna een derde van de Europeanen te maken krijgt met een tekort aan water, is er nood aan nieuwe oplossingen om water slimmer te gaan verbruiken in woningen
  • Zonder aan comfort in te boeten vermindert ons nieuwe concept het waterverbruik met wel 75 % en het energieverbruik met 66 % bij een douchebeurt van 10 minuten. Dat is goed voor een besparing van € 1300 per jaar voor een gezin van vier 
  • Het gaat om een nieuw GROHE product dat helpt om minder water te verbruiken in huis 

Droogtes en watertekorten vormen een steeds grotere uitdaging voor de bevolking van Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In een gemiddeld jaar krijgt bijna één op de drie Europeanen te maken met waternood2. Elf van de zeventien landen die het vaakst met waterschaarste kampen3 , liggen in het Midden-Oosten en Afrika.

GROHE, een toonaangevend merk voor complete badkameroplossingen en keukenuitrustingen, onthulde zopas een nieuw doucheconcept dat water hergebruikt. Zo breidt het merk zijn assortiment badkamer- en keukenproducten voor efficiënt waterverbruik uit, waardoor klanten gemakkelijker duurzamere keuzes kunnen maken. Dit bewijst ook hoe een nieuwe generatie sanitaire oplossingen het waterverbruik drastisch kan helpen te verminderen. Nergens is dit zo belangrijk als in de badkamer, waar meer dan twee derde van het dagelijkse waterverbruik plaatsvindt4. Bovendien is water verwarmen de op één na grootste energieverslinder5. Dankzij een efficiënter waterverbruik daalt het gebruik van fossiele brandstoffen, de uitstoot van koolstof én onze energiefactuur.

De circulaire oplossing van GROHE zuivert, verwarmt en hergebruikt water en verbruikt daardoor slechts één kwart van het water en één derde van de energie van een traditionele douche. Op die manier bespaart een huishouden van vier personen tot 65 % per jaar en wordt er tot wel 70 % minder CO2 uitgestoten. Deze nieuwe technologie laat mensen genieten van een aangename douche, maar dan wel met zo weinig mogelijk vers water. Ideaal dus om langer te douchen zónder schuldgevoel.

Jonas Brennwald, Leader LIXIL EMENA, legt uit: “Het tekort aan water is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. Dat probleem moeten we absoluut met lef aanpakken, zeker aangezien water de kern van ons bedrijf vormt. ‘Pure Freude an Wasser’ en duurzaamheid zijn al sinds het prille begin niet meer weg te denken bij GROHE. De beste manier om mensen te helpen water te besparen, is producten maken die ze graag zullen gebruiken zonder daarbij in te boeten aan comfort.”

“Afgaande op wat onze professionele partners vertellen, zijn we ervan overtuigd dat de bouwsector in de toekomst aan nóg strengere eisen zal moeten voldoen. Zeker nu regelgevende instanties de waterbevoorrading willen veiligstellen en klanten op zoek gaan naar duurzame oplossingen. Daarom blijven we investeren in innovaties die onze partners helpen op deze trends te blijven voorlopen en het duurzame huis van de toekomst te creëren”, benadrukt Brennwald.

Minder verbruiken, meer genieten

Het concept van de recycledouche toont aan hoe we ook in onze woning actief iets goeds kunnen doen om de planeet en de natuurlijke hulpbronnen te beschermen. Het verdeelt het doucheproces in drie delen, waardoor gebruikers gewoon kunnen genieten van hun douche en tegelijkertijd weten dat ze zo weinig mogelijk verspillen. 

  1. Wanneer je de kraan opendraait, verbruikt de douche net zoals haar traditionele tegenhanger eerst vers water. 
  2. Zodra je helemaal schoon bent gespoeld, kun je een andere stand kiezen. Na het omschakelen wordt het water in de afvoer dan in een circuit gepompt, waar het op de gewenste temperatuur wordt gehouden en wordt gezuiverd. 
  3. Na gebruik wordt de douche schoongemaakt voor de volgende gebruiker.

Efficiënt waterverbruik aantrekkelijk maken

Onze missie? Ultramoderne technologieën ter beschikking stellen die duurzaam waterverbruik mogelijk maken en tegelijkertijd extra ecologische waarde creëren voor water. In ons assortiment vind je al tal van kranen, douchekoppen en toiletten die mensen helpen om thuis veel minder water te verbruiken zonder het echt te merken. De GROHE EcoJoy technologie in onze kranen maakt bijvoorbeeld gebruik van een debietbegrenzer en een beluchter die lucht aan het water toevoegt. Daardoor voelt het aan alsof er méér water uit de kraan komt, maar wordt er toch tot 50 % minder water verbruikt. De nieuwe, circulaire doucheoplossing gaat nog een stapje verder en toont hoeveel er kan worden bespaard met producten die de consument helpen om dag na dag duurzame keuzes te maken. We kijken uit naar de reacties van onze klanten op het waterrecyclageconcept en doen er alles aan om het zo snel mogelijk op de markt te brengen”, stelt David Mainka, Leader Electronics and Innovation R&D Fittings, LIXIL International.

GROHE is een van de sterke merken in het portfolio van LIXIL. De duurzame activiteiten en productontwikkelingen van GROHE maken dan ook deel uit van de milieustrategie van LIXIL, die een ‘zero carbon’ en circulaire levensstijl ambieert. Verstandig omspringen met water is hier uiteraard onlosmakelijk mee verbonden. Het doel is om mensen te helpen genieten van water en tegelijkertijd het wereldwijde waterverbruik te verduurzamen, om zo onze planeet in nood een handje te helpen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details