NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Heat Pump Days: energie- en klimaatefficiënte warmtepompen van de toekomst
De Nieuwe Ecodan lucht-water warmtepompen werken op het natuurlijke koelmiddel R290 propaan.

Heat Pump Days: energie- en klimaatefficiënte warmtepompen van de toekomst

Duurzaamheid. Het is het sleutelwoord van de toekomst, en dat hebben ze bij Mitsubishi Electric begrepen. Op de Heat Pump Days in De Hoorn in Leuven, een iconische setting in wat ooit de Stella-brouwerij was, stelde de producent van warmtepompen de meest energie- en klimaat­efficiënte verwarmings- en koelingssystemen voor. Dé primeur op de beurs was weggelegd voor de hoogtechnologische lucht-water warmte­pomp Ecodan op het natuurlijk milieuvriendelijk koelmiddel R290 propaan. Maar er vielen meer producten te ontdekken.

In De Hoorn in Leuven, een iconische setting in wat ooit de Stella-brouwerij was,vonden de Heat Pump Days plaats.

Een heel scala aan duurzame toestellen werd door Mitsubishi Electric op de Heat Pump Days getoond. De Nieuwe Ecodan lucht-water warmtepompen werken op het natuurlijke koel­middel R290 propaan. De Ecodan-lijn haalt een voorloop­temperatuur tot 75°C, tot -15°C buiten. Voor monovalent gebruik kan het werkingsgebied zelfs tot een buiten­temperatuur van -25°C. De toestellen zijn geschikt voor zowel nieuwbouw, renovatie­projecten als vervanging in bestaande gebouwen. Bovendien zijn ze uitgerust met de Hyper Heating-technologie van Mitsubishi.

Naast deze Ecodan-warmtepompen, schittert de bijzonder ecologische QAHV-warmtepomp die gebruik maakt van CO2 als natuurlijk koelmiddel. Deze warmtepomp is CO2-neutraal, en werd net als het nieuwe CAHV-model ontwikkeld voor gebouwen met een grote behoefte aan hoge temperaturen in verwarming en voor de aanmaak van warm sanitair water. De QAHV en CAHV lijnen functioneren vlekkeloos, zelfs bij lage buitentemperaturen, dankzij de Flash-Injection-kringloop.   

Dat is een unieke spiraalvormige getwiste warmte­wisselaar, die zorgt voor maxi­male warmte­overdracht en het versnellen van het turbulentie-effect van het water, terwijl het drukverlies in de warmte­wisselaar beperkt blijft. Beide toestellen kunnen in cascade opgesteld worden. De QAHV warmtepomp heeft een vertrek warmte­temperatuur tot 90°C bij een buitentemperatuur tot -25°C.

Mitsubishi Electric pakte op de Heat Pump Days bovendien uit met nieuwe luchtgekoelde koudwatersystemen en omkeerbare warmtepompen.

Nieuwe mogelijkheden voor HVRF-installaties

Het wereldwijd gepatenteerde HVRF-systeem van Mitsubishi Electric is ook uitgebreid met een verticale Hybrid BC-controller. Dit systeem staat toe dat er binnen een gebouw vrijwel zonder koude­middelen kan gewerkt worden. Doordat dit een verticale controller is, kan die makkelijk op ooghoogte gemonteerd worden. Bovendien is de behuizing van het toestel compact, wat mogelijkheden biedt op vlak van installaties in beperkte ruimtes. De verticaliteit staat ook toe dat de complete systemen zonder gebruik van de verbinding met de buitenunit in bedrijf kunnen worden genomen. De installatie wordt verder gestroomlijnd doordat het watervoerende gedeelte reeds vooraf gespoeld, ontlucht en getest kan worden.

Naast deze nieuwe HBC-controller zijn ook de nieuwe slave HBC-controllers beschikbaar, die spe­ciaal voor deze master HBC-controller wer­den ont­wikkeld. Op elke master-controller met zes poor­ten kun­nen drie slave-controllers met telkens acht of zes­tien poorten wor­den aangesloten. De master HBC-controllers zijn parallel met de slave-controllers ver­krijg­baar in twee ver­mogens voor de R32 PURY-buiten­units uit de 200 tot 350- en de 400 tot 500-serie.

Een heel scala aan duurzame toestellen werd door Mitsubishi Electric op de Heat Pump Days getoond.

Datakoeling

Data is tegenwoordig overal, maar het moet van ergens komen. En de verschillende racks in computercentra stapelen warmte op. Maar Mitsubishi Electric toont op de beurs ook oplossingen voor koelingen van computercentra. Voor kleine tot middelgrote IT-omgevingen is er een combinatie van de nieuwe MECH-iS-G07-koudwatersystemen en de w- en s-MEXT-klimaatkasten. De units zijn verkrijgbaar met R410 A en R32 als koelmiddel, en dankzij de nieuwe touch display is er een hoog bedieningscomfort. De klimaatkasten worden gecombineerd met HPC-software, waardoor zowel het aangesloten koudwatersysteem als klimaatkasten van ver­schillende groepen kan worden geregeld.

Mitsubishi Electric pakte op de Heat Pump Days bovendien uit met nieuwe luchtgekoelde koudwater­systemen en omkeerbare warmte­pompen. De nieuwe energie-efficiënte MECH-iS-G07, die water voor procestoepassingen tot -12°C kan genereren en de extreem compacte MEHP-iS-G07, die een watertemperatuur tot 65°C kan bereiken bij een buitentemperatuur van -20°C, zullen op korte termijn de bestaande units uit de e-serie vervangen. Als koelmiddel gebruiken zij het eco-vriendelijke R32 waarvan de GWP-waarde maar liefst 68% lager ligt dan vergelijkbare systemen die werken met het gang­bare R410A koudemiddel. Deze systemen zijn geoptimaliseerd voor toepassingen in comfort-, proces- en IT-koeling. Er zijn drie modules met zeven verschillende groottes aan vermogen beschikbaar van 50 tot 110 kW koelvermogen. Er kunnen tot acht modules in cascade geplaatst worden.  

Op de beurs stond ook een truck waar verschillende buitenunits tentoongesteld stonden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details