NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Help klanten energie besparen

Help klanten energie besparen

Niko Home Control, het huisautomatiseringssysteem van Niko, helpt gebruikers besparen op elektriciteitskosten en maakt het voor zonnepaneeleigenaren mogelijk om hun zelfopgewekte energie slimmer te gebruiken.

Het energielandschap verandert razendsnel. Steeds meer elektriciteit wordt opgewekt uit zon en wind, en veel woningen zijn op weg volledig elektrisch te worden. Die ontwikkeling brengt nieuwe uitdagingen met zich mee en kan tot piekmomenten leiden waarin het netwerk overbelast wordt. Om die reden zijn de autoriteiten samen met netbeheerders op zoek naar manieren om de verbruiksgewoonten van consumenten te veranderen, waarbij tegelijkertijd wordt gekeken naar de manier waarop elektriciteitskosten worden berekend. Tot de recente ontwikkelingen behoren o.a. de uitrol van de digitale meter, het einde van de terugdraaiende teller en de introductie van het capaciteitstarief.

Niko Home Control biedt inzicht in energieverbruik …

Het spreekt voor zich: voor een groter energierendement moet je de verbruikspatronen goed begrijpen. Het komt dan ook niet als een verrassing dat Niko met oplossingen komt die inzicht geven in het elektriciteits-, gas- en waterverbruik. Voor Niko Home Control voor busbekabeling is er een eenvoudig te koppelen meetmodule. Bij Niko Home Control voor traditionele bekabeling kan de draadloze hub via de meegeleverde P1 kabel verbonden worden met de digitale meter.

De slimme plugs en geconnecteerde stopcontacten van Niko Home Control kunnen 24/7 opgevolgd worden en maken het makkelijk om het exacte energieverbruik van verschillende toestellen te meten.

… en energieopwekking

Niko Home Control geeft je klanten daarnaast inzicht in de energieproductie van hun woning. Ze kunnen zelfs regelen wanneer hun eigen opgewekte elektriciteit het beste kan worden gebruikt. Zo kunnen klanten met een SMA-omvormer en een slimme hub die verbonden is met een digitale meter meteen zien hoeveel energie opgewekt en direct verbruikt wordt, ook wel zelf-consumptie genoemd.

24/7 monitoren van woning en toestellen

Toch volstaat inzicht in het totale elektriciteits- en gasverbruik niet om écht te achterhalen waarop consumenten kunnen besparen, vooral omdat sommige huishoudens een toestel hebben dat aanzienlijk meer energie slurpt dan gedacht. De slimme plugs en geconnecteerde stopcontacten van Niko Home Control kunnen 24/7 opgevolgd worden en maken het makkelijk om het exacte energieverbruik van verschillende toestellen te meten. Daardoor wordt ongezien verbruik opgemerkt of een openstaande vriezer of ijskast op tijd gesignaleerd. De Niko Home app stuurt automatisch een melding bij abnormaal verbruik van elektriciteit of gas. Dat voorkomt vervelende verrassingen op de energiefactuur.

Op de Niko Home app kunnen gebruikers perfect opvolgen hoeveel energie ze zelf opwekken en hoeveel energie ze op dat moment verbruiken.

Eén ecosysteem

Een slim huis wordt pas echt intelligent als alle verschillende systemen met elkaar communiceren. Dankzij de koppeling met enkele bekende warmtepompmerken, waaronder Mitsubishi Electric, Vaillant, NIBE en Bulex, is het bijvoorbeeld mogelijk om de temperatuur en ventilatiesnelheid in bepaalde kamers in te stellen of om tijdelijk de boilertemperatuur te verhogen met Niko Home Control. En dankzij de verbinding met IFTTT kunnen gebruikers Niko Home Control koppelen aan de slimme toestellen van meer dan 500 merken.

Gebruik opgewekte zonne-energie

Met de slimme energiemeldingen van de Niko Home app, ontvangen klanten automatisch een bericht als er sprake is van overproductie. Als de klant thuis is, kunnen wasmachine, droger of vaatwasser handmatig worden ingeschakeld. Is de klant niet thuis, dan kan Niko Home Control die taak overnemen. Met de solar mode van Niko Home Control kunnen geconnecteerde toestellen automatisch geactiveerd worden als er te veel zonne-energie wordt opgewekt. Zo wordt de zelfconsumptie automatisch verhoogd en worden distributiekosten teruggebracht.

Pieken in energieverbruik voorkomen

Met de introductie van een zogenaamd capaciteitstarief vanaf 1 januari 2022, waarbij een deel van de distributiekosten zal worden berekend op basis van de netbelasting van een huishouden, wordt het economisch voordeliger om verbruikspieken verder te verlagen. Niko Home Control helpt klanten toestellen slimmer aan te sturen en het elektriciteitsverbruik over de dag te spreiden.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details