Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Nieuws

Het belang en de mogelijkheden van uniforme en open data

Image_fieldtech_online_installatie_bouw
‘De installatiesector wordt steeds digitaler en meer data-driven.’

Tekst | Filip Van der Elst

Beeld | Trimble

14 juni 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

‘Werken met uniforme en open data resulteert in een snelle, efficiënte en eenvoudige workflow, in alle geledingen van een project’: dat was de duidelijke boodschap die Trimble begin maart tijdens een online webinar wilde meegeven aan bouwprofessionals en installatiebedrijven. Met dit online event zette Trimble de ongebreidelde mogelijkheden van data en van Trimbles eigen MEPContent extra in de verf. 

In de live bijeenkomst, een rondetafelgesprek waarop ook klanten waren uitgenodigd, ging Trimble in gesprek over de manier waarop een dataplatform kan bijdragen aan het werkproces. En over de vraag hoe deze data op uniforme wijze wordt geborgd? Trimble maakte ook duidelijk dat de firma uniforme en open data hoog op de agenda heeft.

Internationale standaarden

“We wilden installatiebedrijven kennis laten ­maken met het open en universeel toepasbare karakter van de content die Trimble creëert”, zegt Charles M.E. Lekx, Business Developer bij ­Trimble. “De content van bijvoorbeeld MEPContent is ­gestoeld op de adoptie van internationale standaarden, zoals ISO, CEN en ETIM. Zo is de data universeel toepasbaar in alle BIM-ontwerpen.” 

Door aan te sluiten bij internationale, plat­formonafhankelijke standaarden, faciliteert ­Trimble een flexibele en gegarandeerde uit­wisseling van gegevens. En dus kunnen installatie­bedrijven de data ook in andere fasen van het bouw­proces toepassen. Het stelt ze in staat de workflow ­efficiënter en vlotter te laten verlopen. Inmiddels omvat de ­bibliotheek van MEPContent meer dan acht miljoen componenten van meer dan 5.000 fabrikanten. 

“Dankzij een goed gebruik van de data kunnen bedrijven hun volledige proces, van calculatie tot bestelling, verregaand verbeteren”, gaat Charles verder. “Een installatiebedrijf dat een bestellijst wil maken, moet weten dat het erop kan vertrouwen dat die lijst correct is. Dat onderstreept opnieuw het belang van het werken met actuele, goede en bovenal betrouwbare data. Een element dat je selecteert moet als ‘digital twin’ overeen­komen met wat je in de praktijk zal gebruiken.” 

Charles Lekx: “Werken met Trimble garandeert ­installatiebedrijven een universele workflow, die ze van a tot z kunnen monitoren en die hen begeleidt bij de uitwerking van hun project. De data die ze gebruiken zijn niet alleen onderdeel van bijvoorbeeld een 3D-element, want die data komt ook in verdere fasen van het proces van pas, zelfs bij het onderhoud van de installatie.”

Eye-opener

Verschillende experts namen het woord tijdens het online event, zoals Jeroen van der Holst (manager ETIM), Maureen Nederhoed-Verhaar (directeur Harwig Installatiegroep), Rene Qualm (Software Architect bij Trimble) en Roelof Lok ­(directeur Lok Installaties). “Voor vele deelnemers was dit webinar een echte eye-opener”, vervolgt Charles. ­“Velen vragen zich af hoe ze data in een project op een goede manier kunnen gebruiken. We hopen dat dit event hen daarbij heeft kunnen helpen. Dit beeld moet ook overkomen bij jongeren; dat de installatiesector steeds digitaler en meer data-driven wordt, want dat zal helpen hen warm te maken voor deze sector.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details