NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Het belang van brandklepaandrijvingen: vergroot de brandveiligheid en zekerheid in uw gebouwen

Het belang van brandklepaandrijvingen: vergroot de brandveiligheid en zekerheid in uw gebouwen

Comfort – Energy – Safety – Installation – Maintenance. Met de zogenaamde CESIM-methode tracht Belimo de bouwtechnologie positief te beïnvloeden, gebruikmakend van een uitgebreid assortiment Belimo aandrijvingen, regelafsluiters en sensoren. “Als lid van het Global Compact-netwerk van de VN is Belimo een actieve belanghebbende die rechtstreeks bijdraagt aan de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling”, vertelt Managing Director Richard Daamen. “Door de principes van het Global Compact op te nemen in onze strategieën, beleid en procedures, houden wij niet alleen vast aan onze basisverantwoordelijkheden tegenover onze planeet én haar bewoners, maar leggen we ook de basis voor het succes van onze branche op de lange termijn.”

Belimo is wereldmarktleider op het gebied van rook- en brandveiligheidsaandrijvingen. “Onze expertise in de branche én voortdurende inno-vaties hebben de afgelopen decennia stevig bijgedragen aan een hoger veiligheidsniveau in gebouwen”, aldus Danny De Laater, Manager Technical Support. “De introductie van de gemotoriseerde brandkleppen speelde hierin een voorname rol. Bij de OEM (Original Equipment
Manufacturer) relaties van Belimo spreekt men over de Europese norm NBN EN 1366-2. Deze
norm bepaalt het testprogramma en de voorwaarden om de brandweerstand voor een bepaalde tijdspanne (30, 60, 90, 120.. minuten) bij een negatieve druk (300, 500, 1500 Pa) te meten cq aan te kunnen. Dit geldt ook voor een brandklep met een aandrijving. Brandklepaandrijvingen zijn ook niet verplicht. Desondanks is het motoriseren van brandkleppen aan te bevelen om de brand-veiligheid in gebouwen te vergroten.”

Een Belimo-brandklep in de vloer.

 

Optimale zekerheid

De motivatie om een brandklep te motoriseren, heeft niets te maken met het sluiten van de klep in geval van brand. Immers, als er brand uitbreekt moet ook een standaardklep met veer het luchtkanaal afsluiten en nooit meer opengaan, meent De Laater: “De meerwaarde om een brandklep te motoriseren, zit hem vooral in de zekerheid/garantie dat de brandklep in geval van brand ook daadwerkelijk functioneert. Al in de jaren ’90 is geconstateerd dat het risico dat een brandklep na verloop van tijd niet meer goed sluit, zeer groot is. Een veelvoorkomende oorzaak hiervoor is vervuiling in de luchtkanalen. Om deze vervuiling tegen te gaan, is periodieke inspectie vereist.”

Belimo is wereldmarktleider op het gebied van rook- en brandveiligheidsaandrijvingen.

 

Eenvoudige inspectie zonder overlast, manuren en extra kosten

Omdat de meeste brandkleppen na installatie slecht of niet meer bereikbaar zijn, werd ‘op afstand’ een periodieke inspectie middels communicatiebussen gecreëerd. Om hier optimaal invulling aan te geven, introduceerde Belimo in de negentiger jaren de MP-Bus, maar intussen zijn communicatiebussen als LON, KNX-EIB, Modbus en BACnet de standaard geworden. “Met deze communicatiebussen kan men zonder veel overlast, manuren en extra kosten periodieke controles uitvoeren”, aldus De Laater. “De zekerheid dat de in het gebouw voorkomende brandkleppen functioneren bij brand, wordt hierdoor aanzienlijk vergroot.”

Al in 1977 introduceerde Belimo zijn eerste brandklepaandrijving. “Deze was gelijk bestand tegen zeer hoge temperaturen (1.000°C)”, vertelt De Laater. “Sinds de jaren ‘80 is onze BF-serie een begrip. Deze serie kom je vandaag de dag dan ook nog volop tegen op brandkleppen in datacentrales, ziekenhuizen of bij de kantoren van het Europees Parlement te Brussel. De BF brandklepmotoren zijn zelfs op de cruiseschepen van de Holland-Amerika Lijn te vinden.”

 

Nieuwe generatie brandklepaandrijvingen

Dat Belimo de principes van het Global Compact van de VN hanteert en rechtstreeks bijdraagt aan de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling, is ook bij de brandklepaandrijvingen duidelijk te zien. Ondanks dat de traditionele brandklepaandrijvingen uit de BF-serie perfecte en betrouwbare product zijn, heeft Belimo in 2015 een nieuwe generatie gemotoriseerde brandkleppen geïntro-duceerd. Inclusief Safety Position Lock en een behuizing van kunststof, waarmee de veiligheid én betrouwbaarheid naar een nog hoger niveau worden getild.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details