NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Het flow-principe: tien jaar oud, nog altijd springlevend

Het flow-principe: tien jaar oud, nog altijd springlevend

Een decennium later is deze filosofie nog altijd brandend actueel. Met de drukonafhankelijke regelkogelkraan EPIV en de Energy Valve, heeft Belimo veelzijdige oplossingen die de duurzaamheid van installaties aanzienlijk verhogen.  

“In 2010 lanceerden we de EPIV, de eerste regelkogelkraan werkend op real-time flow in de HVAC-wereld”, zegt Danny de Laater, manager technical support bij Belimo. “Het verschil tussen druk en flow is essentieel. Wij kijken naar de informatie die je écht nodig hebt namelijk het exacte aantal liters per seconde dat door de installatie stroomt. Pas als je die informatie hebt, kan je de installatie zo instellen dat je met een zo klein mogelijk vermogen de gewenste warmte of koelte behaalt. Je weet hoeveel liter/seconde elke kamer vraagt, dus weet je ook waar de warmte of koude naartoe gaat. Er schuilt dus een belangrijke duurzaamheidsgedachte achter het principe, en dat verklaart mede het succes van onze flow-filosofie.”

‘EDPV is geschikt voor grote, complexe gebouwen met instabiele installaties. Dan komt een voordrukregeling per verdieping goed van pas.’

Intelligentie

Twee jaar later, in 2012, introduceerde Belimo de Belimo Energy Valve™. Deze is vergelijkbaar met de EPIV, maar uitgebreid met twee temperatuuropnemers waarmee de ∆T-verzadiging geconstateerd kan worden en er op duurzame wijze zelfstandig ingegrepen kan worden. “De Energy Valve is zo’n beetje de grote broer van de EPIV. Deze onderscheidt zich hoofdzakelijk met zijn intelligentie”, verduidelijkt De Laater. “Deze regelkogelkraan is tevens een minicomputer, die 13 maanden lang data kan opslaan of deze real-time via het internet delen. Dankzij de cloudfunctionaliteit kan je via je smartphone in real-time de temperatuurwaarden aflezen.” 

Een andere troef van zowel de EPIV als de Energy Valve is dat verschillende functionaliteiten in één apparaat geïntegreerd zitten. “EPIV kan regelen, inregelen en 100 procent afsluiten. In de Energy Valve zijn zelfs zeven functies vervat: regelen, meten, Delta-T manager, inregelen, 100 procent afsluiten, energiemonitoring en cloudconnectie”, aldus De Laater. Daarnaast heeft Belimo ook nog de EDPV (Electronic Differential Pressure Valve), die daar nog een 8ste en 9de functionaliteit aan toevoegt. “EDPV is geschikt voor grote, complexe gebouwen met instabiele installaties. Dan komt een voordrukregeling per verdieping goed van pas. Deze EDPV kan door middel van meten op de toevoer- en retourleidingen het drukverschil bewaken. De installateur hoeft geen aparte drukopnemers te plaatsen. En aangezien de EDPV een intelligent toestel is, vallen alle resultaten uit te lezen in het gebouwbeheersysteem voor monitoring vanop afstand.”

Eén van de grote troeven van de Energy Valve, is dat het toestel verzadiging kan tegengaan. “En dat is een groot probleem in gebouwen vandaag de dag”, stelt De Laater. “Als er te weinig capaciteit is, moet de installatie meer rondpompen. Maar op een gegeven moment bereik je een punt waarop de installatie die warmte van water naar lucht moet overbrengen onvoldoende tijd heeft om dat proces succesvol af te ronden. De Energy Valve meet dat en zal automatisch terug regelen, door minder flow naar de klep te sturen.”

‘In 2010 lanceerden we de EPIV, de eerste regelkogelkraan werkend op ­real-time flow in de HVAC-wereld.’

Multiflow

De spil van zowel EPIV als de Energy Valve is de Multiflow-technologie. De Laater: “Multiflow systeem is een volledig communicatief systeem op basis van BACnet of Modbus. Eigenlijk is dit geen nieuwe technologie. Het principe kennen we al 35 jaar en werd eerst geïntroduceerd in onze lucht­technische toepassingen, zoals met onze VAV-regelaars in combinatie met aanwezige toerengeregelde ventilatoren”, zegt De Laater. “Het doel is de transport­pompen met zo’n laag mogelijk toerental (flow) de verst geplaatste kritische 6-W EPIV in het leidingwerk zijn liters/seconde te geven (ook bij deellast).”

Belimo blijft intussen allesbehalve op zijn lauweren rusten. Een nieuwe website, die meer inzet op functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid en zoekmogelijkheden, is de voorbode van technologische vernieuwingen. “We zullen ons assortiment uitbreiden met een product dat gericht zal zijn op het bedienen van nieuwe markten”, zo licht De Laater een tikje van de sluier op.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details