NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Het goed en veilig afdichten van lineaire voegen en doorvoeringen vraagt kennis
Onder de naam Fire Protect biedt Bostik een gecertificeerd assortiment voor het brandwerend afdichten van lineaire voegen en doorvoeren.

Het goed en veilig afdichten van lineaire voegen en doorvoeringen vraagt kennis

Een gebouwbrand is soms niet te voorkomen. Ook het veiligste gebouw ter wereld kán in vlammen opgaan. “Voorkomen is beter dan genezen’ gaat helaas niet altijd op voor gebouwbranden”, weet Nick Haring, business developer voor Fire Protect en Luchtdicht Bouwen bij Bostik. “Wel kunnen we de gevolgen van een brand zo klein mogelijk maken. Zorgvuldige brand- en rookcompartimentering is hiervoor essentieel. Zowel in woon- als utiliteitsgebouwen, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor de lineaire voegen en doorvoeringen.”

Het belang van compartimentering

Om de noodzaak van compartimentering te begrijpen, is het belangrijk om te weten dat meer dan de helft van de mensen die omkomen bij een brand, zich niet in de ruimte bevonden waar de brand uitbrak. Bovendien vallen de meeste slachtoffers niet door de brand zelf, maar door de rook die zich razendsnel door het pand verspreidt. “Er komen meer mensen om door rook dan door brand”, zegt Nick Haring, “Die hoeven zelfs niet in dezelfde kamer te zijn. 60 minuten vlamdicht is 90 minuten rookwerend. Dat gaat over constructievoegen, maar ook over doorvoeringen, waarin Bostik gespecialiseerd is.” De brand- en rookcompartimentering is ver­plicht in woongebouwen, om te voorkomen dat vlammen, rook en giftige dampen van de ene naar de andere woning kunnen overslaan. “Maar ook utiliteitsgebouwen moeten – afhankelijk van hun afmeting, functie en inhoud – over een juiste brand- en rookcompartimentering beschikken.”

Applicatie van de Bostik FP 404 Fire Retardant PU Foam.

In de praktijk getest

In navolging van de constructie van de brand- en rookwerende scheidingen, moet nadrukkelijk aandacht worden besteed aan de lineaire voegen en doorvoeringen. Want alleen als zij over een juiste brand- en rookveilige afdichting beschikken, kan de verspreiding van vlammen, rook en giftige dampen doeltreffend worden gestopt. “Met lineaire voegen bedoelen wij de constructie­voegen tussen brandscheiding en plafond, brand­scheiding en muur of brandscheiding en kozijn”, duidt Haring. “Om deze voegen veilig af te dichten, zijn producten en systemen nodig die aan de EN 1366-4 voldoen.” Bostik beschikt over een uitgebreid gamma producten die in overeenstemming zijn met deze norm. “Al onze producten zijn in praktijksituaties getest door een gecertificeerd onafhankelijk laboratorium, in verschillende constructies en in vele voegbreedtes. De resultaten van deze tests staan in classificatie- en testrapporten, die vrij gedownload kunnen worden van onze website.”

Polymeerkit of schuim

Een uniek product voor het afdichten van lineaire voegen is de Bostik FP 403 Fireseal Hybrid polymeerkit, die getest en gecertificeerd is voor gebruik met horizontale en verticale voegen, aansluitvoegen, houten en stalen kozijnen, steenachtige ondergronden en alle metalstudtoepassingen. In sommige uitvoeringen zijn zelfs voegen tot 60 mm breed mogelijk, vertelt Haring. Bovendien is de kit eenvoudig overschilderbaar. “Populair is ook onze FP 404 Fire Retardant PU Foam, die succesvol getest is op stenen wanden vanaf 70 tot 200 mm dik. Daarmee is dit product ook zeer geschikt voor prefab bouwers en aannemers.” Toch kunnen deze producten niet zomaar toegepast worden, benadrukt hij. “Een goed product alleen is geen garantie voor een goede brand- en rookwerende voeg. Hiervoor moeten exact de juiste producten op de juiste manier, in de juiste diktes én op de juiste posities worden toegepast. Daarom is het belangrijk om al in de engineeringsfase de classificatierapporten van de gewenste producten op te vragen. Komen product- en projectclassificaties overeen? Is een product geschikt voor de betreffende wand- of vloerdikte? En hoe breed mogen de horizontale en verticale voegen maximaal zijn?” Om hierin te adviseren en ondersteunen, komt Bostik graag zo vroeg mogelijk bij de relevante stakeholders aan tafel. “Zo kunnen wij fouten en dure noodgrepen voorblijven en de veiligheid in het gebouw naar het allerhoogste niveau brengen.”

Bostik Fire Protect testopstelling in het laboratorium van Peutz.

Brandwerende doorvoeringen

In navolging van de lineaire voegen vraagt Haring ook aandacht voor de brandwerende doorvoeringen in het brand- en rookcompartiment. Want ook op dit vlak is nog veel terrein te winnen, merkt hij. “Helaas zien we nog te vaak dat – wanneer meerdere doorvoeringen voor bijvoorbeeld elektriciteitskabels en leidingen gemaakt moeten worden – alle doorvoeringen in één hoekje worden gepropt. Dat lijkt misschien efficiënt, maar komt de brand- en rookveiligheid absoluut niet ten goede. In dit geval is namelijk geen goede en veilige afdichting meer mogelijk.” Doorvoeringen moeten vaak ten minste 3 cm van elkaar en uit de wand worden voorzien, benadrukt hij. “Bovendien is ook hier de juiste productselectie essentieel. Immers moet het product geschikt zijn voor het betreffende constructiemateriaal. Daarnaast moeten bijvoorbeeld de juiste schroeven voor de juiste toepassing worden gebruikt.”

Ook voor CLT

Ook voor het afdichten van doorvoeringen in brand- en rookcompartimenten biedt Bostik een uitgebreid gamma producten, die succesvol volgens de EN 1366-3 zijn getest. “Wat ons productgamma uniek maakt, is dat wij naast stenen wanden en vloeren ook gecertificeerde oplossingen bieden voor Cross-Laminated Timber (CLT). Naast opschuimende kitten (acrylaat en grafiet) bestaat ons assortiment uit verschillende diktes steenwolplaten, pipe collars, pipe wraps, putty cords en mortels waarmee niet alleen de brand- en rookveiligheid wordt geborgd, maar ook aanzienlijk sneller gewerkt kan worden. Al onze producten voldoen aan van EMICODE® EC1 Plus en zijn goed geschikt voor BREEAM-projecten. In een persoonlijk gesprek lichten wij de mogelijkheden graag verder toe.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details