NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Het ontwerp van nieuwe legionellaveilige installaties: een uitdaging!
Luc Mouton, Legionellapreventie-expert en zaakvoerder Aquaservices | Mouton

Het ontwerp van nieuwe legionellaveilige installaties: een uitdaging!

Het Ministerieel Besluit stelt een nieuwe Werkgroep Legionellapreventie Vlaanderen aan, om nieuwe technieken te screenen en voorstellen te doen voor installatie-ontwerpen die voldoen aan de BBT. Als expert op het gebied van legionellapreventie ben ik voor deze werkgroep. Samen met andere experts mag ik advies uitbrengen voor de BBT. Ik vind het mooi dat we daarmee aan de slag gaan. Eigenlijk moet de wetgeving regelmatig opnieuw bekeken worden door onafhankelijke experts. Nieuwe technieken zorgen voor nieuwe inzichten in het brede spectrum van legionellapreventie: van staalname tot analyse en van risico-analyse tot spoelen. 

Ik wil me binnen de werkgroep hard maken voor het ontwerp van deugdelijke sanitaire plannen bij nieuwbouw. In mijn dagelijkse praktijk zie ik op te veel locaties dat problemen met legionella voorkomen hadden kunnen worden door sanitaire plannen te evalueren en controleren vóór de uitvoering. Dat scheelt ook in de kosten. De eenmalige meerkosten vooraf zijn een goede investering als u het vergelijkt met de herhaaldelijke kosten én tijd die gemoeid is met het oplossen van legionellaproblemen. De problemen keren steeds terug, omdat de oorzaak eigenlijk ligt in het ontwerp van de sanitaire installatie. Bijvoorbeeld omdat een koudwaterleiding onverhoopt langs een warme leiding is gelegd. 

Een ander onderwerp waar ik me hard voor wil maken, is legionellapreventie bij energiebesparende technieken. Energiezuinig werken versus een legionellaveilige zonneboiler- of warmtepompinstallatie: daar moet echt veel meer aandacht voor komen. Het zo laag mogelijk afstellen van de temperatuur is energiezuinig, maar kan een gevaar vormen voor de veiligheid. Want tijdens een bewolkte week kan de watertemperatuur blijven steken op 45 graden Celsius: de ideale omgeving voor de groei van met name gevaarlijke legionellabacteriën. En het uitvoeren van de juiste beheersmaatregelen om de risico’s te voorkomen, blijkt niet eenvoudig. Ook niet als u denkt dat alles wel goed zit, omdat de installatie automatisch thermisch desinfecteert. Gelukkig zien we ook op dat vlak dat de nieuwe technieken een uitkomst bieden. Wie vandaag de dag een zonneboiler aanschaft, heeft de mogelijkheid om te omzeilen dat de watervoorraad in de zonneboiler gebruikt moet worden als douche- of drinkwater.

Verder krijg ik dagelijks klantvragen over de heropstart na het versoepelen van de coronamaatregelen. Tijdens de sluiting stond de temperatuur van de warmwaterinstallatie lager en de circulatiepomp uit. Om weer veilig op te starten, zijn beheersmaatregelen nodig, zoals spoelen en het testen van de drinkwaterkwaliteit. Goed nieuws: voor deze en andere adviesdiensten die gaan over de waterkwaliteit en legionellapreventie heb ik een goede partner gevonden in Eurofins C-mark België. 

Naast onderzoek, kan men in het vervolg ook bij Eurofins C-mark België terecht voor allerhande advies en ondersteuning op het gebied van drinkwater, putwater, zwemwater of koeltorenwater. Wij bieden voortaan één aanspreekpunt voor alle vraagstukken op het vlak van waterkwaliteit en waterveiligheid, ook in relatie tot voedingsmiddelen. Ook kan de zorg voor legionellapreventie volledig, of in delen, aan Eurofins toevertrouwd worden. 

Ik ben blij dat de adviesdiensten van mijn bedrijf met deze one-stop-shop nu worden beheerd door een internationale partner, met bovendien een breder pakket aan analyses en diensten. Ondertussen kan ik mij focussen op keuringsactiviteiten voor drinkwater en rioleringsinstallaties. Mijn collega’s en ik houden u graag op de hoogte!  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details