Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

HVAC

Het verwarmingssysteem van de toekomst

Buderus—FOTBP—Planet-(1)
Bosch Thermotechnology wil de energietransitie in de bouwsector stimuleren.

Tekst | Filip Van der Elst

Beeld | Bosch Thermotechnology

25 april 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Na een moeilijk coronajaar kijkt Bosch Thermotechnology vol vertrouwen naar de toekomst. De firma stelt vast dat het zijn omzet, ondanks de pandemie en bijhorende lockdowns, kon handhaven op 3,5 miljard euro. Vooral de trend naar elektrificatie en de uitbreiding van het gamma in airconditioning en warmtepompen droegen volgens de firma bij tot het succes. “Met onze shift weg van fossiele brandstoffen en richting elektrificatie en digitalisering, hebben we de energietransitie in de bouwsector gestimuleerd. Met deze energiesystemen van de toekomst zullen we blijven groeien”, vat Jan Brockmann, voorzitter van de Bosch Thermotechnology Division, samen.

Elektrische toepassingen winnen steeds meer aan belang binnen verwarming en air­conditioning. Deze producten gebruiken energie op bijzonder efficiënte wijze. In 2019 al investeerde Bosch Thermotechnology 100 miljoen euro in de uit­breiding van zijn warmtepomp­activiteiten. Die inspanningen hebben geloond, legt Jan Brockmann uit. “In 2020 noteerden we al een groei van 22,5 procent inzake warmte­pompen in de hele EU. In Duitsland groeide de warmtepomp­activiteit zelfs met 48 procent. Daarom blijven we ook in 2021 investeren in warmtepompen. We willen onze klanten opleiden, om hen te helpen de sprong te maken op vlak van elektrificatie. Dit zal onze groei versnellen en de mate van elektrificatie en dus CO2-besparing in de residentiële sector versnellen”, aldus Brockmann. 

“We willen de Europese woningen elektrificeren, met regionaal aangepaste warmtepompen en hybride apparaten die het beste van twee werelden bieden. Twee elementen staan voorop: een eenvoudige installatie voor de installateurs en een eenvoudige bediening voor de eindklanten”, zegt Jan Brockmann.

De lucht-waterwarmtepomp Logatherm WLW196i.

Energiezuinige airconditioning 

Niet enkel binnen verwarming is elektrificatie de orde van de dag. Bosch Thermotechnology zal ook zijn assortiment energiezuinige airconditioning­units, met elektriciteit als voedings­bron, uitbreiden. Deze lucht-luchtwarmtepompen werken efficiënt als ze niet alleen worden gebruikt voor koeling, maar ook voor verwarming. Deze toepassing komt vaak voor in kleinere eengezinswoningen of appartementen in warmere streken. 

In heel wat landen, ook bij ons, is airconditioning in woningen en bedrijfspanden onmisbaar om een ​​aangenaam en gezond temperatuurniveau in het gebouw te creëren. “Met onze airconditioners willen we bijdragen aan gezondheid en welzijn en tegelijkertijd ook een duurzame bijdrage leveren aan de besparing op CO2-uitstoot”, legt Jan Brockmann uit. 

Waterstof, parallel met elektrificatie 

Ook de omschakeling naar klimaatneutrale gassen is een essentieel onderdeel van de EU Green Deal die alle EU-landen in 2050 CO2-neutraal moet maken. Bosch Thermotechnology stimuleert multi-technologische oplossingen die – parallel met elektrificatie – waterstof (H²) omarmen als milieu­vriendelijke energie­drager van de toe­komst. Waterstof is makkelijker op te slaan dan elektriciteit en kan via het bestaande gas­net worden gedistribueerd. “Voor een CO2-neutraal energie­systeem hebben we naast de focus op elektrificatie een waterstof­strategie nodig voor de warmte­markt. Ook in de komende decennia zullen we nog verbrandings­apparatuur nodig hebben. Daarom investeren we nu al in een H²-Ready portfolio. We zijn duidelijk voorstander van een multi-technologische aanpak. Zo zijn we voorbereid om via verschillende paden de klimaat­doelstellingen te halen”, zegt Jan Brockmann.

Zo presenteerde Bosch Thermotechnology in november 2020 het prototype van de H2-Ready-ketel. Deze nieuwe verwarmings­ketel kan in eerste instantie op conventioneel aardgas of een waterstof­bijmenging tot 20 procent draaien. Zodra het lokale netwerk is overgeschakeld op water­­stof, kan de ketel met een paar aan­passingen binnen enkele uren worden om­gebouwd, zodat deze puur op waterstof werkt. Het eerste veldtest­apparaat op pure water­­stof draait sinds september 2020 in een eengezins­woning in Groot-Brittannië. Binnenkort volgen nog meer proefprojecten op grote schaal.

‘In 2020 noteerden we een groei van 22,5 procent inzake warmtepompen in de hele EU.’

Digitale diensten  

Deels ten gevolge van de pandemie en bijhorende lockdowns zet Bosch Thermotechnology verder in op digitale diensten en online klanten­onder­steuning. “Het coronavirus heeft ons geleerd dat digitalisering nieuwe deuren opent. We werden overspoeld met aanmeldingen voor een aantal van onze online opleidingen. Zeker in tijden waar­in persoonlijke contacten sterk beperkt zijn, biedt de uitbreiding van onze digitale dienst­verlening ons de mogelijk­heid om onze sterke merken nog sterker te maken en nog beter te verankeren in het klant­bewustzijn”, zegt Thomas Bauer, directielid verantwoordelijk voor verkoop en marketing.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details