Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
HVAC

High bay vergt uitgekiende klimatisatie

In een hypermodern distributiecentrum als dat van Livlina in Tessenderlo is het HVAC-verhaal cruciaal.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Clima & Partners

9 juni 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Vandaar dat er in de high bay van het nieuwe distributiecentrum van Livlina nood was aan een specifiek klimatisatiesysteem, dat temperatuurafwijkingen onder invloed van hoogteverschillen tegengaat. Clima & Partners zette zijn interne studiedienst aan het werk, ontwikkelde een oplossing op maat en zorgde ook in de rest van het gebouw voor optimaal comfort en dito functionaliteit.

Koeling, verwarming, ventilatie …: in een hypermodern distributiecentrum als dat van Livlina in Tessenderlo is het HVAC-verhaal eens zo cruciaal als in andere commerciële, industriële en residentiële gebouwen. Zeker omdat temperatuurbeheersing een van de voornaamste aandachtspunten was in het project, met de 36 meter hoge high bay als klap op de vuurpijl. Als totaalleverancier van HVAC-oplossingen was Clima & Partners de aangewezen partij om deze specifieke uitdaging aan te gaan. “Met uitzondering van de koelruimte, waar medi-cijnen en farmaproducten bewaard worden aan een lagere temperatuur, moet het in heel het magazijngedeelte tussen de 15 en 25 °C warm zijn”, vertelt technisch adviseur Tony De Decker. “De reguliere magazijnruimtes zijn geklimatiseerd met behulp van een Daikin-applicatie, die aangestuurd wordt door koelunits op het dak. In het kantoorgedeelte hebben we een VRV IV heat recovery-systeem van Daikin  geïnstalleerd. Ook alle luchtgroepen en het gebouwbeheersysteem zijn afkomstig van Daikin.” 

Thermische destratificatie

Ook op het vlak van HVAC is de high bay dé blikvanger van het nieuwe distributiecentrum. “Door de hoogte (36 meter) en de grote oppervlakte (6000 m²) van dat torenvolume is het geen sinecure om zowel op de begane grond als onder het dak een constante temperatuur te garanderen, temeer omdat de beschikbare ruimte voor technieken in zo’n high bay ook nog eens uiterst beperkt is”, legt Tony De Decker uit. “Er was een speciale klimatisatie op maat nodig om de thermische destratificatie – warme lucht stijgt, terwijl de koude lucht stagneert ter hoogte van de vloer – onder controle te houden en tegen te gaan. Hoe we dat precies voor elkaar gekregen hebben, is strikt geheim. Maar dat het complexe materie is, spreekt voor zich. Om je een idee te geven: de temperatuur in de high bay wordt continu gemonitord op zestig verschillende plaatsen. Als ze in een bepaalde zone 1 °C afwijkt, moeten alle producten die er zijn opgeslagen verwijderd worden. Zo nauw steekt het dus! Het was een primeur voor ons, maar dankzij de expertise en de ruime ervaring van onze interne studiedienst konden we de cruciale knelpunten doortastend aanpakken en deze uitdagende opdracht tot een goed einde brengen. We hebben de volledige klimatisatie in eigen huis uitgewerkt, dus we mogen gerust stellen dat we niet alleen gefungeerd hebben als HVAC-installateur, maar ook als studiebureau technieken. Dit is een van de grootste projecten die we ooit hebben uitgevoerd, dus we zijn er uiteraard zeer fier op!” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details