NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Historische gebouwen draadloos beveiligen

Historische gebouwen draadloos beveiligen

Of het nu bediening van de verlichting of chauffage is, beveiliging tegen inbraak, brand- of waterschade: Eltako heeft een compleet gamma aan oplossingen voor oude, al dan niet historische en/of beschermde gebouwen. Het gamma biedt heel wat voordelen, maar de grootste troef is wellicht dat het overbodig wordt om kabels of leidingen te leggen, noch op of in de muur.

Tot onze grote spijt zagen we onlangs een monument, een brok geschiedenis afbranden. De beelden van de brandende Notre Dame, staan in ons geheugen gegrift. De modernisering en het beveiligen van historische gebouwen is dan ook niet vanzelfsprekend. Een hele resem aan problemen of ongemakken steken de kop op. Vaak gebeurt dat onverwacht, aangezien dergelijke uitdagingen zich zelden stellen in andere projecten.

Eltako

De rook- en hittedetectoren werken stand-alone: als er rook is of een te grote temperatuurstijging zullen ze een oorverdovend geluidssignaal produceren. Maar daarnaast sturen ze ook een radiosignaal, zodat dit centraal kan uitgelezen en weergegeven worden.

 

Budgetten

Vele eigenaars of beheerders van kleinere en minder bekende historische gebouwen (de dorpskerk, een beschermde pastorij, het plaatselijke kasteel,…) beschikken daarenboven niet over de budgetten om de weinige gespecialiseerde firma’s in deze materie aan het werk te zetten. Dankzij meer dan 10 jaar ervaring in draad- en batterijloze toepassingen, mag Eltako ondertussen ook specialist genoemd worden.

Het begint met de evidente zaken, zoals het sturen van de verlichting: met de schakel-actoren en dimmers die bediend worden met draad- en batterijloze drukknoppen. Deze laten toe om zonder boren, kappen of slijpen toch een comfortabele en betaalbare installatie op te bouwen. Ook de bediening van verwarming is in dit systeem mogelijk, dankzij draadloze thermostaten zonder batterijen.

Eltako

Tot onze grote spijt zagen we onlangs een monument, een brok geschiedenis afbranden. De beelden van de brandende Notre Dame, staan in ons geheugen gegrift. De modernisering en het beveiligen van historische gebouwen is dan
ook niet vanzelfsprekend.

 

Sensoren en detectoren

Ook op het vlak van veiligheid zijn er talloze toepassingen die uiterst geschikt zijn voor oude (beschermde) gebouwen. Met draad- en batterijloze venster-deur-contacten en bewegingsmelders zie je in één oogopslag of er nog vensters open zijn of wordt beweging gemeld wanneer dit niet zou mogen. Je plaatst deze sensoren en detectors waar je maar wil: deze hebben immers geen externe voeding of batterijen nodig.

Ook rookmelders, hittedetectoren en waterlek-detectie kunnen heel eenvoudig toegevoegd worden aan de installatie. De rook- en hittedetectoren werken stand-alone: als er rook is of een te grote temperatuurstijging zullen ze een oorverdovend geluidssignaal produceren. Maar daarnaast sturen ze ook een radiosignaal, zodat dit centraal kan uitgelezen en weergegeven worden. Dit kan in een plaatselijk meldpaneel (FAC65) en/of in één van onze centrales die per smartphone te bedienen zijn.

Bij het detecteren van elke onverwachte en abnormale situatie (inbraak, brand, etc…) krijgen alle gebruikers een pushbericht op hun smartphone en/of wordt de draad- en batterijloze buiten-alarm-unit geactiveerd.

Op een heel eenvoudige manier kan elk oud gebouw dus aangepast worden, zonder langdurige en diepgaande werken. Het spreekt voor zich dat ook de kostprijs minimaal is, waardoor dit een haalbare kaart wordt voor om het even welk gebouw, waar dan ook.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details