NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Hoe beheren we de bacteriegroei?
‘De DELABIE-kraan zal de bacterie niet doden, maar wel de groei ervan mee helpen voorkomen.’

Hoe beheren we de bacteriegroei?

Sanitaire netwerken in zorginstellingen

Alle gezondheidsinstellingen worden vroeg of laat geconfronteerd met het probleem van bacterievorming in waternetwerken. In een webinar lieten twee DELABIE-experts hun licht schijnen over deze materie. Met welke doeltreffende oplossingen kunnen de gezondheidsinstellingen aan hun verplichtingen voldoen? 

De gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met een sanitaire installatie zijn bekend. In een sanitair netwerk kan na verloop van tijd een aanslag aan de binnen­kant van de leidingen en de kranen ontstaan. Dit laagje, de biofilm, is een potentiële voedings­bodem voor bacteriën. Ziekte­kiemen als de legionella­bacterie kunnen er groeien en zo personen besmetten. Verschillende factoren beïnvloeden de proliferatie van bacteriën, legt Luc Van Rooy, Area Sales Manager bij DELABIE, uit. “Waterstagnatie is een van de belangrijkste bronnen van bacteriebesmetting in leidingen. Dit komt vaak voor bij watervoorzieningen die nooit of weinig gebruikt worden: denk maar aan geïsoleerde kranen in lege ziekenhuiskamers, ongebruikte douches en wastafels, of dode armen – delen van de waterleiding waar geen water meer door stroomt.” Ook een te lage temperatuur van het sanitair warm water én een te hoge temperatuur van het koude water brengen een potentieel besmettingsrisico met zich mee. Kalkaanslag is een andere belangrijke factor, want dat kan ertoe leiden dat de keerkleppen niet meer goed afsluiten. 

‘Waterstagnatie is een van de belangrijkste bronnen van bacteriebesmetting in leidingen. Dit komt vaak voor bij watervoorzieningen die nooit of weinig gebruikt worden.’

Preventie in plaats van tijdelijke oplossingen

“Het is een zeer complexe problematiek”, gaat Van Rooy verder. “Wanneer de gebouwbeheerders de aanwezigheid van bacteriën vaststellen, zijn er twee methoden: een thermische (een halfuur lang heet water doorheen de leidingen laten stromen) of chemische (de leidingen ontsmetten met chemische producten) schok. Beide ingrepen kennen echter hun beperkingen en risico’s en zijn dus verre van ideaal. Het zijn slechts tijdelijke oplossingen, want het probleem wordt niet bij de wortels aangepakt”.

Voorkomen is beter dan genezen, en dus heeft DELABIE een cruciale boodschap voor gebouw­beheerders van zorginstellingen. Preventie staat voorop, en ze dienen de wettelijke voorschriften te allen tijde na te leven. “En dus moeten ze het sanitaire netwerk op de juiste manier ontwerpen, kiezen voor geschikte kranen en tijdig aan het onderhoud denken – en dat allemaal zonder het comfortniveau uit het oog te verliezen”, zegt Van Rooy. Al is dat in heel wat zorginstellingen niet zo vanzelfsprekend: “Vele ziekenhuizen zijn gebouwd lang voor de invoering van de nieuwste regelgeving. Daarom komt bacteriële besmetting nogal te vaak voor in zorgomgevingen.”

SECURITHERM sequentiële thermostatische BIOCLIP wastafelmengkraan.

BIOSAFE en BIOCLIP

Als sanitair specialist heeft DELABIE heel wat oplossingen ter beschikking die voldoen aan de vereisten voor gebruik in medische omgevingen. “Zo voldoet ons kraanwerk aan een Franse norm uit 2017, die het gebruik van EPDM-flexibels uitsluit. Deze zijn standaard voorzien van straal­brekers, die speciaal ontworpen zijn voor gebruik in de zorg. Sommige kranen zijn voorzien van een BIOSAFE-uitgang, die ervoor zorgt dat vuil en kalkaanslag zich niet kunnen vast­hechten”, aldus Frank Desmet, Benelux Sales Director bij DELABIE. Ook de unieke DELABIE-mengkranen, waarbij de aanvoer van koud en warm water voor de mengkamer wordt afgesloten, beperken de risico’s op bacteriegroei – hier komen immers geen keerkleppen aan te pas. 

“De DELABIE-kraan zal de bacterie niet doden, maar wel de groei ervan mee helpen voorkomen”, zegt Desmet. “Al lang voor dit wettelijk aanbevolen werd, bood DELABIE onder de naam BIOCLIP demonteerbare kranen aan – wat de desinfectie ervan een stuk eenvoudiger maakt.” Boven­dien helpen de DELABIE-oplossingen ook tegen water­stagnatie. “Onze elektronische kranen voorzien immers een automatische perio­dieke spoeling, 24 uur na het laatste gebruik. In toiletten met spoelbak bestaat altijd het risico op waterstagnatie Daarom ontwikkelde DELABIE toiletsystemen met directe spoeling, zonder spoelbak.”

Op vlak van kranen blinkt DELABIE uit met twee unieke technologieën, die zowel het comfort als de veilig­heid maximaliseren. “Onze kranen onder de noemer ‘EP’ zijn uitgerust met druk­compensatie, die druk­verschillen en temperatuur­schommelingen in de leidingen opvangen. Ook onze thermostaat­technologie vangt druk- en temperatuur­verschillen op, en voorkomt elk risico op verbranding of onderkoeling bij gebruik”, zegt Desmet.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details