NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Hoe CO2-metingen aan belang winnen
‘Testo 400 is het meest uitgebreide toestel.’

Hoe CO2-metingen aan belang winnen

Om het CO2-niveau in elke ruimte snel en correct te bepalen, heeft Testo verschillende meettoestellen. 

Om de thermische behaaglijkheid te bepalen wordt er meestal naar vier parameters gekeken: omgevingstemperatuur, relatieve vochtigheid, tocht en stralingstemperatuur. “Toch zien we steeds vaker comfortklachten opduiken, zelfs wanneer die vier parameters perfect binnen de normen zijn”, zegt Koen Van Nieuwenhove, Product Manager HVAC bij Testo. Niet zelden blijkt CO2 de boosdoener. “Onderzoek heeft intussen aangewezen dat ook CO2 een grote invloed heeft. Vermoeidheid en hoofdpijn zijn twee symptomen die wijzen op een gebrek aan ververste lucht en dus een teveel aan CO2.” 

900 ppm

Het is niet moeilijk om de oorzaak daarvan terug te vinden: de mens ademt zuurstof in en CO2 uit. In een gebouw waar tientallen mensen samen aan het werk zijn en waar onvoldoende buitenlucht binnen wordt gebracht, zal het CO2-niveau onvermijdelijk de hoogte in schieten. De wettelijk vastgelegde norm inzake CO2 in publieke gebouwen bedraagt 900 ppm. Van Nieuwenhove: “Dat stemt overeen met 40 m³/u per persoon luchtverversing die voorzien dient te worden. In een landschapskantoor met tien mensen is er dus 400 m³/u luchtverversing nodig.” Het meten van het precieze luchtverversingdebiet kan eenvoudig met de testo 420. “Deze kan over het luchtrooster geplaatst worden, zodat het debiet per rooster kan gemeten worden.”

Testo 160 IAQ is een datalogger die temperatuur, vochtigheid, atmosferische druk en CO2 meet.

CO2 is dus geen nieuwe parameter, maar wel eentje die steeds meer aandacht geniet. Van het coronavirus is intussen duidelijk dat het wordt overgedragen via minieme luchtdruppels. In een minder goed ververste ruimte blijven die druppels veel langer aanwezig. Daarom is de aandacht voor onder meer ventilatie in klaslokalen sterk toegenomen. Het is dus geen verrassing dat het meten van CO2 in scholen en andere publieke gebouwen aan belang wint. 

Ook voor het meten van CO2 kan de vakman beroep doen op enkele meettoestellen van Testo. Testo 400 en Testo 440 zijn beiden klimaatmeters, die zowel het thermisch comfort als het CO2-niveau in kaart brengen. Het verschil tussen de twee? “Testo 400 is het meest uitgebreide toestel”, legt Van Nieuwenhove uit. “Je kan op beide toestellen sondes aansluiten, maar op Testo 400 kunnen meer sondes worden aangesloten. Bovendien laat dit meettoestel ook toe om genormaliseerde berekeningen uit te voeren, zoals PPM/PPD, matrixmeting in kanalen en turbulentie­graadmeting.”

Testo 400 en Testo 440 zijn beiden klimaatmeters, die zowel het thermisch comfort als het CO2-niveau in kaart brengen.

Datalogger

Daarnaast is er ook nog de Testo 160 IAQ. “Dit is een datalogger die temperatuur, vochtigheid, atmosferische druk en CO2 meet. Dit toestel kan ter plaatse verbonden worden met wifi, zodat je de parameters vanop afstand kan monitoren. De Testo 160 IAQ is een uitstekende oplossing voor een facility manager in bijvoorbeeld een school of groot kantoorgebouw. Hij kan in elk lokaal of bureau zo’n Testo 160 IAQ ophangen. Vanuit de cloud heeft hij dan permanent zicht op het CO2-niveau over het volledige gebouw”, klinkt het.

Bij Testo is men blij met de vernieuwde aandacht die het coronavirus met zich heeft meegebracht. “Wanneer het over thermisch comfort gaat, spreekt men doorgaans vooral over temperatuur of vochtigheid. CO2 wordt af en toe vergeten, terwijl het toch een belangrijke factor met een grote impact op het comfort van de mensen is”, besluit Van Nieuwenhove.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details