NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Hoeve uit 1789 wordt BEN-woning
Serge Werniers blies nieuw leven in de gasthuishoeve en restaureerde het historische pand tot een energiezuinige BEN-woning mét respect voor de oorspronkelijke structuren.

Hoeve uit 1789 wordt BEN-woning

Werniers, zelf aannemer en projectontwikkelaar, stripte de hoeve die dateert uit 1789 volledig en bouwde er zowel zijn privéwoning als kantoorruimte. Doelstelling bij de heropbouw was om de originele charme van de hoeve te behouden maar tegelijk een laag E-peil te halen. Om in die opzet te slagen, betrok de aannemer ventilatiespecialist Duco. 

In het privégedeelte koos Werniers voor twee D-systemen, meer bepaald de compacte DucoBox Energy Comfort.

Waar vroeger een stalling stond voor koeien, staat nu de luxueus gerenoveerde privéwoning van Serge Werniers. Via een glazen sas kom je terecht in zijn kantoorruimte. De renovatie, die van start ging in 2018, is ondertussen afgerond. De vroegere gasthuishoeve bevoorraadde vanaf 1789 alle ziekenhuizen rond Antwerpen van melk, vlees, groenten en fruit. Aannemer Serge Werniers blies nieuw leven in de gasthuishoeve en restaureerde het historische pand tot een energiezuinige BEN-woning mét respect voor de oorspronkelijke structuren. Zo zijn de originele eiken balken nog steeds te zien in de dakstructuur. 

‘De D-systemen zorgen ervoor dat er esthetisch geen afbreuk werd gedaan aan de oude charmes van de hoeve.’

BEN-woning met E-peil 12

Bijna-energieneutraal wonen is sinds 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen. Dat een hoeve uit 1789 getransformeerd wordt tot een state-of-the-art BEN-woning zie je dus niet elke dag. Een E-peil van 12 is al helemaal uitzonderlijk. “Om aan die doelstelling te kunnen voldoen, werden 100 zonnepanelen geplaatst, allemaal zuid en oost gericht”, vertelt eigenaar Serge Werniers. “Daarnaast kwam er ook een warmtepompsysteem met 4 putten van 120 meter diep. Deze geothermische installatie verwarmt het volledige gebouw via vloerverwarming. Ook de driedubbele beglazen met aluminium profielen (7-kamersysteem) voorzien een optimale thermische
isolatie die het E-peil ten goede komt. 

‘In het verleden verliep de samenwerking met Duco altijd zeer goed dus had ik er het volste vertrouwen in voor mijn eigen woning!’

Combinatie C & D

Ook de slimme ventilatiesystemen van Duco dragen in dit project bij tot een E-peil van 12. In de kantoorruimte koos de aannemer voor een vraaggestuurd C-systeem. De DucoBox Silent Connect voert door middel van boxsensoren vervuilde lucht af op een fluisterstille manier. Het glazen sas tussen de kantoor- en privéruimte liet het buizensysteem van een D-systeem niet toe, dus werd gekozen voor natuurlijke ventilatie. In het privégedeelte koos Werniers voor twee D-systemen, meer bepaald de compacte DucoBox Energy Comfort. De vraagsturing van de DucoBox Energy Comfort resulteert in een intelligente én energiezuinige werking. Samen met de slimme vraagsturing op basis van CO2 en vocht zorgen de dynamische luchtverdeelfilters voor een uitzonderlijk rendement binnen dit toestel. “De hoeve staat in agrarisch, open gebied, dus een D-systeem gaf voor deze woning de hoogste garantie voor winddichtheid. Bovendien zorgden de D-systemen er ook voor dat er esthetisch geen afbreuk werd gedaan aan de oude charmes van de hoeve.”

Werniers is tevreden over het resultaat: “De hoeve ligt afgelegen en vormt voor mij echt een oase van rust. In het verleden verliep de samenwerking met Duco altijd zeer goed dus had ik er het volste vertrouwen in voor mijn eigen woning!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details