Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

HVAC

Hogetemperatuurwarmtepompen, de verwarmingsoplossing van de toekomst

De GEYSER SKY is geschikt voor residentiële, licht-commerciële en KMO-toepassingen.

Tekst | Swegon

Beeld | Swegon

8 september 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De EU, en bij uitbreiding de hele wereld, staat voor een enorme uitdaging als gevolg van de klimaatverandering. In het klimaat- en energiepakket van 2009, dat gebaseerd is op het Protocol van Kyoto, heeft de EU belangrijke doelstellingen voor 2020 vastgelegd: vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 20 procent (ten opzichte van het niveau van 1990), 20 procent van de energie in de EU moet afkomstig zijn uit hernieuwbare energiebronnen, en de energie-efficiëntie moet met 20 procent naar omhoog. Het doel voor 2030 is zelfs nog ambitieuzer, met een verhoging van deze doelstellingen tot 50 procent.

Een van de belangrijkste emissieveroorzakers in verwarmings­systemen is de traditionele cv-ketel, die in de meeste gevallen werkt op fossiele energie­bronnen zoals gas of olie. De druk om alter­natieve oplossingen te vinden en over te schakelen op duur­zamere verwarmings­systemen neemt toe, zowel in de EU als elders. Zo zullen zowel het VK als Australië vanaf 2025 de installatie van toestellen op primaire energiebronnen verbieden.

Gelukkig zijn er nu al levensvatbare alter­natieven op de markt, zoals hoge­temperatuur­warmte­pompen. Dit is een specifiek type warmte­pomp, die externe energie gebruikt om de tempe­ratuur van het water te verhogen tot een niveau dat vergelijk­baar is met dat van traditionele cv-installaties. Hoge temperatuur warmte­pompen kunnen voldoen aan de meeste residentiële, commer­ciële en industriële behoeften en produ­ceren water met een temperatuur van 70-80 °C, aan een hoge efficiëntie.

Door een cv-ketel te vervangen door een hoge­temperatuur­warmte­pomp daalt het energie­verbruik het hele jaar door met ongeveer 30 procent. Boven­dien is de efficiëntie­winst bij deel­last nog hoger, aangezien warmte­pompen efficiënter werken bij lagere temperatuur­verschillen tussen buiten- en binnen­lucht. Bij­komend kunnen warmte­pompen werken op hernieuw­bare energie, daardoor is er aan­zienlijke ver­mindering van de uitstoot van broeikas­gassen door het verwarmings­systeem.

GEYSER SKY, een nieuw gamma omkeerbare warmtepompen met natuurlijk koelmiddel R290.

Nieuwe Swegon GEYSER SKY, natuurlijke bron van comfort

Deze nieuwe reeks omkeerbare warmtepompen van Swegon is voorzien van scrollcompressoren met variabele snelheid en uitgebreide werkings­limieten en is geschikt voor residentiële, licht-commerciële en KMO-toepassingen.

Dankzij het natuurlijke, niet-toxische koel­middel propaan (R290) heeft de GEYSER SKY geen invloed op de ozonlaag en is het aard­opwarmings­vermogen bijna nul.

Met zijn warmwaterproductie tot 78°C kan de GEYSER SKY probleemloos een cv-installatie ver­vangen.

Het aardopwarmingsvermogen (GWP – Global warming Potential) van propaan is slechts 3.

Propaan (R290): een belangrijk onderdeel van de groene transitie

Propaan, C3H8, is een koolwaterstofhoudend bijproduct van de raffinage van aardolie en de productie van aardgas. Het is een gas bij standaard­temperatuur en -druk, maar kan worden samen­geperst tot een vloeistof. Het wordt reeds op grote schaal gebruikt in bijvoorbeeld barbecues en draag­bare fornuizen, alsook voor de aan­drijving van voer­tuigen, bijvoorbeeld bussen, vorkhef­trucks, taxi’s,…

Propaan is niet alleen goedkoop, goed ver­krijgbaar en komt in de natuur voor, het heeft ook uit­stekende thermodynamische eigen­schappen als koel­middel. Gelekt propaan heeft geen enkele invloed op de ozon­laag, en bijna geen invloed op de opwarming van de aarde. Het is ook niet giftig, in tegenstelling tot bijvoorbeeld ammoniak. 

Info & contact 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details