Temse Hoofdkantoor Cordeel
01:50
21-11-2018

Hoofdkantoor Cordeel | Temse

Duurzame installatie in zwevend kantoorgebouw

Bouwfirma Cordeel laat in Temse een nieuw hoofdkantoor optrekken. Imtech Belgium nam, uitgezonderd de installatie van de sprinklers, alle technieken voor zijn rekening. Er kwam heel wat specialisatie en expertise bij kijken, waar de studiedienst van het multi-technische installatiebedrijf gelukkig ruimschoots over beschikt.

Hoewel Imtech geen studiebureau is, hebben de mensen van de studiedienst het project zelf opgestart. Gunther Van Lomberghen, projectleider bij Imtech Belgium: “Eigenlijk zijn we te werk gegaan alsof dit een Design & Build-opdracht in bouwteam was. Al van bij de studiefase stonden we in voor het volledige ontwerp en de coördinatie. Meer dan een jaar voor de eerste steen gelegd werd, zijn we al begonnen met het uittekenen in 3D. Nadien zijn we naadloos overgegaan naar de uitvoering.” Die intensieve voorbereiding is nodig, benadrukt Van Lomberghen: “Alle technieken moeten op voorhand zo goed als mogelijk gepland te worden. Zo vermijd je de klassieke coördinatieproblemen op de werf.”

Temse Hoofdkantoor CordeelDe installatie bestaat uit een BEO-veld, die de warmte uit de grond haalt, en twee warmtepompen.

Pilaren
Het bureaugebouw telt twee verdiepingen, waar de directie en administratie van Cordeel (zetel Temse) in gehuisvest zullen worden. Vooral de originele constructie springt in het oog: het gebouw is boven een droogdok gebouwd, waar zich vroeger een scheepswerf bevond. Twee pilaren aan de zijkanten ondersteunen de bouwlagen, waardoor het project in de lucht lijkt te zweven.

Terwijl de Imtech-afdeling in Wommelgem instond voor de elektriciteit en bekabeling, nam het filiaal in Temse voor deze thuiswedstrijd de installatie van HVAC en sanitair voor zijn rekening. Voor de verwarming en koeling van het project kozen Cordeel en Imtech – bewust – voor een bijzonder duurzame oplossing. De installatie bestaat uit een BEO-veld, die de warmte uit de grond haalt, en twee warmtepompen. Op die manier wordt verwarmings- en koelingswater gegenereerd. “Zo zorgen we voor een bijzonder energiezuinig gebouw, dat op lage temperatuur verwarmd kan worden. Er komen geen gasleiding of klassieke verwarmingsketels aan te pas”, zegt Van Lomberghen.

Temse Hoofdkantoor Cordeel‘Meer dan een jaar voor de eerste steen gelegd werd, zijn we al begonnen met het uittekenen in 3D.’

Klimaatplafonds
In heel het gebouw zijn klimaatplafonds aangebracht voor de temperatuurregeling, die individueel afgeregeld kunnen worden. Zo kunnen de medewerkers zowel tijdens de zomer als tijdens de winter genieten van een optimaal klimaatcomfort. “De keuze voor twee warmtepompen verhoogt de bedrijfszekerheid: het systeem blijft draaien als één warmtepomp buiten dienst is.”

Van Lomberghen vervolgt: “Bij de keuze voor klimaatplafonds stelde zich een potentieel probleem: de plafonds zijn behoorlijk hoog, en dat had eventueel een probleem kunnen opleveren voor de verwarming: zou het stralingseffect voldoende kunnen spelen om de ruimtes adequaat te verwarmen? Om dit uit te testen hebben we vooraf bij de leverancier een proefopstelling geïnstalleerd.”

Ook andere potentiële problemen werden vermeden door erop te anticiperen. Zo werd er voor het BEO-veld een proefboring uitgevoerd, om later niet voor verrassingen te komen staan indien de ondergrond een andere samenstelling zou hebben dan eerst gedacht.

De bouw in Temse is nog volop aan de gang. Voor de lente volgt wellicht de ingebruikname. Gunther Van Lomberghen kijkt nu al met voldoening naar dit project. “In elk project steken we veel tijd en energie om het gewenste eindresultaat te bereiken: een installatie die doet wat ze hoort te doen.”      

Tekst Filip Van der Elst    |    Beeld Imtech Belgium

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: Cordeel , Imtech Belgium , Kantoorgebouw

Installatie en Bouw België partners

LinumVergokan