NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Hoogwaardige HVAC-installatie ­garandeert optimaal comfort met ­minimaal geluidsniveau
De klimaatplafonds passen perfect in het plaatje, ook in esthetisch opzicht.

Hoogwaardige HVAC-installatie ­garandeert optimaal comfort met ­minimaal geluidsniveau

Geen state of the art hoofdkantoor zonder performante, energiezuinige HVAC-installatie. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat H.Essers het onderste uit de kan wilde halen op het vlak van klimaateisen. Een kolfje naar de hand van Bovema, al jaar en dag de huisleverancier van verwarming, koeling en ventilatie voor het Limburgse transportbedrijf.

“Het nieuwe hoofdkantoor van H.Essers bestaat uit verschillende entiteiten: een foyer met een auditorium op het gelijkvloers, grote kantoor­ruimtes op niveaus 1 tot en met 5 en een poly­valente ruimte op de bovenste verdieping, die momenteel is ingenomen door een pop-upsterren­restaurant”, vertelt Renaat Penders, gedelegeerd bestuurder bij Bovema. “In deze delen van het gebouw vinden soms heel andere activiteiten plaats en is er dus ook vaak sprake van een variabele interne warmtelast. We hebben daarom drie afzonderlijke ventilatiesystemen voorzien, die gedimensioneerd zijn in functie van het specifieke ruimtegebruik en de potentiële bezetting.”

Keuze voor klimaatplafonds

De belangrijkste aandachtspunten bij de uit­werking van de HVAC-installatie waren het thermische en akoestische comfort. “Het is geen sinecure om op de werkvloer het juiste koel­vermogen te produceren zonder een tocht­gevoel en geluids­hinder te veroorzaken. Vandaar de keuze voor klimaat­plafonds, die op een aangename, geruisloze manier voor de verwarming en de koeling van de verschillende ruimtes zorgen”, legt Renaat Penders uit. “Daarnaast hebben we uiteraard ook rekening gehouden met het ener­getische plaatje, temeer omdat H.Essers zijn elektriciteit zelf produceert met behulp van windmolens en PV-panelen. Om die groene stroom maximaal te kunnen benutten, hebben we twee grote, futureproof R32-warmtepompen met een capaciteit van 250 kW geïnstalleerd, die zowel individueel als bivalent of in cascade kunnen functioneren. Zo kan er gelijktijdig verwarmd en gekoeld worden, naargelang de behoeften in de verschillende ruimtes. Het variabele ventilatie­debiet wordt gestuurd op basis van CO2-meting. De ventilatie­groepen zijn uitgerust met een hoog­rendements­warmtewiel om maximale warmte­recuperatie te kunnen toepassen.

Veel aandacht voor esthetiek

De band tussen H.Essers en Bovema gaat al een hele tijd terug. “We worden regelmatig geconsulteerd voor het klimatiseren van de industriële gebouwen van de groep. Het lag dus voor de hand dat we ook het nieuwe hoofdkantoor zouden uitrusten met een hoogwaardige HVAC-installatie”, zegt Renaat Penders. “Aangezien we niet aan ons proefstuk toe waren – denk onder meer aan gelijkaardige referenties zoals CKS in Dilsen-Stokkem en Aviovision in Hasselt – vormde dit project in technisch opzicht geen onoverkomelijke uit-daging. Qua uitvoering was het echter minder evident, vooral gezien de hoogte van het gebouw en het feit dat alle technieken beneden in de kelder staan. Het was dus wel een huzarenstukje om de 35 meter hoge hoofdschacht en alle andere componenten op hun plaats te krijgen. Vermits het een betonnen gebouw met veel glas en weinig wanden is, hebben we eveneens veel aandacht besteed aan het esthetische aspect. Zo is er nergens een rooster te zien – ondanks de aanzienlijke luchtverplaatsing van 42.000m³/h – en zijn bepaalde delen van het klimaatplafond niet geactiveerd en uitgerust met een onzichtbaar ventilatierooster om het 3.000 m² grote plafond overal mooi te kunnen laten doorlopen. Het is fijn om te horen dat onze inspanningen en oog voor detail hun vruchten hebben afgeworpen!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details