NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Hoogwaardige voorgeïsoleerde koelleidingen voor airconditioning en warmtepompen
Het INOAC-gamma laat Linum Group toe om verder in te spelen op de sterk groeiende markt van warmtepompen. (Beeld: Dureco+).

Hoogwaardige voorgeïsoleerde koelleidingen voor airconditioning en warmtepompen

Een koelleiding is één van de meest essentiële onderdelen van een airconditioningsinstallatie of warmtepomp. Het Japanse INOAC, in België verdeeld door Linum Group, biedt een compleet gamma van kwaliteitsvolle voorgeïsoleerde koelleidingen aan in koper of aluminium. 

Het Japanse INOAC, ontstaan in 1975, is in bijna een halve eeuw uitgegroeid tot wereldspeler inzake voorgeïsoleerde koelleidingen, met een jaarlijkse omzet van om en bij de 5 miljard dollar. Dergelijke voorgeïsoleerde leidingen zijn onontbeerlijk bij de installatie van bijvoorbeeld airconditioning of warmtepompen, omdat de leidingen de koelgassen isoleren en zo de installateur toelaten om vlot de koppeling tussen bijvoorbeeld binnen- en buitenunits te maken. 

Zoals bij alle merken die Linum Group verdeelt, staat kwaliteit voorop. “Geen overbodige luxe, want inzake koelleidingen bestaat er een grote diversiteit op de markt en de kwaliteit van het aanbod loopt sterk uiteen”, aldus Robbie Naessens, Marketing Manager bij Linum Group. Het INOAC-gamma laat Linum Group toe om verder in te spelen op de sterk groeiende markt van warmtepompen.

‘We voorzien een volledig gamma in inchmaten. Voor elk type unit is er wel een enkele of dubbele leiding beschikbaar, en dat zowel in koper als aluminium.’

Ruime en diverse voorraad

Linum Group beschikt over een ruime en diverse voorraad aan INOAC-koelleidingen, waarbij de firma aan de meest uiteenlopende vragen kan voldoen. Naessens: “We voorzien een volledig gamma in inch- en metrische maten. Voor elk type unit is er wel een enkele of dubbele leiding beschikbaar, en dat zowel in koper als aluminium. In airco zijn ¼ en 3/8 inch gebruikelijk, in warmtepompen zien we vaker koelleidingen met de afmetingen 3/8 en 5/8 inch terugkomen.” Het hoogwaardige koper bevordert het installatiegemak: dankzij de soepelheid van het koper kan de installateur eenvoudig de nodige bochten in de leiding leggen. Ook in de bocht garandeert INOAC dat de volledige dikte van de buis te allen tijde bewaard blijft. 

Een vergelijkende studie tussen INOAC en 6 andere merken toont aan dat INOAC er als meest perfor­mante uitkomt. Zo werd onder meer getest op de kwaliteit van de isolatie en verpakking, gewicht en sterkte, rendement, … INOAC kwam op alle vlakken als beste uit de test. Zo bleek uit de studie de sterkte van de isolatiemantel van de INOAC-leidingen. Naessens: “Deze mantel moet bestand zijn tegen hitte en andere extreme weers­omstandig­heden. Verschillende andere mantels uit de studie begonnen als gevolg van hitte samen te trekken en verloren zo hun vorm en functie. Uit de testen is gebleken dat de isolatiemantels van de INOAC-leidingen een veel hogere stabiliteit genieten.” 

Een vergelijkende studie tussen INOAC en 6 andere merken toont aan dat INOAC er als meest performante uitkomt.

Aluminium, het nieuwe (goed)koper?

Traditiegetrouw worden koelleidingen ver­vaar­digd uit koper, maar met aluminium koel­leidingen bieden INOAC en Linum sinds kort een volwaardig, innovatief alternatief. “Aluminium koelleidingen zijn voorlopig nog niet heel echt bekend in de markt, maar daar willen we verandering in brengen”, aldus Naessens. “De kwaliteit van de aluminium leidingen is minstens identiek aan de koperen leidingen, alleen moeten we de vakman er nog meer vertrouwd mee maken en de perceptie ervan bijstellen. We verplichten niemand om over te stappen – we blijven de leidingen aanbieden in zowel koper als aluminium – maar bepaalde argumenten spreken wel in het voordeel van aluminium. Zo wordt koper steeds schaarser, waardoor de prijs frequent echt de hoogte in schiet. Dan is aluminium een goedkoper, en bovendien lichter alternatief. We verwachten dat voorgeïsoleerde aluminium koelleidingen snel aan belang zullen winnen.” 

Het enige nadeel (maar eigenlijk is het een voordeel) is dat het bij aluminium niet mogelijk is om een flare-koppeling te realiseren zoals standaardpraktijk bij koper. Daarom ont­wikkelde INOAC de Conic Joint, een gepaten­teerde fitting om leidingen zonder flare snel en fout­loos te verbinden met het toestel. Een dubbele O-ring biedt extra garantie opdat er geen lekken ontstaan. De eenvoudige 2-staps mechanische montage vergt geen zware en dure gereedschappen, enkel aanspanner en moersleutel is nodig.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details