NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Horizontale of verticale detectie

Horizontale of verticale detectie

We vergeten allemaal wel eens het licht uit te doen wanneer we een kamer verlaten. Gebeurt dit vaak en langdurig, dan kan het verbruik stilaan oplopen met alle gevolgen vandien qua energiefactuur. Bewegingsdetectoren snellen ter hulp. Deze reageren immers op beweging (of het ontbreken ervan).

Bewegingsdetectoren zijn een handige bondgenoot wanneer het gaat om zo ecologisch mogelijk om te springen met verlichting. Deze kleine detectoren zorgen er immers voor dat het licht automatisch gedoofd wordt en niet onnodig blijft branden. Merken ze beweging op, geven ze deze informatie door aan een centraal systeem waarbij onmiddellijk gepast actie wordt ondernomen. Ook het ontbreken van beweging seinen ze door.

Automatisch aan en uit

In een huis zijn de gangen een echte doorstroomruimte. Je gaat door de gang letterlijk van de ene ruimte naar de andere (toilet, slaapkamer,…) of naar buiten. Een andere functie heeft een gang niet. “Het licht moet in een gang meestal maar kortstondig ingeschakeld zijn”, weet men bij Duotecno. “Bewegingsmelders zijn hierbij een quasi onmisbare hulp.  Het licht gaat automatisch aan wanneer er beweging is en het gaat ook automatisch weer uit. Ook de lichtsterkte kan worden ingesteld. Is er voldoende licht aanwezig, bij klaarlichte dag dus, 

dan hoeft het licht niet te branden en zullen de lampen ook niet aanspringen. Is het donker, dan wel uiteraard.” Naast de gang zijn bewegingsmelders eveneens inzetbaar in de garage, de berging, het toilet,…

Compact in formaat, de lijndetector van Duotecno die zowel horizontaal als verticaal inzetbaar is.

Een lijndetector?

Een lijndetector is een bewegingsdetector. Het gebied waarin een lijndetector naar beweging speurt is een horizontale of een verticale lijn met een bereik van 5 meter. “Hoe gebruik je onze lijndetectoren?”, stelt Duotecno zichzelf de vraag. “In het eerste voorbeeld spreken we over een verticale lijn. De detector wordt dan verticaal geplaatst, bijvoorbeeld aan het begin van een trap. Dit voorkomt dat het licht in de gang constant aanspringt maar pas gaat branden wanneer iemand effectief voorbij de detector wandelt. In dit praktijkvoorbeeld wanneer iemand naar boven gaat. De vergelijking met een gordijndetector gaat perfect op. Deze detecteert immers pas wanneer er voorbij gelopen wordt en niet bij het binnenkomen van een ruimte. Ons tweede voorbeeld is een voorbeeld van een horizontale lijn. De detector wordt horizontaal geplaatst zodat beweging van huisdieren er niet voor zorgen dat het licht constant aanspringt. Ook voorkomt het dat het licht in bijvoorbeeld de badkamer aangaat wanneer er iemand in de slaapkamer beweegt.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details