Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Nieuws

Hulpmiddelen voor een schone cv-installatie

naamloos-1-kopieren-4

23 juni 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

De waterkwaliteit en waterbehandeling van verwarmingssystemen in grondgebonden woningen, appartementencomplexen en utiliteits­gebouwen is een belangrijk aandachtspunt. Gelijktijdig groeit de aandacht voor schone installaties, die conform de ontwerpcondities functioneren en een hoog rendement, minimale storingen en een lange levensduur garanderen. Om op deze bekommernissen een passend antwoord te kunnen voorzien, biedt Caleffi diverse demineralisatie/softenersets, chemische behandelmethodes en cartridges aan.

Voor het vullen van nieuwe installaties en/of de renovatie van bestaande systemen levert Caleffi specifieke demineralisatie/softener vulsets waarmee installatie- en onderhoudspartijen het vulwater efficiënt kunnen ontharden en demineraliseren. Voor het installatiewater in bestaande, actieve verwarmingssystemen adviseert Caleffi een chemische behandeling. “Voor de totale reiniging van de installatie bieden wij diverse producten aan, die achtereenvolgens gebruikt kunnen worden”, vertelt Technisch Manager Marc Heusinkveld. “Zoals de C3 Cleaner, die kalksteen uit de cv-installatie verwijdert en de C1 Inhibitor, die zorgt dat de pH-waarde van het installatiewater op niveau blijft. Hierdoor zijn corrosie, vervuiling en rendementsverliezen niet meer aan de orde.” Een C4 Leak Sealer gaat de strijd aan met capillaire lekkages in verwarmingsinstallaties, zonder dat ventielen, kleppen en pompen geblokkeerd worden.

De cartridges.

 

De C3 Cleaner, C1 Inhibitor en C4 Leak Sealer zijn geur- en kleurloos, niet agressief en niet giftig. De uitzondering in het assortiment is de C7 Biocide, die speciaal ontwikkeld is om biologische bacteriegroei in lage temperatuursystemen tegen te gaan. Voor het gebruik van C7 Biocide zijn strikte veiligheidsvoorschriften van toepassing. Zo is montage van een terugstroombeveiliging verplicht, zodat het water uit de verwarmingsinstallatie tijdens het bijvullen niet kan terugstromen in de drinkwaterinstallatie.

Een volgende fase in de waterbehandeling is het demineraliseren en ontharden van het (bij)vulwater van bestaande cv-systemen, waarbij calcium- en magnesiumionen worden gebonden en efficiënt uit het vulwater worden verwijderd. Hiervoor levert Caleffi een demineralisatiecartridge, die ook alle zuurstof uit het water elimineert. “Ook wanneer installateurs en onderhoudspartijen onthard vulwater gebruiken, is deze cartridge aan te bevelen”, vertelt Heusinkveld. “Datzelfde geldt bij gebruik van kunststof buizen en verwarmingssystemen. Want ook in dergelijke installaties zijn nog altijd stalen delen aanwezig, waarop de corrosiedruk gevoelig toeneemt. De demineralisatiecartridge wordt geplaatst in een ‘automatic water treatment unit’ die, op basis van de geleidbaarheid van het water, altijd voor de juiste waterbehandeling zorgt.”

Om de pH-waarde van het installatiewater op peil te houden, is periodieke controle gewenst, benadrukt hij. Chemische additieven kunnen helpen om blijvend zouten te neutraliseren en de pH te stabiliseren.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details