NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
HVAC-specialist wapent zich voor de toekomst met investering van 5 miljoen

HVAC-specialist wapent zich voor de toekomst met investering van 5 miljoen

Verwarmings- en ventilatiespecialist Vasco Group slaat een vernieuwde weg in. Het bedrijf investeert 5 miljoen euro in haar plant in Dilsen-Stokkem en zorgt zo voor een verdere verankering van Vasco binnen Arbonia Group. Een logistiek verdeelcentrum voor paneel- en designradiatoren voor de Benelux, een Europees “Competence Center” of kenniscentrum voor vloerverwarming en efficiëntie-verbeteringen door multi-inzetbaarheid van de medewerkers vormen de kernpijlers van het uitgebreide investeringsprogramma. “Nog meer dan vandaag worden we door deze investeringen een full supplier van innovatieve verwarmings- en ventilatieoplossingen en bieden we de eindklant een totaaloplossing voor een comfortabel en duurzaam binnenklimaat”, klinkt het bij Patrick Nijs CEO van Vasco Group.

Sinds mei 2018 maakt Vasco Group als dochteronderneming deel uit van de Arbonia Group, een Zwitserse beursgenoteerde industriële groep die wereldwijd actief is in HVAC, sanitair, ramen en deuren. In september jl. sloot Vasco een collectieve arbeidsovereenkomst in het kader van een reorganisatie in de Dilsen-fabriek. “De CAO vormde voor Arbonia Group een voorwaarde om het investeringsprogramma door te kunnen voeren”, vertelt Nijs. “Dankzij deze investeringen werden uiteindelijk 20 van de initieel 42 aangekondigde arbeidsplaatsen in het reorganisatieplan gered.

Logistiek verdeelcentrum & Competence Center

Vasco investeert enerzijds in een volledig nieuw logistiek verdeelcentrum. De fysieke distributie van design- en paneelradiatoren voor de Benelux zal voortaan vanuit Dilsen-Stokkem plaatsvinden. Anderzijds bieden vloerverwarming en ventilatie als groeimarkten nog enorm veel potentieel. Daarom bouwt Vasco Group een Competence Center uit dat zal fungeren als Europees kennis- én productiecentrum inzake vloerverwarming voor de volledige Arbonia Group, alsook een kenniscentrum voor ventilatie voor de Benelux. De Vasco-plant in Dilsen-Stokkem krijgt zo een cruciale rol toebedeeld in de verdere verankering binnen Arbonia.

Vasco investeert verder in het productieproces van vloerverwarmingsbuizen. “De bestaande productielijn werd recent ge-upgrade met een nieuwe extrudor en een nieuw oprolsysteem.  Op deze lijn wordt de PexA-buis geproduceerd, een 5-lagige poly-ethyleenbuis met superieure eigenschappen. Daarnaast zal in het najaar van 2020 ook geïnvesteerd worden in een nieuwe hogesnelheids-extrusielijn voor de productie van de Pert vloerverwarmingsbuis. Concreet betekent dit dat elke meter vloerverwarmingsbuis die Arbonia Group wereldwijd verkoopt, voortaan geproduceerd zal worden in Dilsen-Stokkem”, aldus Nijs.

Innovatie staat voor Vasco al decennialang centraal. (Beeld: PSG studio)

 

Groeipotentieel in nieuwe markten

De integratie van Vasco in Arbonia Group gekoppeld aan het investeringsprogramma stelt Vasco in staat om nieuwe markten aan te boren. Nijs: “Een uitgebreid netwerk met nieuwe klanten en nieuwe geografische markten garanderen een belangrijk groeipotentieel. Vanaf eind 2019 leverden we al vloerverwarmingsbuizen aan bvb. China en Oekraïne. Vanaf 2020 zullen we ook de Russische markt bedienen met in Dilsen geproduceerde vloerverwarmingsbuizen. Dankzij het integratieproces zetten we dus alsmaar meer in op zgn. cross-selling. Dit betekent dat we Arbonia-producten zullen verkopen onder Vasco-label in onze markten en vice versa. Een belangrijke synergie die nu reeds nieuwe opportuniteiten biedt voor de Vasco-plant in Dilsen-Stokkem.”

Mooi toekomstperspectief

Innovatie staat voor Vasco al decennialang centraal. “Maar geen Vasco zonder onze medewerkers”, onderstreept Nijs. “Dus investeren we naast in ons machinepark ook in onze mensen. Zij vormen uiteraard het hart van ons bedrijf en zijn ten allen tijde onze belangrijkste asset. We zullen investeren in algemene efficiëntieverhoging, leverbetrouwbaarheid naar de klanten en optimali­satie van de werkomstandigheden in de fabriek. Een nieuw vulstation voor de elektrische radiatoren moet de efficiëntie en de ergonomie voor onze medewerkers verbeteren. Interne opleidingen zullen zorgen voor multi-inzetbaarheid en verhoogde kennis en flexibiliteit van onze productiemensen, zodat we hun klaarstomen voor de ontwikkeling en productie van nieuwe technologieën.”

Het investeringstraject geeft Vasco dus een nieuwe wind in de zeilen. Een mooi toekomstperspectief dat het bedrijf graag wil delen met haar werknemers. “Dankzij een bonussysteem kunnen onze medewerkers een mooi bedrag bijverdienen als de vooropgestelde efficiëntiedoelstellingen behaald worden. Een win-winsituatie waarbij zowel het bedrijf als onze mensen meedelen in het succes van de onderneming. Samen maken we van Vasco dé internationale referentie in de markt van verwarming, ventilatie en vloerverwarming”, dat is onze doelstelling, besluit de CEO.

Vasco Group stelt ca. 500 personen te werk, waarvan ca. 230 medewerkers in de hoofdzetel in Dilsen-Stokkem. Vasco Group heeft 3 productievestigingen in Dilsen-Stokkem (B), Tubbergen (NL) en Legnica (PL). 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details