NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Hybride als groene verwarming voor bestaande woningen
José en Mathieu Garcia van installatiebedrijf Bati 3 in Jette.

Hybride als groene verwarming voor bestaande woningen

José en Mathieu Garcia van installatiebedrijf Bati 3 in Jette zijn ervan overtuigd. Ze plaatsten een hybride installatie van Itho Daalderop in een bestaande Brusselse rijwoning, en ze zien dit als de oplossing van de toekomst. 

Tekst en beeld Itho Daalderop

Geschikt voor elke woning

Ook al is het minder eenvoudig als bij een nieuwbouw, toch past er een warmtepompinstallatie in elke woning. Zélfs in een bestaand Brussels rijhuis, zoals dat van José. Hij plaatste er een hybride installatie omdat er voor zijn radiatoren hoge temperaturen nodig zijn. De condensatieketel en de binnenunit van de warmtepomp staan in de kelder, de buitenunit op het dak van de eerste verdieping. Dat is niet zo evident, maar de installatie werkt perfect. De warmtepomp dekt het grootste deel van de warmtebehoefte, de condensatieketel springt af en toe bij. Samen zorgen ze voor de verwarming en het sanitair warm water. ’s Zomers verwarmt de warmtepomp bovendien het zwembad. Foto­voltaïsche zonnepanelen wekken al de stroom op die ze nodig heeft.

De warmtepomp dekt het grootste deel van de warmtebehoefte, de condensatie­ketel springt af en toe bij. Samen zorgen ze voor de verwarming en het sanitair warm water.

Een technisch product vraagt ­technische partners

José en Mathieu werken graag samen met Itho Daalderop. De producten zijn van goede kwaliteit, waardoor ze nooit kritiek van ontevreden klanten moeten ondergaan. “Ook belangrijk is de omnium garantie van vijf jaar. Die geldt niet alleen op de onderdelen maar ook op de werkuren”, aldus José. Voor ondersteuning kunnen ze rekenen op technische professionals. “Ze verkopen geen commer­ciële praat, zij spreken dezelfde technische taal als wij, en ze zijn altijd bereikbaar.” 

Mathieu legt uit hoe gemakkelijk het materiaal te plaatsen is: “Bij de installatie volg je gewoon een reeks tekeningen. Dat is gemakkelijker en minder tijdrovend dan een handleiding met ingewikkelde teksten. Ook aan het materiaal merk je dat de fabrikant echt aan ons gemak denkt: op de montagerail staat alles ver genoeg uit elkaar zodat je geen buizen moet kruisen, aan de toestellen zitten handgrepen … ’t Is kinderspel om ze te plaatsen.”

‘Met de warmtepomp kunnen we onze ecologische voetafdruk verlagen, zonder in te boeten aan comfort’

Hoog comfort, lage voetafdruk

José gelooft in de warmtepomp als de verwarming van de toekomst. “We kunnen niet verdergaan met pollueren en met het verbruik van fossiele brandstoffen, de planeet laat dat niet meer toe. Met de warmtepomp kunnen we onze ecologische voetafdruk verlagen, zonder in te boeten aan comfort.”

In de hybride installatie zorgt de condensatieketel voor de hogere temperaturen die nodig zijn voor het sanitair warm water en de radiatoren. Op die manier wordt de warmtepomp ook voor bestaande woningen een toegankelijke, comfortabele én rendabele oplossing.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details