Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
HVAC

Hybride verwarming voor B&B

Enkele jaren geleden waagden de eigenaars van deze woning, op 7 km van de Belgische kust, zich aan een ...

IMG_4767 kopiëren
De meeste klachten in hotels gaan over problemen met de verwarming en te weinig warm water. Wim Bonne wou dan ook geen risico’s nemen en ging uit van het extreme scenario waarbij alle gasten zich tegelijk wassen.

10 mei 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Enkele jaren geleden waagden de eigenaars van deze woning, op 7 km van de Belgische kust, zich aan een ambitieus project: een oude boerderij omtoveren tot een moderne B&B met 7 slaapkamers en een vakantiewoning. Voor de verwarming kozen ze een hybride systeem dat een warmtepomp en stookolieketel combineert.

De oude boerderij met stallen in Gistel kreeg een grondige energetische ­renovatie. In eerste instantie creëerden ze een B&B met 7 kamers. De laatste ruimte moest een wellness worden, maar de sterke concurrentie op dat vlak in de regio rond Gistel (West-Vlaanderen) overtuigde hen om er een vakantiehuis van te maken. De woning is niet aangesloten op het aardgasnet. Daarom kwamen er twee opties in beeld: stookolie en een warmtepomp. Uiteindelijk raadde installateur Wim Bonne een combinatie van beide aan. “In 2009 hebben we een geothermische warmtepomp geïnstalleerd in de privéwoning van de eigenaar, legt hij uit. Het betreft een horizontaal captatienet, onder een weiland waar koeien grazen. De installatie staat in voor het sanitair warm water en de vloerverwarming.” Voor de B&B was uitsluitend met een warmtepomp verwarmen niet ideaal en te duur. Vandaar het idee voor een bivalente hybride installatie met een 27 kW-stookolieketel als bijverwarming, voor meer comfort in de winter. En als er een panne optreedt, is er altijd een alternatief beschikbaar.

Voor de B&B was uitsluitend met een warmtepomp verwarmen niet ideaal en te duur.

Comfort voor de klanten

De meeste klachten in hotels gaan over problemen met de verwarming en te weinig warm water. Wim Bonne wou dan ook geen risico’s nemen en ging uit van het extreme scenario waarbij alle gasten zich tegelijk wassen. Alle kamers hebben een douche en twee kamers hebben ook een bad. “We werken met een boiler van 1000 liter en een buffervat van 700 liter. In zeven jaar tijd heb ik geen enkele klacht gehad, wat altijd een goed teken is”, zegt hij. Het vakantiehuis wordt verwarmd met stookolie. In tegenstelling tot de kamers in de B&B is de woning niet het hele jaar door bezet, wat vloerverwarming minder interessant maakt. Zo’n systeem werkt het best als het voort­durend aan staat. “Als je raakt aan de instellingen van vloerverwarming, ben je gedoemd om voortdurend te anticiperen op de bezetting van de woning en boet je in op comfort. Het duurt immers veel langer om weer een ­comfortabele temperatuur te bereiken nadat je de vloerverwarming hebt uitgeschakeld”, legt de installateur uit.

Communicatie tussen systemen

Achteraf bekeken adviseert de installateur om voor de warmtepomp en de ketel hetzelfde merk te kiezen, zodat ze optimaal met elkaar communiceren. Om verschillende redenen combineert dit systeem echter een Viessmann ketel met een Stiebel Eltron warmtepomp. “Die combinatie werkt heel goed, maar het is geen gemakkelijkheidsoplossing. Een warmtepomp draait optimaal bij lage temperaturen. Op hydraulisch vlak moet de installatie dan ook goed bekeken worden zodat interne verliezen quasi onmogelijk zijn. Wanneer bij het aanmaken van sanitair warm water interne verliezen (via een 3-wegklep bv.) de temperatuur in het buffervat doen stijgen, verlies je een groot stuk van het rendement van je installatie”, zegt Wim Bonne. De leidingen leggen heel wat afstand af tussen de technische ruimte en de verst gelegen ruimtes. Daarom besliste de installateur om een ­SWW­-circulatieleiding te voorzien, zodat de gasten meteen over warm ­water kunnen beschikken. “De maximale afstand is hier 65 meter (!). Zonder deze lus zou het zeker 6 tot 7 minuten duren om warm water te krijgen. De complexiteit van sanitaire installaties wordt vaak onderschat”, zegt Wim Bonne. Nog zo’n goed idee: hij installeerde de technische ruimte op een relatief centraal punt. “Het spreekt ook voor zich dat alle leidingen in de grond ­geïsoleerd zijn om energieverlies te voorkomen. De extra kosten zijn te verwaar­lozen in vergelijking met de energie die je zo uitspaart.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details