NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Hybridesystemen voor verwarming: klimaat- en energie-efficiënt
Didier Grapeloup: “Je kan, afhankelijk van je type installatie, tot 60% van je consumptie besparen.”

Hybridesystemen voor verwarming: klimaat- en energie-efficiënt

Met de recente energiecrisis nog vers in het geheugen, en de klimaatdoelstellingen van 2050 in het vooruitzicht, is het raadzaam om ook op vlak van verwarming een milieuvriendelijk en betaalbaar alternatief in te zetten. Steeds meer mensen willen daarom voor een warmtepomp kiezen, al is de overgrote meerderheid van de Belgische woningmarkt daar niet voldoende geïsoleerd voor. Hybridesystemen van Buderus met ketel en warmtepomp bieden daar dé oplossing.

“Een groot voordeel is dat je met een hybride­systeem niet vasthangt aan één energiebron”, stelt ook Didier Grapeloup, Brand Manager bij Buderus, vast. “In de energiecrisis, toen de gasprijzen heel hoog lagen, bood dat voordelen. Je kan, afhankelijk van je type installatie, tot 60% van je consumptie besparen.” Bovendien levert een hybridesysteem niet alleen op vlak van energie besparingen. “Je stoot ook nog eens minder CO2 uit.” Hybride warmtepompen zijn veel efficiënter dan klassieke boilers.

Het grote voordeel is dat je de bestaande verwarmingsinstallatie volledig kan behouden”, zegt Kurt Weyts.

De hybridesystemen van Buderus regelen zelf wanneer de ketel en wanneer de warmtepomp draait. “Je kan zelf kiezen hoe het systeem dat gaat doen”, legt Grapeloup uit. “Je kan het zo kiezen dat er wordt geschakeld in functie van de laagst mogelijke CO2-uitstoot, in functie van de energieprijs, of zelfs in functie van de gevraagde temperatuur.” Die set-up wordt meestal door de installateur gedaan. “En er zijn subsidies natuurlijk, dat is ook een voordeel”, lacht Didier.

Installatiegemak

Het installatiegemak van deze toepassingen spreekt boekdelen. “Het grote voordeel is dat je de bestaande verwarmingsinstallatie volledig kan behouden”, zegt Kurt Weyts, Sales Manager van Buderus. “En omdat je tot 60% kan besparen op de energiefactuur, heb je als installateur een erg goed argument in de verkoop.”

Justin Claes: “Een hybridesysteem gaat ervoor zorgen dat we het extra comfort dat we gewend zijn, gaan kunnen garanderen.”

Wat ook meespeelt, is de universaliteit van hybridesystemen. “Ze zijn overal toepasbaar”, zegt Weyts. “Dat mag een oude woning zijn, slecht geïsoleerd, zelfs daar kan het. Al gaat de opbrengst dan wel lager zijn dan bij goed geïsoleerde woningen. Maar een groot deel van de woningen voldoet nu eenmaal niet aan de isolatievereisten voor een energie-efficiënte warmtepomp die op zichzelf staat. Met hybridesystemen kan je werkelijk iedereen helpen.”

Technische voordelen

De hybride verwarmingssystemen bieden ook langs technische zijde voor­delen. “In het verleden hadden we gasketels, en dan spraken we van hele grote vermogens, 30 tot 40 kW”, zegt Justin Claes, trainer in de Buderus Academy. “In een doorsneewoning zitten we met warmtepompen tussen de 4 en 8 kW.” En dat heeft effect op de snelheid van het verwarmen van het water. “Een hybridesysteem gaat ervoor zorgen dat we het extra comfort dat we gewend zijn, gaan kunnen garanderen.”

Bovendien is de keuze voor Buderus ook voordelig. “De systemen van Buderus zijn heel gebruiksvriendelijk, én makkelijk te integreren met een reeds bestaande Buderus-ketel”, aldus Claes. “Daarvoor zijn er reeds bestaande hydraulische schema’s, en heel dat systeem beschikt over een efficiënte interne communicatie.” Ook met andere ketels zijn de Buderus-warmtepompen combineerbaar.

Justin Claes: “We gaan naar een wereld waarin warmtepompen heel veel aan bod gaan komen.”

De warmtepompen van Buderus zijn beschikbaar in verschillende vermogens, afhankelijk van het type. Split warmtepompen zijn beschikbaar van 4 tot 10 kW, met koudemiddel R32, en ook in 12 en 14 kW met koudemiddel R410a. De monoblock warmtepompen zijn beschikbaar in 4.6.8.11 en 14 kW, eveneens met koudemiddel R410a.

Om het toestel af te stellen, biedt Buderus ook opleidingen aan. “We gaan naar een wereld waarin warmtepompen heel veel aan bod gaan komen”, legt Claes uit. “En kleine veranderingen in de instellingen kunnen grote verschillen opleveren. Dus die opleiding is wel echt belangrijk.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?