Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Elektriciteit

IIoT verlengt levensduur van batterijen

Met het Industrial Internet of Things of kortweg IIoT opent er zich een deur naar een ongekend spectrum aan mogelijkheden...

energy-storage-monitoring-system-kopieren

17 juli 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Met het Industrial Internet of Things of kortweg IIoT opent er zich een deur naar een ongekend spectrum aan mogelijkheden en opportuniteiten. Dat bewees Moxa onlangs nogmaals met een oplossing in de wereld van zonne-energie. Dankzij de koppeling tussen het batterijsysteem en het netwerk kunnen batterijen nu optimaal op- en ontladen worden, wat een enorm positieve impact op hun levensduur heeft.

IIoT verlengt levensduur van batterijen

Een belangrijke speler in de wereld van de zonne-energie vatte onlangs het plan op om een energieopslagsysteem van 40 MWh te laten bouwen.“De firma die de opdracht kreeg toegewezen, had een holistische visie op de realisatie van dit project”, vertelt Karel Mus, general manager van Technnolec. “Om de levensduur van de batterijen te maximaliseren, paste hij niet alleen de beste producten en technieken toe. Ook connecteerde hij het systeem met een netwerk, wat de gebruiker in staat stelt gegevens over de temperatuur en het op/ontladen van de batterijen te verzamelen en te monitoren. In deze case is meten zelfs meer dan weten. De data spelen er immers een cruciale rol in het vinden van manieren om het op- en ontladingsalgoritme te optimaliseren, wat op zijn beurt leidt tot een efficiënter beheer van de energie en een langere levensduur van de batterijen.”

Creatief met IIoT

IIoT verlengt levensduur van batterijen

De specifieke omstandigheden waarin de connectie met het netwerk moet gebeuren, is redelijk uniek wegens de hoge temperaturen (en fluctuaties). Vandaar dat de bouwer van het systeem bij Moxa aanklopte. “Deze leverancier is gereputeerd omwille van haar innovatieve oplossingen voor uitzonderlijke sectoren”, vervolgt Mus. “Ook voor deze toepassing vond Moxa een passend antwoord. Twee digitale ingangen van de ioLogik E1242-T worden gebruikt om de relaispositie te monitoren. Twee digitale uitgangen zorgen voor het aan- en afschakelen van deze relais. Elke analoge ingang van de ioLogik E1242-T volgt de stroomwaarde van een string (= zes batterijen) op, terwijl zes RTD kanalen van de ioLogik E1260-T de temperatuur van deze batterijen volgen. Dankzij het compacte ontwerp en de geïntegreerde switch in de ioLogiks kunnen deze eenvoudig in het batterijsysteem worden geïntegreerd zonder dat een extra unmanaged switch nodig is.” Maar daarmee was de  oplossing nog niet compleet. Een Arm-based Embedded computer UC-8112-ME-T zorgt voor het loggen van alle data. Mus: “Na enige tijd kan de systeemprovider deze gegevens gebruiken om de beste op- en ontlaadmethode te vinden. Interessant is dat deze drie producten van Moxa in een breed temperatuurbereik kunnen functioneren. Hierdoor was een duur HVAC-systeem niet nodig: een kostenefficiënt systeem was ruimschoots voldoende om genoeg koeling te genereren.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
0%