Draaien op elektriciteit is een pak duurzamer dan op fossiele brandstoffen. Daarom, en ook omdat het de gebruiker in staat stelt zijn processen nauwkeuriger te sturen, wordt elektriciteit beschouwd als de belangrijkste energiebron in de fabriek van de toekomst. Manager product & business development bij fortop Arjan Pit: “Waar het vandaag evident is dat er elektriciteit uit een stopcontact komt, is dat morgen misschien niet langer het geval, door de toegenomen vraag en door de toegenomen complexiteit. Zelf energie opwekken, frequentieregelaars integreren …: het zal belangrijk worden om de efficiënte van elektrische installaties te garanderen en hun continuïteit te garanderen.”
Er komen dus heel wat extra elektrische uitdagingen op bedrijven af. “Tegelijkertijd zien we dat er steeds minder technische experten in bedrijven zijn, waardoor bedrijven in feite blind blijven voor wat er gebeurt in hun installaties”, aldus Arjan Pit.
Door zijn expertise te delen met de markt wil fortop bedrijven daarom ondersteunen om hun energieverbruik perfect onder controle te hebben. Het werkt momenteel ook aan een handboek dat het ter beschikking zal stellen van scholen en bouwt in zijn hoofdkwartier aan een experience center. Op de werktafels kunnen belastingen en vermogens gesimuleerd worden om heel hands-on te leren hoe bedirjven die kunnen beheersen. “Enerzijds willen we dat mensen zich bewust worden van de fenomenen die een goede werking van hun installaties bedreigen, anderzijds willen we tonen dat ze er niet alleen voor staan, dat ze op onze competenties een beroep kunnen doen”, aldus Arjan Pit.
Die competenties vat fortop samen in een totaalconcept van meten, monitoren en verbeteren. “In het gamma hebben we met Janitza leidende apparatuur om alle elektrische parameters gerelateerd aan de efficiëntie, capaciteit, continuïteit en kwaliteit van de elektrische stroom te meten. In stap twee gaat het over monitoring: data die uit de meters naar boven komt omzetten in mensentaal.”
Daarvoor heeft fortop met GridXpert zijn eigen software ontwikkeld. “Dezelfde niveaus – efficiëntie, capaciteit, continuïteit en kwaliteit – keren daarin terug, dezelfde poweraspecten. Dezelfde blauwdruk dus, zodat je een heel modulaire software krijgt. Bedrijven hoeven enkel die licenties aan te schaffen die ze nodig achten om te notificeren, te rapporteren en te visualiseren. Ze krijgen heel overzichtelijk te zien hoe een installatie scoort. Zit er iets niet helemaal goed, dan weten ze ook waar te zoeken om te optimaliseren.”
Want dat is dan de volgende stap: werk maken van verbeteringen. “Op basis van de pijnpunten, kunnen de bedrijven bepaalde processen aanpassen of technische compensatie toevoegen. Er bestaat geen heilige graal om tot ‘perfect power’ te komen. Tegen het einde van het jaar zullen we daarom het GridXtend-label in de markt zetten: verschillende gestandaardiseerde modules die we inbouwen in een modulaire kast om tot schaalbare oplossingen te komen. Om slim en efficiënt in functie van het type stroom en het type spanning de juiste technieken samen te brengen. Als je als bedrijf de kwaliteit en de kwantiteit van je elektriciteit kan verbeteren, dan zal je ook de uptime en de efficiëntie van je installatie in crescendo zien gaan”, besluit de manager product & business development.
Neem dan rechtstreeks contact op met fortop automation & energy control.
Contact opnemen