NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
In Gent slaan ecologie en sociale economie de handen in elkaar en dat zorgt voor elektriciteit!

In Gent slaan ecologie en sociale economie de handen in elkaar en dat zorgt voor elektriciteit!

Dat een sociale werkplaats ook complexer werk aankan, bewijzen Weerwerk en PerPetum. Medewerkers van het sociaal maatwerkbedrijf Weerwerk monteren namelijk elektriciteitskasten voor PV-installaties in opdracht van PerPetum, installateur en facilitator van hernieuwbare energie voor de industrie.

Aan de hand van door PerPetum ontwikkelde gedetailleerde handleidingen, kunnen de medewerkers van Weerwerk in Gent, zonder enige kennis van elektriciteit, complexe elektrische schakelborden bouwen. Pieter De Gryse, directeur Weerwerk: “Zoals met een Lego-set worden deze blokje per blokje opgebouwd. Ook het mechanische werk, zoals slijpen, plaatsen van luchtfilters en ponsen van drukknoppen, gebeurt hier door onze mensen.”

WeerWerk artikel vakblad Installatie en bouw België

Momenteel staat Weerwerk zelfstandig in voor de assemblage van 3 types kasten: 80A (200-tal zonnepanelen), 160A (400-tal zonnepanelen) en de kleinere kasten voor de netontkoppelrelais. Iedere kast wordt op het einde van het proces door PerPetum getest.

Naast de complete elektriciteitskasten maakt Weerwerk voor PerPetum ook solar verlengkabels en staan ze in voor allerlei kleine mechanische constructies.

Per jaar worden er ongeveer 100 kasten geleverd, bedoeling is om dit uit te breiden tot een 150-tal.

Sociale en economische win-win

PerPetum zocht in navolging van hun steun aan goede doelen naar een manier om hun sociaal engagement door te trekken in partnerships. De duurzame en waardevolle samenwerking met Weerwerk komt beide partijen ten goede en daar zijn ze heel tevreden over. Zo zijn niet alleen de doorloop- en levertijd beduidend korter, maar kan er ook sneller worden ingespeeld op eisen van de distributienetbeheerders.

Luc Leenknegt, CEO PerPetum: “Omdat we zo nauw betrokken zijn, weten we exact wat er in de kasten zit. We kopen zelf de componenten aan en begeleiden het proces van A tot Z, samen met de jobcoach van Weerwerk. Het effect is dubbel: de intensieve begeleiding op de werkplaats zorgt voor minder fouten en dus voor een hogere kwaliteit, maar ook voor flexibele en snelle leveringstermijnen. En dat terwijl we de kosten perfect onder controle hebben.”

WeerWerk artikel vakblad Installatie en bouw België

Dit alles heeft voor een grotere klantentevredenheid gezorgd bij PerPetum en ook voor een grote motivatie bij de mensen van Weerwerk. Een win-win situatie dus, zowel sociaal als ecologisch.

Dichter bij de arbeidsmarkt

Weerwerk, actief in Gent, Roeselare en Antwerpen, coacht en ondersteunt mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. De elektriciteitskasten voor PerPetum zijn momenteel de meest complexe opdracht die Weerwerk ooit heeft gerealiseerd. Pieter De Gryse: “Als je dit kan, ben je echt wel klaar voor de reguliere arbeidsmarkt. En dat is tenslotte ons doel, mensen klaarmaken om weer mee te tellen op de arbeidsmarkt. We mogen met trots melden jaarlijks 5 tot 10 medewerkers doorstromen naar duurzaam betaald werk. Maar ook dat we op het vlak van ziekteverzuim bijzonder goed scoren. Ons sectorgemiddelde ligt rond de 13%, maar binnen de groep Weerwerk zitten we daar met 5,8 voor de arbeiders en 3,3 voor de bedienden ver onder. Onze ploeg doet het met een gemiddelde van 1,4 gewoon uitmuntend. We hebben dit te danken aan de intensieve begeleiding. Maar ook aan projecten zoals deze, die mensen dichter bij de arbeidsmarkt brengen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details