Kattendijkdok ventilatie BVC Works stabicad
01:59
22-02-2016

Individuele ventilatie voor Kattendijkdoktorens

BCV Works, gespecialiseerd in ventilatie en rookgasafvoer, plaatst momenteel de ventilatie-installaties in de Westkaai-torens 4,5 en 6 aan het Kattendijkdok in Antwerpen. Het is een groot referentieproject voor het bedrijf, dat de ventilatieschema’s uittekent met de hulp van Stabicad. 

BCV Works plaatste in de drie laatste woontorens van het Kattendijkdok-project 225 individuele balansventilatiesystemen met warmterecuperatie. Het bedrijf koos voor de Sentinel Kinetic van Vent-Axia, compacte toestellen met een hoog niveau van warmteterugwinning. Akoestiek was daarbij erg belangrijk, daarom startte BCV Works pas nadat het akoestisch studiebureau zowel de theoretische berekening en de praktijkuitwerking in het modelappartement had goedgekeurd. Het installeerde ook de nodige dempers om geluidsoverlast te vermijden, een uitdaging door de steeds kleinere technische ruimtes.

Individueel boven collectief
Individuele systemen zijn beter geschikt voor grote appartementsgebouwen dan collectieve D-ventilatie. Dat is wat Jurgen Pannekoucke, verantwoordelijk voor Research and Development bij BCV Works, zegt. “Projecten met collectieve D-systemen brengen vaak een hoop problemen met zich mee. Vooral de inregeling zorgt voor moeilijkheden. Bij een individueel systeem kan elke bewoner ook zelf zijn ventilatie regelen. Bij een collectief systeem is er altijd wel iemand ontevreden, dat leidt tot oneindige discussies bij algemene vergaderingen. Ook het onderhoud is de verantwoordelijkheid van de gebruikers, dus eventuele verhuurders moeten geen rekening houden met andere bewoners.”

De Kattendijkdok-torens hebben 15 verdiepingen en classificeren onder hoogbouw. Op het dak staan daarom drukgestuurde hulpventilatoren om de ventilatie-units te ondersteunen bij de toe- en de afvoer. De aanzuig en uitblaas gebeurt boven op het dak en in de centrale kokers van het gebouw komen verbindingen per appartement voor de toe- en afvoer. Omwille van de brandveiligheid wordt elke traphal voorzien van een individuele overdrukinstallatie, gevoed door een noodstroomgroep.

Uittekenen in 3D
Voor BCV Works was de combinatie van de drie torens een boeiend en groot project. De interne studiedienst gebruikte Stabicad van Stabiplan om het hele ventilatieschema uit te tekenen. “Omdat we vaak grote, complexe projecten uitvoeren, gingen we op zoek naar een softwareproduct om ons daarbij te helpen. Stabicad bleek de meeste oplossingen te bieden voor HVAC-bedrijven die full service moeten aanbieden en die ook los van een studiebureau grotere projecten zelf moeten kunnen uitwerken. Het is een erg praktijkgericht programma, je kan er allerlei materiaallijsten uit halen en het kan de berekeningen maken die installateurs nodig hebben. Aanpassingen uitvoeren aan bestaande tekeningen gaat trouwens heel snel.”

Het voorontwerp voor dit project was ook al met Stabicad gemaakt. BCV Works heeft veel van die plannen overgenomen, maar het traject van de leidingen en debieten verder uitgewerkt. “Als het nodig is, kunnen we er met Stabicad ook een 3D-outprint van maken waarop we het volledige aerologische schema kunnen zien,” zegt Pannekoucke. “Vooral in de kelder is dat nodig, want door de aanwezigheid van kabelgoten en afvoeren is het bijna niet mogelijk om rechthoekige kanalen uit te tekenen zonder 3D. Het resultaat kunnen we makkelijk in één overzichtelijk dwg-plan doorsturen naar onze leveranciers, in plaats van steeds opnieuw te moeten communiceren over afmetingen van diverse passtukken. We hebben ook zelf een eigen databank met alle artikelen van onze leveranciers en we hebben een aantal units volledig in 3D uitgewerkt waarbij de functionaliteiten van Stabicad echt van pas kwamen.”

Inregeling
Het project zit voor BVC Works in een laatste fase, met de inregeling van het ventilatiesysteem en de plaatsing van de ventielen. In januari levert het bedrijf op. Pannekoucke: “En dan hebben 225 woningen een gezond binnenklimaat met een laag verbruik. Ondertussen zitten we wel niet stil en zijn we op ‘Nieuw Zuid’, ook in Antwerpen, een stadsvernieuwingsproject gestart waar meer dan 2000 nieuwe woningen worden gebouwd.”

Tekst: Jeroen Schreurs Beeld: BCV – Stabiplan

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Installatie en Bouw België partners

Eltako macau hotel