NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Indrukwekkende comeback van de ISH
De ISH, ’s werelds grootste vakbeurs voor HVAC en Water, was opnieuw een schot in de roos. 2025 exposanten en bijna 154.000 bezoekers waren op de afspraak.

Indrukwekkende comeback van de ISH

De focus tijdens deze editie van de ISH in Frankfurt am Main lag op oplossingen die ervoor zorgen dat de doelstellingen voor de klimaat­bescherming in de bouwsector gehaald worden. De branches gespecialiseerd in sanitair, verwarming en klimaattechniek wijzen de weg naar een duurzame toekomst: decarbonisatie, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en een grotere energie-efficiëntie zijn aan de orde van de dag. De toonaangevende internationale vakbeurs maakte een indrukwekkende comeback en overtrof alle verwachtingen.

De organisatoren van de ISH, met Wolfgang Marzin, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Messe Frankfurt, op de eerste rij, blikken tevreden terug: “Deze editie heeft ruimschoots aan de verwachtingen van exposanten en bezoekers voldaan. Ze kwam net op het juiste moment om oplossingen te bieden voor de uitdagingen van deze tijd, met name de bescherming van het klimaat en de beschikbaarheid van materialen en bronnen. De industrie presenteerde oplossingen die inspelen op de huidige politieke vereisten en de installateurs, de grootste groep onder de bezoekers, varen er ook wel bij. Van 13 tot en met 17 maart konden internationale spelers op het vlak van sanitair, verwarming en koeling intensief netwerken, innovatieve ideeën en producten ontdekken én zaken doen. 153.734 bezoekers uit 154 landen waren meer dan tevreden en grepen, na een onderbreking van vier jaar vanwege de pandemie, de kans om zich te informeren over de huidige toestand en de toekomst met betrekking tot de transitie in de verwarmingssector en de duurzame watervoorziening. ’s Werelds grootste vakbeurs voor HVAC en Water was opnieuw een schot in de roos.”  

De beurs in cijfers.

De grote interesse bij vooraanstaande politieke vertegenwoordigers onder­streepte het belang van deze beurs. Zo pleitte Klara Geywitz, Duits Federaal Minister voor Huisvesting, Stadontwikkeling en Bouw (Bundesministerin für Wohnen, Stadtentwicklung und Bauwesen), er bij de opening van de beurs voor om bij de uitvoering van de transitie zinvolle overgangstermijnen in acht te nemen en open te staan voor technologie. Boris Rhein en Tarek Al-Wazir, respectievelijk Minister-President en Minister van Economie voor de deelstaat Hessen, maakten van de gelegenheid gebruik om met de exposanten te spreken over de oplossingen die zij vandaag of op korte termijn in de markt zullen zetten. Ook Stephanie Wüst, gemeenteraadslid in Frankfurt en voorzitter van de Raad van Toezicht van de Messe Frankfurt, liet de gelegenheid niet voorbijgaan om de ISH te bezoeken.

Verschillende belangrijke thema’s

2025 exposanten uit 54 landen presenteerden en demonstreerden hun nieuwste ontwikkelingen op het vlak van verwarming, koeling, klimaat- en ventilatietechniek, intelligente woning- en gebouwautomatisering, modern en duurzaam badkamerdesign en innovatieve installatietechniek. Warmtepompen, hout als energiebron en alternatieve vormen van opslag waren drie belangrijke aspecten. Andere aandachtspunten waren onder meer het tekort aan geschoold personeel in de verschillende HVAC-branches en de veroudering van de bevolking, waardoor de vraag naar aangepaste badkamers voor oudere en zorgbehoevende mensen stijgt. Ook innovatieve ventilatiesystemen en handenvrij te bedienen armaturen wonnen als gevolg van de pandemie aan belang. Tot slot was er ook aandacht voor nieuwe ideeën om in de badkamersector materialen en middelen te sparen.

Zoals hiervoor al vermeld vonden bijna 154.000 bezoekers de weg naar de vakbeurs: 56 % uit Duitsland, en dus ook 44 % uit het buitenland met Nederland, Italië, Frankrijk, Zwitserland, België, China, Groot-Brittannië, Polen, Oostenrijk en Turkije voorop. Die bezoekers vonden de verplaatsing alvast de moeite waard, want navraag door de Messe Frankfurt toont aan dat 96 % van de bezoekers tevreden was over het aanbod. 94 % meent dat ze de doelen die ze vooropgesteld hadden, ook daadwerkelijk gehaald hebben. Iets meer dan de helft van de ondervraagden (52 %) is er ook van overtuigd dat de economische situatie in de sector zal verbeteren.

De Messe Frankfurt was opnieuw de place-to-be voor de internationale professional uit de verschillende branches binnen de HVAC.

Digitaal platform

De ISH 2023 is nog tot 30 april 2023 te ‘bezoeken’ via het digitale platform. Naast andere content kunnen daar ook de opnames opgevraagd worden van de seminaries die tijdens de beurs georganiseerd werden. Vooraleer de fysieke beurs op 17 maart de deuren sloot, telde deze ISH Digital Extension al 106.932 bezoekers. Noteer alvast de data voor de volgende editie van de ISH in uw agenda: 17 – 21 maart 2025!    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details