NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Innovatief ventilatiesysteem maakt komaf met gepuzzel op het dak
Dankzij de innovatieve Ventus-Valetis combinatie hoef je als installateur niet meer te puzzelen op het dak.

Innovatief ventilatiesysteem maakt komaf met gepuzzel op het dak

Ubbink lanceerde recent een nieuwe dakdoorvoer voor mechanische luchtafvoer, Valetis genaamd. Die vormt bij balansventilatie (systeem D) een perfecte match met Ubbinks Ventus dakdoorvoer en zonnepanelen. “De installateur krijgt zo meer vrijheid bij het bepalen van de plek voor de dakdoorvoer. Bovendien kan de nieuwe dakafvoer geen schaduw werpen op de zonnepanelen, zodat hun opbrengst maximaal blijft”, aldus Kenneth Foutreyn, product manager bij Ubbink.

De Ventus zorgt voor de aanvoer van verse lucht en wordt geïnstalleerd aan de zijde van het dak waar zich geen zonnepanelen bevinden.

Door de steeds strengere normen en regels wat betreft de energetische prestaties van gebouwen, neemt het belang toe van een efficiënt en goed presterend dak. De voornaamste factoren waar je rekening mee moet houden, zijn de constructie, de isolatiewaarden, de lucht- en waterdichtheid, de aansluitingen en doorvoeren en een maximaal renderende energieopwekking. “Iedere component stelt specifieke eisen aan de installateur. Om te voorkomen dat de afgevoerde vervuilde lucht opnieuw naar binnen wordt getrokken als ‘verse’ lucht, is het bijvoorbeeld belangrijk om de aan- en afvoer van lucht niet naast elkaar te monteren”, licht Kenneth Foutreyn toe.

Het gevolg hiervan is dat er vaak aan beide zijden van het hellende dak een dakdoorvoer wordt geplaatst: één voor de afvoer van vervuilde lucht en een tweede voor de toevoer van verse lucht. Aan de kant waar de zonnepanelen liggen, is dat niet eenvoudig. “Dat komt doordat de meeste dakdoorvoeren zo hoog zijn dat ze schaduw doen ontstaan. Dat zorgt er dan weer voor dat de zonnepanelen minder rendement opleveren”, verduidelijkt de product manager. De nieuwe Ventus-Valetis combinatie van Ubbink biedt een oplossing voor dat gepuzzel op het dak.

De Valetis is Ubbinks nieuwe dakdoorvoer voor mechanische luchtafvoer, en komt aan de kant van het dak met zonnepanelen.

Innovatieve combinatie

De nieuwe dakdoorvoer voor luchtafvoer Valetis, gemaakt van gerecycleerd materiaal, werpt met een hoogte van slechts 140 mm geen schaduw op de zonnepanelen, in tegenstelling tot veel traditionele dakdoorvoeren dus. Op die manier blijft de energieopbrengst van de panelen intact. De Valetis past zowel bij ventilatiesysteem C als D.

In het tweede geval, bij balansventilatie, vormt de Valetis de ideale combinatie met de Ventus dakdoorvoer en zonnepanelen. Kenneth Foutreyn: “Voor de aanvoer van verse lucht kan je de Ventus gebruiken, die je installeert aan de zijde van het dak waar zich geen zonnepanelen bevinden. Aan de andere kant, die met de zonnepanelen, plaats je dan de Valetis voor de luchtafvoer. Hierbij hoef je als installateur niet langer rekening te houden met de schaduwwerking en heb je bijgevolg meer vrijheid om de plaats voor de dakdoorvoer te bepalen.”

Aan de binnenzijde worden de doorvoeren afgewerkt met het luchtdichte dakdoorvoermanchet van Ubbink.

Eenvoudige installatie

De installatie van de Ventus en de Valetis gebeurt op dezelfde manier. De twee doorvoeren gaan haaks door het dak, wat de montage een stuk eenvoudiger maakt dan traditionele dakdoorvoeren. Die vereisen namelijk een ellipsvormige doorvoer, en die is niet makkelijk om af te tekenen, te zagen en luchtdicht af te werken aan de binnenzijde. “Voor de Valetis en Ventus is slechts een minimale, ronde dakdoorbreking nodig. Daardoor blijven de luchtdichtheid en isolatiewaarde van het dak beter behouden. Aan de binnenzijde werk je de doorvoer af met het luchtdichte dakdoorvoer­manchet van Ubbink. Bovendien kan je door de haakse doorvoering aan de binnenkant de leidingen eenvoudig direct langs het dakbeschot beugelen”, aldus Kenneth Foutreyn.

De Ventus-Valetis combinatie is een logische keuze om bij nieuwbouw of renovatie en een performant ventilatiesysteem te voorzien.

Kortom, de Ventus-Valetis combinatie van Ubbink is de logische keuze om bij nieuwbouw of renovatie en een performant ventilatiesysteem te voor­zien en tegelijkertijd de energieopbrengst van de zonnepanelen op het dak te garanderen. De oplossing is te verkrijgen als all-inpakket bij de bouwmaterialenhandel.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details