Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Jaarboek

Innovatieve prefaboplossingen van Victaulic optimaliseren bouwproductiviteit

Foto1
Thomas Van Kampen, Sales Engineer bij Victaulic.

Tekst | Kris Vandekerckhove

Beeld | Victaulic

1 april 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Victaulic is een wereldwijde producent van gegroefde mechanische buisverbindingen. Sinds 1919 zorgen de innovatieve oplossingen en ontwerptoepassingen van Victaulic voor de optimalisering van bouwproductiviteit. Dit zowel voor verwarmings- en koelleidingsystemen als technische ruimtes en brandbeveiligingsinstallaties. Hierdoor kunnen projecten op een veilige én efficiënte manier verwezenlijkt worden, met respect voor strakke deadlines en budget.

De mechanische buissystemen met gegroefd uiteinde zijn dé oplossing voor alle mogelijke leiding­netwerken binnen een project. Het lagere gewicht, de kleinere afmetingen en de hogere inte­grale kracht van gegroefde elementen vergeleken met gelaste of geflensde systemen, maken deze systemen ideaal voor leiding­netwerken in beperkte ruimte of in verticale leiding­netwerken zoals in hoogbouw. De snel­heid en het gemak van de installatie bieden kosten­besparingen en leveren een betere prestatie
en betrouwbaarheid. 

Victaulic tekent zelf projecten uit met Revit, met het oog op prefabricage.

Beter zicht op de totale installatiekost

Aannemers zijn altijd op zoek naar manieren om kostenbesparend te werken. Daarbij zijn materiaalkosten vaak niet het grootste probleem. De arbeidskosten zijn namelijk veel variabeler en kunnen uitdagingen vormen voor onderaannemers die hun projectkosten onder controle willen houden. Het gegroefde mechanische systeem zorgt voor duidelijke totale installatiekosten omdat het merendeel van de kosten vaststaat. Wanneer klassieke verbindingsmethodes worden gebruikt, is gewoonlijk 70 procent van de kosten variabel. De snelle en eenvoudige installatie van het gegroefd systeem vermindert dit aanzienlijk, wat het projectbudget vanaf de initiële calculatie transparanter maakt. Als bovendien gekozen wordt voor prefabricage kunnen deze variabelen nóg verder verminderd worden.

De installatieklare vlinderafsluiter.

Prefabriceren met Victaulic

Victaulic heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd om aannemers te ondersteunen in prefab-projecten. Dat kan al vanaf de ontwerpfase waar een eigen virtueel designteam dat met Revit werkt, kan bijspringen. Vervolgens worden ook de materiaallijsten tijdens de offertefase helemaal uitgewerkt. Victaulic zorgt bovendien voor gecoördineerde leveringen, afgesteld op de bouwfases van een werf. Die leveringen gebeuren vanuit een eigen ‘prefab-shop’. Kortom, het gebruik van de geprefabriceerde ontwerpbenadering van Victaulic betekent een sterke verbetering van de constructie-efficiëntie en reduceert meteen de hoeveelheid tijd op locatie. Door die vermindering wordt niet alleen geld bespaard, maar het helpt ook de kans op een veiligheidsincident gevoelig te verkleinen.

Verzinkte dakaansluiting met installatieklare vlinderkranen.

Engineering van oplossingen op maat

Om een goede Victaulic-verbinding tot stand te brengen heb je exact twee bouten en moeren nodig. Vooral bij datacenters en industriële sites kunnen ze het appreciëren dat er niet gelast moet worden. Los van het feit dat bij uitbreiding van bestaande installaties geen slijpwerken nodig zijn. Hoogbouw en/of magazijnbouw kent dan weer andere uitdagingen omdat verwarmingsleidingen ‘thermisch bewegen’. Victaulic berekent die exacte beweging om zo een oplossing op maat te engineeren. Bij commerciële gebouwen, de tertiaire sector, enzovoorts, maakt circulair bouwen de laatste jaren een stevige opmars. Denk hierbij aan de BREEAM-certificeringen voor gebouwen. Victaulic werkt uitsluitend met herbruik­bare producten die grotendeels van gerecycleerde materialen zijn gemaakt én geen uitstoot vergen op de werf. Zo raakt Victaulic rechtstreeks, op meerdere vlakken, het BREEAM-programma, wat de technieken betreft.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details