NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Innovatieve technologie maakt ­ingrijpende energiebesparing mogelijk
‘We richten ons met E-Power vooral naar productiebedrijven, maar eigenlijk zou elk bedrijf met een hoog energieverbruik zijn voordeel kunnen halen uit dit systeem.’

Innovatieve technologie maakt ­ingrijpende energiebesparing mogelijk

Thermo Comfort – dat deel uitmaakt van Engels Group verdeelt-, de E-Power,  waarmee KMO’s, productiebedrijven, overheidsinstellingen en multinationals een energiebesparing tussen de 3 en 10 procent kunnen realiseren, met een terugverdienperiode (ROI) tussen de 2 en de 4 jaar. “Hiermee willen we bedrijven alvast een duwtje in de rug geven in de richting van duurzamer ondernemerschap”, aldus ing. Patrick Leenaerts, Sales Director van Thermo Comfort.

“De basis van het E-Power systeem stamt uit de audiowereld, waarbij geluidsgolven door de jaren heen geoptimaliseerd werden en onzuiver­heden gefilterd. E-Power werkt volgens hetzelfde principe: inkomende elektrische energie wordt gefilterd door middel van E-Power’s interne induc­tieve belasting waarbij elektro­magnetische vectoren worden gesuperponeerd en in tegenfase gebracht met de inkomende stoorsignalen. Zo ontstaat er een perfecte balans en komt er een geoptimaliseerde elektrische sinusuide golf binnen”, legt Patrick Leenaerts van Thermo Comfort uit.

‘De meeste terugverdientijden (ROI) liggen tussen de 2 à 4 jaar – afhankelijk van het type elektrische eindverbruikers.’

“Vergelijk het met iemand die in het zwembad springt om 100 meter te zwemmen en zo golven in het water creëert. Deze tegenwerkende golven zijn weerstandjes die meer energie van de zwemmer vereisen om deze afstand te overbruggen. Stel dat er 20 personen in het zwembad zouden springen, dan zou dit nog meer weerstand bieden en zou het van deze zwemmers nog meer energie vragen om dezelfde afstand af te leggen”, aldus Leenaerts. “E-Power zorgt er precies voor dat de energie die binnenkomt, volledig gezuiverd en gefilterd is.

Gepatenteerde technologie

De interne hoofdbestanddelen van de E-Power zijn de gepatenteerde inductoren, de gepatenteerde bypass systeem, de E-controller en sturing gekoppeld aan het 4G SIM/LAN modem. De E-Power harmoniseert, filtert en optimaliseert op dynamische wijze de inkomende elektriciteit en die van alle elektrische eindverbruikers. Met als belangrijkste gevolg een aanzienlijke besparing op het verbruik, op onderhoud met langere levens­duur van de elektrische eind­verbruikers. “Deze gepatenteerde technologie is uniek”, zegt Leenaerts. “Waar overige systemen slechts werken op één enkele techniek, houdt de E-Power rekening met een breed spectrum aan parameters. Denk aan de verdere ondersteuning van de arbeids­factor, 5de en 7de harmonische filtering, 3- fase de-balancering, spannings- en stroom­opti­malisatie, lijnverliezenreductie en stroom/voltage-piekreductie. Het bypass-systeem maakt metingen mogelijk waaruit rapporten kunnen worden op­gemaakt die de ISO 50.0001 & ISO 14 0001 van de klant verder ondersteunen.”

Gegarandeerde besparingen

“Op basis van onze ruime ervaring bij meer dan 1.000 operationele werkende installaties wereld­wijd kunnen we stellen dat bij gemiddelde jaarlijkse energie­facturen de besparings­percen­tages variëren tussen de 3 à 10 procent. De meeste terug­verdien­tijden (ROI) liggen tussen de 2 à 4 jaar – afhankelijk van het type elek­trische eind­verbruikers”, aldus Leenaerts. “Het feit dat het E-Powersysteem geen bewegende delen bevat zorgt er boven­dien voor dat het toestel een lange levens­duur – meer dan 20 jaar – heeft. Naast de product­garantie van 2 jaar is er ook de financiële garantie op een energie­besparings­percentage.” Wat men aan kWh bespaart, is bovendien een equivalent van wat men aan CO2 en NOx (fijnstof) bespaart. Zo is er dus ook sprake van een positieve bijdrage aan het milieu.

(Productie)bedrijven met een hoog energieverbruik

“We richten ons met E-Power vooral naar productiebedrijven, maar eigenlijk zou elk bedrijf met een hoog energieverbruik zijn voordeel kunnen halen uit dit systeem. Indien een onderneming dit wenst, lichten wij dit vrijblijvend toe en kunnen we vervolgens een kosteloze energie-audit inplannen om te berekenen welke eventuele besparing dit zou kunnen opleveren voor de klant”, aldus Leenaerts. “Het mooie aan dit verhaal is dat we de energiebesparing effectief kunnen garanderen en zelfs afspraken met de klant maken omtrent compensaties indien de terugverdienperiode toch niet gehaald zou worden. Wat tot op heden nog nooit het geval is geweest…”

Grote en middelgrote ondernemingen, overheids­instellingen en multinationals uit diverse sectoren schonken deze energiebesparende oplossing reeds het vertrouwen. Zo maken onder meer Mc Donalds, Peroni, Clics Toys, Manor- & Jumbo supermarkten, Van Gils Ijsfabriek, Buys Metals, Libeco-Lagae, Stad Antwerpen, Metro, Carrefour Market enz… gebruik van de E-Power. Enkele voorbeelden becijferd: zo bedraagt de gemiddelde gemeten energiebesparing bij het Zwitserse JUMBO (keten van doe-het-zelfzaken met 14 sites in Europa) dankzij E-Power 5,5 procent. De Zwitserse MANOR Group realiseert met zijn 38 sites een gemiddelde energiebesparing van 6 procent. Op de drie sites van de Italiaanse producent van polymeren BASELL werd een gemiddelde energiebesparing van 6,5 procent gemeten.

Operationele leasing

Om de klant optimale flexibiliteit te bieden bij zijn keuze voor E-Power, kan hij opteren voor de operationele leasing formule, waarbij de E-Power, de installatie en het onderhoud inbegrepen zijn. “Dit volgens een vast maandelijks of jaarlijks bedrag. Dit biedt de klant extra voordelen: meer cashflow beschikbaar, fiscaal aftrekbare investering,…”, besluit Leenaerts. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details