NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Innovatieve verwarmings- en koelingssystemen op Heat Pump Days 2024
Tijdens de Heat Pump Days 2024 van Mitsubishi Electric ontdekten professionals ecologische verwarmings- en koelingsystemen van de toekomst.

Innovatieve verwarmings- en koelingssystemen op Heat Pump Days 2024

Op 24 en 25 april 2024 organiseerde Mitsubishi Electric in Boom de tweede editie van de Heat Pump Days. Tijdens dit netwerkevent maakten klanten en partners in primeur kennis met de nieuwste innovaties waarmee de Japanse HVAC-specialist inspeelt op de stijgende vraag naar duurzame verwarming en koeling van woningen en gebouwen. Blikvangers waren onder meer Ecodan Multi Split – die eind 2024 gelanceerd wordt – en de gloednieuwe MELCloud-bedieningseenheid, zowel voor residentieel als zakelijk gebruik.

Na een succesvolle eerste Heat Pump Days-editie in Leuven, waren klanten van Mitsubishi Electric ditmaal welkom in Boom voor een tweedaagse demo van innovatieve concepten die de producent van verwarming- en koelingssystemen voorstelde. “Tijdens dit partnerevent hebben we diverse toepassingen in de kijker gezet, van de nieuwste warmtepompen tot een upgrade van onze cloudbedieningseenheid”, aldus Rudy Gielen, manager corporate sales bij Mitsubishi Electric Belgium. “Naast onze nieuwste oplossingen stonden ook de meest recente markttrends en technologische evoluties in de kijker, met ruime aandacht voor het emissievrij koelen en verwarmen van woningen en bedrijfsgebouwen. Met onze Heat Pump Days kiezen we, in tegenstelling tot de grote vakbeurzen, voor een kleinschalig event dichtbij onze partners en klanten.” 

Rudy Gielen, Manager Corporate Sales bij Mitsubishi Electric Belgium, informeert klanten over de allernieuwste toepassingen.

Uitfasering F-gas koelmiddelen

Een thema dat veel vragen blijft oproepen, is de impact van de actuele wetgeving over koelmiddelen en de verstrengde F-gasregelgeving op de HVAC-R-markt. “De EU wil het milieueffect van f-gassen – gefluoreerde broeikasgassen – afbouwen door het CO2-equivalente verbruik van HFK’s, ofwel fluorkoolwaterstoffen, te beperken”, zegt Rudy Gielen. “Tegen 2030 moet de globale uitstoot van deze koudemiddelen met 95% dalen. Die ambitieuze doelstelling roept echter veel vragen op bij onze klanten. Mogen zij nog koelsystemen met het koelmiddel R32 installeren, als alternatief voor R410A? Met onze Hybride VRF-systemen houden we de hoeveelheid koelmiddel alleszins zo laag mogelijk. Zo heeft ons R32 HVRF-systeem 80% minder CO2-equivalent dan een klassiek VRF-systeem. Met deze en andere oplossingen ontzorgen we de installateur maximaal, op weg naar een geleidelijke uit­fasering van vervuilende koudemiddelen.”

Ook de gloednieuwe MELCloud-bedieningseenheid stond tijdens dit netwerkevent in de kijker.

Opmars natuurlijke koelmiddelen

Aansluitend op deze strenge regelgeving zien Rudy Gielen en zijn collega’s ook een evolutie naar natuurlijke koudemiddelen zoals propaan en CO2. “Propaan heeft een goede energie­prestatieverhouding en is een energiezuinig natuurlijk koudemiddel. Het is prima inzetbaar voor kleine en middelgrote koelinstallaties, mits je de mogelijkheid hebt voor buitenopstelling. Dit heeft alles te maken met de brandveiligheid. Op de ISH 2023 in Frankfurt lanceerden we een nieuwe range Ecodan lucht-/water warmte­pompen met het natuurlijke koude­middel R290 (propaan). Momenteel (eind mei, red.) startten we een webinarreeks op om installateurs bewust te maken van de risico’s bij het gebruik van warmtepompen met propaan. Met deze tutorials willen we zoveel mogelijk professionals goed informeren over dit thema.”

Specifieke sectoren in de kijker

Nog een opvallende vaststelling volgens Rudy Gielen: de stijgende vraag naar energie-efficiënte koel- en verwarmingssystemen in specifieke sectoren zoals IT en warehouse & logistiek. “We merken dat alsmaar meer opslagruimtes niet meer fossiel verwarmd en eventueel gekoeld worden, maar wel via warmtepompsystemen. In combinatie met zelf opgewekte elektriciteit – via bijvoorbeeld zonnepanelen – kan dit de klant heel wat winst opleveren. Op dit vlak bieden we bij Mitsubishi Electric trouwens innovatieve rooftopsystemen aan om bedrijfshallen te verwarmen of te koelen. En ook voor de IT-sector hebben we een mooi aanbod uitgewerkt, van kleine kmo-units – die efficiënt blijven koelen tot een buitentemperatuur van -25°C – tot geavanceerde inrow coolers om datacenterzalen efficiënt en compact te koelen.”

De gloednieuwe MELCloud-bedieningseenheid kenmerkt zich door intuïtief gebruik, een aantrekkelijk dashboard en de mogelijkheid om gegevens in de cloud te consulteren.

Upgrade cloudgestuurde bedieningseenheid

Tijdens de Heat Pump Days kregen de aanwezige deelnemers niet enkel nieuwe toestellen te zien, maar ook de gloednieuwe MELCloud-bedieningseenheid, zowel voor residentieel als zakelijk gebruik. “De MELCloud-app lanceerden we al in 2013. Het was dus dringend tijd om een grondige upgrade van de user interface door te voeren. We plannen de lancering van twee nieuwe applicaties, namelijk MELCloud Home en MELCloud Commercial, met een intuïtiever gebruik, een aantrekkelijk dashboard en de mogelijkheid om gegevens in de cloud te consulteren. Het op afstand bedienen van een verwarmings- of koelunit wordt kinderspel!”, besluit de manager corporate sales. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details