NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Ventilatiespecialist ondersteunt installateurs met perfect ingeregelde en kwalitatieve installaties
AirX voorziet zijn klanten van een onderbouwd meetrapport.

Ventilatiespecialist ondersteunt installateurs met perfect ingeregelde en kwalitatieve installaties

Daarom maakt AirX van een goede ­inregeling een prioriteit, en ondersteunt het de installateur bij die moeilijke taak. ‘Onze klanten willen kwalitatieve installaties afleveren die perfect zijn ingeregeld’, klinkt het.

Tim Vanderperren zet zijn jarenlange ervaring in de ventilatiebranche sinds 2018 in bij AirX. Sindsdien specialiseert het bedrijf zich onder meer in het inregelen van grotere ventilatie-installaties. Een unicum in België, zegt Vanderperren: “Het effectief correct inregelen, dat werd niet echt gedaan in België. Gelukkig zien we daar nu verandering in komen, en mensen willen nu echt wel weten wat die ventilatie exact doet.”

‘Onze klanten willen kwalitatieve installaties afleveren die perfect zijn ingeregeld.’

Trial and error

Vooral in grotere installaties doen er zich regelmatig problemen voor, aldus Vanderperren: “Trial and error werkt nog wel bij kleine installaties, maar eenmaal de installaties groter worden, stuit die methode op problemen. Er is nood aan enige kennis van de verschillende regelkleppen en type regelingen. Ook het correct opmeten is een vak op zich.” In de praktijk komen Vanderperren en zijn collega’s dan ook nog regelmatig problematische situaties tegen. Een foute positionering van de regelkleppen en een foute dimensionering van het kanaalnetwerk zijn de vaakst voorkomende fouten, met alle gevolgen van dien: “Dan loop je het risico dat er te weinig verse lucht wordt aangevoerd, waardoor er ongezond hoge CO2-concentraties in de ruimte zijn. Bij een te lage extractie worden de vervuilende stoffen en virussen onvoldoende afgevoerd”, aldus Vanderperren. Een correcte inregeling is daarom cruciaal. “Dan is de energierecuperatie maximaal en wordt onder- of overdruk in het gebouw vermeden. De noodzaak om te verwarmen en te koelen wordt zo tot een minimum beperkt.”

Meer dan enkel inregelen

Met de hulp van AirX kan een ventilatie-installateur deze problemen vermijden. Vanderperren: “We starten met de controle van de volledige installatie (brandkleppen, regelcomponenten, luchtgroep…). Daarna configureren we de regelcomponenten en gaan we effectief gaan inregeling. Tot slot voeren we een finale opmeting uit en worden de laatste meetresultaten weergegeven in een onderbouwd meetrapport. We geven ook een afzonderlijk adviesrapport indien we werken voor de installateur. Hierin staan tips en advies om onze Xn-regelingen vlotter te laten verlopen en de kwaliteit van de installaties te verhogen.” De bijdrage van AirX bestaat dan ook uit veel meer dan alleen inregelen: “We bekijken de installatie in zijn totaliteit, om tot een zo energetisch mogelijke installatie te komen. Zo gaan we bijvoorbeeld nakijken of de VAV-kleppen correct aangestuurd worden door het gebouwbeheersysteem. Daarnaast kijken we ook of de temperatuurregelingen van de luchtgroep en die van de ruimte op elkaar zijn afgestemd en elkaar versterken, in plaats van naast of tegen elkaar te werken.” “We zorgen er ook steeds voor dat er wordt ingeregeld volgens de laagst mogelijke drukval in het kanaalnetwerk, hierdoor daalt het elektrisch verbruik van de luchtgroep zelf”, vervolgt Vanderperren. “Aangezien de luchtgroep ongeveer 10u per werkdag werkt op nominaal debiet, zal dit op jaarbasis een aanzienlijke besparing opleveren.”

Een correcte inregeling is cruciaal: ‘Dan is de energierecuperatie maximaal en wordt onder- of overdruk in het gebouw vermeden.’

The extra mile

Inregelen is een vak apart: daar is Vanderperren heilig van overtuigd. “We willen het beste uit elke installatie halen. Daarom werken we nauw samen met de installateurs. Onze klanten willen kwalitatieve installaties afleveren die perfect zijn ingeregeld. Alleen dan kunnen de installateurs hun belofte aan de eindklant waarmaken: een gezond en comfortabel binnenklimaat in een energiezuinig gebouw. De installateurs kunnen steeds terugvallen op onze expertise en ze weten dat wij indien nodig, steeds the extra mile zullen afleggen”, besluit hij.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details